Topení dřevem a jeho mladšími příbuznými – briketami či peletami – patří ke způsobům, jak udržovat teplo domova za rozumnou cenu.
1 Kombinujte vícero paliv
V současnosti se už najde množství domácností, které při vytápění a ohřevu vody kombinují více druhů paliv. Dokážou tak reagovat na situaci na trhu s topnými palivy a zvolením vhodné kombinace udržovat náklady na topení v rozumných mezích. Zařízení na plynná (zemní plyn, bioplyn) či tekutá paliva (benzin, nafta, vytápěcí olej) se účinně kombinují se spotřebiči na pevná paliva, většinou dřevo a výrobky z něho.
2 Používejte jen vysušené dřevo
Palivové dřevo by mělo být v první řadě dostatečně suché. Pokud si pořídíte na topení klasickou metráž, tedy dřevo nenaštípané, doporučuje se jednotlivá polena naštípat na polovinu a uložit do suché a dobře větrané místnosti.
V takových podmínkách ho nechte schnout, až dokud zbytková vlhkost neklesne pod 20 %. Odborníci se shodují, že měkké dřeviny schnou asi rok, tvrdé 2 až 3 roky. Proto na jeho pořízení myslete dřív, než vám dojdou poslední zásoby.
V nutných případech si můžete suché dřevo obstarat např. v hobby marketech. Palivové dřevo nabízejí připravené v baleních. Jde o dřevo s doporučenou výhřevností a se zbytkovou vlhkostí, které prošlo komorovým sušením.
Pokud máte dostatečné skladovací prostory, můžete si obstarat cenově výhodnější čerstvé dřevo v přepravním boxu. Jeho vysušení na potřebnou úroveň dosáhnete správným skladováním v suchém a dobře větraném prostoru.
V boxech se většinou dodává tvrdé palivové dřevo určené do všech druhů vytápěcích zařízení vhodných na spalování dřeva. Jeden přepravní box má přibližně 600 kg a dřevo má výhřevnost v závislosti na vlhkosti 13 až 15 MJ/kg.
Polena jsou nařezaná na délku přibližně 30 cm a rozštípaná na max. délku hrany 14 cm. Vlhkost čerstvého dřeva se pohybuje v intervalu 30 až 40 %.
Výhřevnost dřeva se udává v kWh na kilogram a v kWh na kubický metr, přičemž platí, že prostorový metr je prostorovou měrnou jednotkou dřeva a odpovídá 1 m³ a 3,6 MJ = 1 kWh.
3 Volte správný druh palivového dřeva
Vhodné je dřevo z listnatých i jehličnatých stromů.
Dubové dřevo
… má vysokou výhřevnost a dlouhou dobu hoření. Tento druh dřeva se doporučuje používat ve spalovacích zařízeních, která slouží na profesionální výrobu tepla (např. ústřední topení a kamna, případně kachlová kamna). Typická vůně při spalování dubového dřeva má charakter kyseliny tříslové, kterou dubové dřevo obsahuje.
Bukové dřevo
… se považuje za krbovou klasiku. Hoří pěkným plamenem a téměř nejiskří. Kromě toho má mimořádně vysokou výhřevnost. Při spalování vydává velmi příjemnou vůni, a proto se upřednostňuje i při uzení potravin a grilování. Bukové dřevo je velmi žádané a tomu odpovídá i jeho cena.
Dřevo břízy
… se cení jako krbové dřevo z mnoha důvodů. Jiskří velmi málo a příjemně voní. Z důvodu obsahu éterických olejů je barva plamene při hoření modrá. Díky své bílé kůře je bříza mimořádně atraktivní jako polenové dřevo. Březové dřevo hoří o něco rychleji než bukové či jasanové, ale výrazně pomaleji než jehličnaté druhy.
Smrkové dřevo
… velmi snadno vzplane, ale též velmi rychle shoří. Jeho výhřevná hodnota je vysoká, doba hoření však krátká. Není příliš vhodné pro otevřené krby. Velmi jiskří, což je způsobené uzavřenými smolnými bublinami. Cena smrkového dřeva je v porovnání s ostatními druhy dřeva poměrně výhodná.
Na topení jsou vhodné i topol či vrba
Dřevo těchto rychle rostoucích stromů má však malou hustotu, s čímž souvisí nízká výhřevná hodnota i krátká doba hoření. Jako palivová dřeva se proto příliš nedoporučují, ale spálit se dají.
Olšové dřevo
… je dobré na podpalování, protože se velmi snadno rozhoří a je vhodné ke kombinování s dalšími druhy krbových dřev.
4 Dřevo je třeba nejen správně skladovat, ale i spalovat
Odborníci definují dřevo jako dorůstající surovinu a typické ekologické palivo. Je žádané, protože je zároveň i ekonomicky výhodné.
Podle doporučení znalců by se mělo spalovat v rozžhaveném ohništi, vždy umístěné paralelně k okénku krbu. Není dobré dřevo do ohniště ukládat do tvaru jehlanu, ten se totiž snadno zhroutí a neefektivně vyhoří. Před podpalováním je nejprve potřeba rychle rozehřát komín na příslušnou teplotu, aby vznikl potřebný tah. Toho docílíte podpalováním malých dřev nebo jinými typy podpalovačů.
Dřevo potřebuje k hoření dostatečný přívod vzduchu. Pokud je přívod vzduchu malý nebo výrazně omezovaný, může dřevo začít čoudit, což může být problém. A nejen proto, že se bytem rychle rozšíří nepříjemný odér plný nebezpečných zplodin.
Pohledové okénko krbových kamen nebo krbu se navíc pokryje sazemi, což zabrání romantickému výhledu do ohniště. Řešením jsou čisticí prostředky na krby a kamna, ale ty je možné aplikovat až poté, co ohniště vychladne.
Podobná kalamita může vzniknout i při spalování odpadu či nevhodného paliva, např. lakovaného, lepeného či impregnovaného dřeva. To zároveň poškodí i kamna. Není divu, že při použití nevhodných paliv propadá jakákoliv záruka na vytápěcí spotřebiče.
Podpalovací třísky byste měli podobně jako dřevo skladovat v suchu. Komorově sušený výrobek má výhřevnost 19 MJ/kg a zbytkovou vlhkost přibližně 6 až 8 %. Pro nárazové zapalování ohně v krbu či na zapálení dřeva na grilování je vhodný ekologický podpalovač vyrobený z dřevité vlny. Obsahuje vznětlivý materiál v podobě dřeva a vosků. Na trhu jsou dostupné i varianty s parafínem. Takový ekologický podpalovač má neomezenou životnost, a je dokonce odolný proti vlhkosti.
5 Když nemáte dostatek suchého dřeva, použijte kvalitní brikety
Dřevo je výchozí surovinou pro výrobu dřevěných briket. Lisují se pod velkým tlakem bez použití spojiv do různých tvarů. Díky svému povrchu a vysoké hustotě při skladování v suchu téměř nenasávají vlhkost. Jsou tedy ihned připravené k použití. Existují cihlovité,kulaté či blokové tvary.
Brikety ve tvaru kvádru jsou výborně stohovatelné. Jsou proto poměrně prostorově úsporné.
Dřevěné brikety se vyrábějí z dřevěné hmoty, která následně projde jen sušením a lisováním do požadovaného tvaru. Při jejich výrobě se už nepoužívají žádné další pomocné látky, takže jsou prokazatelně ekologickým zdrojem energie.
Aby měly brikety požadované vlastnosti, musí se dřevěná hmota dostatečně vysušit a lisovat pod vysokým tlakem. Brikety mají dlouhou dobu hoření a jsou minimálně citlivé na vzdušnou vlhkost. Právě díky technologii výroby obsahují brikety jen 10 % vlhkosti, což zajišťuje vysokou výhřevnost. Samy o sobě jsou vhodné i k podpalování.
Kvalitní brikety by měly obsahovat jen čisté a kvalitně slisované piliny a měly by být po dřevě i cítit. Rozhodně by se neměly samovolně rozpadat a dobrý je jen úplně suchý výrobek. Příjemná je i jejich relativně nízká cena, takže se brikety dají využívat i ke standardnímu vytápění obydlí, nejen pro efekt ohně v krbu.
V porovnání se dřevem odpadá potřeba jejich dalšího zpracování, brikety jsou hotový produkt vhodný k okamžitému použití. Jednou z hlavních předností briket je výhřevnost a už zmíněná dlouhá doba hoření, díky čemuž dokážou oheň udržet i přes noc.
Při topení briketami je dobré vědět, že požadované výhřevnosti je možné po velmi dlouhou dobu dosáhnout jen při plně uzavřeném přívodu vzduchu. Díky tomu zůstanou během hoření a žhavení kompaktní. Odborníci se shodují, že takto dosáhneme nejefektivnějšího a nejekonomičtějšího využití dřevěných briket. Užitkové vlastnosti briket závisejí na velikosti vytápěcího média, tahu komínu i na aktuální hodnotě atmosférického tlaku vzduchu.
Nejpodstatnější je však kvalita samotných briket. Tepelný komfort vyprodukují jen vysoce kvalitní dřevěné brikety, ve kterých se nevyskytují žádné cizorodé látky. Proto je vhodné tento typ briket pořizovat od prověřených, kvalitu garantujících prodejců.
Brikety při hoření zvětšují objem, proto se ohniště nemůže plnit až po okraj. Výrobek se, samozřejmě, skladuje v suchu.
6 Pelety by měly být certifikované
Dřevěné pelety jsou sourozenci dřevěných briket. Jde o menší výlisky ze stejné suroviny na bázi dřeva. I pelety, nebo také peletky, patří do rodiny ekonomických a ekologických zdrojů vytápění. Abyste mohli dřevěnými peletami účinně topit, nevyhnete se investici do peletových kamen nebo automatického kotle na pelety. Prodej automatických kotlů na tento druh paliva rok od roku roste.
Dřevěné pelety se vyrábějí z odpadu, který vzniká při dřevovýrobě. Pro výrobu pelet jsou optimální především čisté smrkové piliny. Dřevěný odpad se drtí a pod vysokým tlakem se pomocí speciálních lisů na pelety stlačuje.
Výsledkem jsou drobné rovnoměrné válečky s relativně vysokou výhřevností, která závisí na jejich kvalitě a vlhkosti. Průměrná výhřevnost dřevěných pelet se pohybuje okolo 16,5 MJ/kg. Jen pro srovnání, suché dřevo z jehličnatých stromů má výhřevnost okolo 19 MJ/kg, dřevo z listnatých stromů 18 MJ/kg.
Pelety při vytápění produkují málo popela. Zatímco při vytápění dřevem musíte relativně často přikládat, kotel na pelety je vybavený zásobníkem, který naplníte a nemusíte se o nic dalšího starat. O účinnosti vytápění peletami rozhoduje nejen kotel, ale i kvalita pelet.
Klasické kotle na pelety mají všeobecně problém se spalováním necertifikovaných pelet. Problémy způsobuje především popelnatost nad 0,5 % z objemu, stejně jako nižší bod tavení popela, který se následně připéká na hořáky.
Levnější zhotovené pelety ne vždy znamenají úsporu, protože jsou méně kvalitní a k dosažení tepelné pohody jich spotřebujete více. Kvalitu pelet vám pomohou rozpoznat certifikáty. Nejkvalitnější jsou dřevěné pelety kategorie ENplus s rozlišením na A1, A2 a B. Dobrou zprávou je, že více než 70 % dřevěných pelet vyrobených v tuzemsku už označení ENplus má.
Vytápění dřevěnými peletami oproti jiným druhům tuhých paliv přináší neporovnatelný komfort obsluhy. Zapalování a přikládání je automatické, takže už téměř nemusíte chodit do kotelny. Zvenku přijdete rovnou do tepla a provoz kotle i tepelnou pohodu řídíte prostřednictvím pokojového termostatu.
Pokud máte ten správný model, kotel se dokonce i sám vyčistí. Vynášení popela tak bude na programu dne jen jednou až dvakrát měsíčně – záleží na kvalitě pelet. Existují i kotle s automatickým odpopelením, které interval vynášení ještě prodlouží. Manipulace s popelem však ve skutečnosti neznamená žádnou práci pro Popelku. Popele se vlastně ani nedotknete. Komfortně ho vysypete z plnicího boxu nebo z něho jen vyjmete sáček s popelem.
Text: zpracováno ve spolupráci s Hornbachem
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů