Vaření

6 receptů s kefírem. Z této suroviny připravíte výborné snídaně, obědy i dezerty

Máte rádi kefír? Tak to se vám do sbírky hodí několik vynikajících „kefírových“ receptů. Oproti mléku dodá kefír těstu extra vláčnost a udělá ho krásně nadýchaným. Třeba taková kefírová bábovka, to je vám dobrota!

Slané kefírové palačinky, hrnková buchta, kefírové smoothie s mangem, kefírové muffiny s nutellovým krémem
Zdroj: Shutterstock

Snídaně

Kefírové smoothie

Tohle smoothie nejen skvěle chutná, ale také je dobré pro vaše trávení. Je dostatečně syté i na to, aby nahradilo snídani.

Kefírové smoothie s mangem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 150 ml kefíru
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • ½ zralého manga
  • 1cm kousek zázvoru
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • ½ – 1 lžíce medu

Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Mango oloupejte. Všechny ingredience pak dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.

Oběd

Kefírové lívance

Kefírové lívance
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 400 g kefíru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce javorového sirupu (50 g)
  • 2 lžíce drceného lněného semínka nebo chia semínek
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka mořské soli
  • kůra z 1 bio citronu
  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky či hladké
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva z vinného kamene
  • 1 lžička jedlé sody

Poznámka: Pro bezlepkovou verzi použijte 120 gramů rýžové mouky namísto pšeničné.

Na servírování se hodí:

  • zakysaná smetana/jogurt
  • ovoce
  • javorový sirup
  • marmeláda
  1. V první misce smíchejte vše tekuté: kefír, vejce, javorový sirup, přidejte lněná nebo chia semínka, vanilku, špetku soli a kůru z citrónu.
  2. V druhé míse připravte směs pohankové a pšeničné mouky, kukuřičného škrobu, kypřicího prášku a jedlé sody. Aby byla kyprá, je dobré směs ještě prosít.
  3. Obě směsi smíchejte. Míchejte jen krátce, jinak lívance nebudou tak nadýchané a to by byla škoda.
  4. Rozehřejte si lívanečník nebo pánev a postupně osmažte lívanečky z obou stran. Ve chvíli, kdy se začnou na povrchu tvořit bublinky a okraje začnou zlátnout, je na čase lívanec otočit.
  5. Podávejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem, ovocem, javorovým sirupem nebo marmeládou.

Slané kefírové palačinky s koprem a sýrem

Slané kefírové palačinky
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 500 ml kefíru
  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 200 g sýru
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • kopr dle chuti
  1. Vajíčka a lžíci cukru promíchejte. K tomu přidejte dva prolisované stroužky česneku, nasekaný kopr (nejdříve ho omyjte a osušte), najemno nastrouhaný sýr a ½ čajové lžičky soli.
  2. Vymíchejte hladkou směs. Do ní přilijte studenou vodu a kefír a ½ lžičky jedlé sody.
  3. Postupně přidávejte hladkou mouku a vymíchejte těsto.
  4. Pokud je těsto moc husté, vlijte do něj trochu vody. Naopak pokud je řídké, přisypte mouku.
  5. Těsto nechte 10 minut odpočinout, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bubliny.
  6. Smažte z obou stran dozlatova na rozpálené pánvi s troškou oleje.

Palačinky můžete podávat posypané sýrem; se šunkou; ochucenou zakysanou smetanou; potřené domácími pomazánkami nebo jen tak samotné.

Dezerty

Hrnková buchta

U nás tato buchta zmizí rychlostí světla 😊. Vyzkoušejte ji taky.

Hrnková kefírová buchta
Zdroj: Shutterstock

Suroviny na těsto

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžíce hořkého kakaa
  • 2 hrnky kefíru
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 lžíce oleje
  • vanilka

Suroviny na polevu

  • 200 g hořké čokolády
  • 70 g másla
  • strouhaný kokos na posypání
  1. Všechny suroviny na těsto prošlehejte elektrickým šlehačem a vypracujte hladké těsto.
  2. Nalijte ho do pekáčku o rozměru 25×35 cm vymazaného olejem a vysypaného strouhankou.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30 minut.
  4. Buchtu nechte vychladnout, teprve poté ji polijte čokoládovou polevou.
  5. Na polevu si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Nalijte na buchtu. Nakonec posypte strouhaným kokosem.

Muffiny s nutellovým krémem

kefírové muffiny s nutellovým krémem
Kefírové muffiny s nutellovým krémem | Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 220 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 170 ml kefíru
  • 130 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
  • 100 g kvalitní hořké čokolády

Krém na ozdobu

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 vrchovaté lžičky Nutelly (nebo jiné oříškové pomazánky)
  1. Smíchejte postupně cukr, olej, kefír, vejce a kakao.
  2. Smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a pak ji nasypte ke směsi s kefírem.
  3. 75 gramů čokolády nakrájejte na menší kousky a vmíchejte do těsta.
  4. Muffinové košíčky plňte do tří čtvrtin. Zbytek čokolády použijte na posypání muffinů, ať je čokoláda pěkně vidět.
  5. Pečte 20 minut na 200 stupňů.
  6. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuha a přidejte Nutellu. Krém dejte do sáčku s ustřihnutým rohem a ozdobte s ním vychladlé muffiny.

Vláčná kefírová bábovka

Vláčná kefírová bábovka
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 hrnek kefíru
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku oleje (dávám slunečnicový)
  • 2 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce hořkého kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • ¾ prášku do pečiva
  1. Kefír smíchejte s cukrem, olejem a vajíčkem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a přidejte do tekuté směsi. Umíchejte hladké těsto. Případné hrudky rozmíchejte elektrickým šlehačem nebo metličkou.
  2. Odlijte si menší část těsta a v ní dobře rozmíchejte kakao.
  3. Těsta střídavě lijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  4. Pečte na 180 stupňů 50 – 60 minut.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: mamincinyrecepty.cz, mlsnavarecka.cz, kitchenette.cz, pradobroty.cz, varimadobroty.cz