Snídaně
Kefírové smoothie
Tohle smoothie nejen skvěle chutná, ale také je dobré pro vaše trávení. Je dostatečně syté i na to, aby nahradilo snídani.
Suroviny
- 150 ml kefíru
- 100 ml pomerančové šťávy
- ½ zralého manga
- 1cm kousek zázvoru
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- ½ – 1 lžíce medu
Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Mango oloupejte. Všechny ingredience pak dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
Oběd
Kefírové lívance
Suroviny
- 400 g kefíru
- 2 vejce
- 2 lžíce javorového sirupu (50 g)
- 2 lžíce drceného lněného semínka nebo chia semínek
- 1 lžička mleté vanilky
- špetka mořské soli
- kůra z 1 bio citronu
- 150 g pohankové mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky či hladké
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva z vinného kamene
- 1 lžička jedlé sody
Poznámka: Pro bezlepkovou verzi použijte 120 gramů rýžové mouky namísto pšeničné.
Na servírování se hodí:
- zakysaná smetana/jogurt
- ovoce
- javorový sirup
- marmeláda
- V první misce smíchejte vše tekuté: kefír, vejce, javorový sirup, přidejte lněná nebo chia semínka, vanilku, špetku soli a kůru z citrónu.
- V druhé míse připravte směs pohankové a pšeničné mouky, kukuřičného škrobu, kypřicího prášku a jedlé sody. Aby byla kyprá, je dobré směs ještě prosít.
- Obě směsi smíchejte. Míchejte jen krátce, jinak lívance nebudou tak nadýchané a to by byla škoda.
- Rozehřejte si lívanečník nebo pánev a postupně osmažte lívanečky z obou stran. Ve chvíli, kdy se začnou na povrchu tvořit bublinky a okraje začnou zlátnout, je na čase lívanec otočit.
- Podávejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem, ovocem, javorovým sirupem nebo marmeládou.
Slané kefírové palačinky s koprem a sýrem
Suroviny
- 500 ml kefíru
- 300 g hladké mouky
- 300 ml vody
- 200 g sýru
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- ½ čajové lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- kopr dle chuti
- Vajíčka a lžíci cukru promíchejte. K tomu přidejte dva prolisované stroužky česneku, nasekaný kopr (nejdříve ho omyjte a osušte), najemno nastrouhaný sýr a ½ čajové lžičky soli.
- Vymíchejte hladkou směs. Do ní přilijte studenou vodu a kefír a ½ lžičky jedlé sody.
- Postupně přidávejte hladkou mouku a vymíchejte těsto.
- Pokud je těsto moc husté, vlijte do něj trochu vody. Naopak pokud je řídké, přisypte mouku.
- Těsto nechte 10 minut odpočinout, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bubliny.
- Smažte z obou stran dozlatova na rozpálené pánvi s troškou oleje.
Palačinky můžete podávat posypané sýrem; se šunkou; ochucenou zakysanou smetanou; potřené domácími pomazánkami nebo jen tak samotné.
Dezerty
Hrnková buchta
U nás tato buchta zmizí rychlostí světla 😊. Vyzkoušejte ji taky.
Suroviny na těsto
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžíce hořkého kakaa
- 2 hrnky kefíru
- 2 hrnky moučkového cukru
- ½ hrnku oleje
- 1 lžíce oleje
- vanilka
Suroviny na polevu
- 200 g hořké čokolády
- 70 g másla
- strouhaný kokos na posypání
- Všechny suroviny na těsto prošlehejte elektrickým šlehačem a vypracujte hladké těsto.
- Nalijte ho do pekáčku o rozměru 25×35 cm vymazaného olejem a vysypaného strouhankou.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30 minut.
- Buchtu nechte vychladnout, teprve poté ji polijte čokoládovou polevou.
- Na polevu si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Nalijte na buchtu. Nakonec posypte strouhaným kokosem.
Muffiny s nutellovým krémem
Suroviny
- 220 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 170 ml kefíru
- 130 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
- 100 g kvalitní hořké čokolády
Krém na ozdobu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vrchovaté lžičky Nutelly (nebo jiné oříškové pomazánky)
- Smíchejte postupně cukr, olej, kefír, vejce a kakao.
- Smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a pak ji nasypte ke směsi s kefírem.
- 75 gramů čokolády nakrájejte na menší kousky a vmíchejte do těsta.
- Muffinové košíčky plňte do tří čtvrtin. Zbytek čokolády použijte na posypání muffinů, ať je čokoláda pěkně vidět.
- Pečte 20 minut na 200 stupňů.
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuha a přidejte Nutellu. Krém dejte do sáčku s ustřihnutým rohem a ozdobte s ním vychladlé muffiny.
Vláčná kefírová bábovka
Suroviny
- 1 hrnek kefíru
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- ½ hrnku oleje (dávám slunečnicový)
- 2 vejce
- 1 vrchovatá lžíce hořkého kakaa
- 1 vanilkový cukr
- ¾ prášku do pečiva
- Kefír smíchejte s cukrem, olejem a vajíčkem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a přidejte do tekuté směsi. Umíchejte hladké těsto. Případné hrudky rozmíchejte elektrickým šlehačem nebo metličkou.
- Odlijte si menší část těsta a v ní dobře rozmíchejte kakao.
- Těsta střídavě lijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
- Pečte na 180 stupňů 50 – 60 minut.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: mamincinyrecepty.cz, mlsnavarecka.cz, kitchenette.cz, pradobroty.cz, varimadobroty.cz