Vaření

Jedno těsto nestačí aneb 10 způsobů, jak připravit úžasné lívance

Lívance jsou vlastně velice univerzální jídlo. Hodí se na snídani, k obědu, jako dezert i večeře. Naučte se je připravovat na různé způsoby, ať jsou pokaždé jiné.

Čokoládové lívance s ovocem
Zdroj: Shutterstock

Snad všichni známe scény z romantických filmů, ve kterých si zamilované dvojice po probděné noci připravují k snídani lívance. Také se staly synonymem šťastné, mírně uspěchané rodinky, kde děti jedí každé ráno opět staré známé lívance.

Nemusíme žít jako v americkém filmu, ale inspirovat se můžeme. Protože lívance jsou jídlo, které nás ani tak moc nestojí a máme na výběr hned několik variací, jak je připravit, takže můžeme své blízké překvapit vždy s jiným receptem.

Lívance z kokosové mouky (bezlepkové)

Potřebujete

  • 1 vejce
  • 1 lžíci kokosové mouky (10 gramů)
  • 2 lžičky vody

Vajíčka, vodu i mouku dobře promíchejte metličkou. Pro kakaové těsto přidejte ještě 2 lžičky hořkého kakaa a 2 lžičky vody. Těsto bude docela husté.

Na nepřilnavou pánev vytvořte pomocí lžíce 2 lívance a opečte je z obou stran.

Americké lívance

Zdroj: Shutterstock

Podávají se s kouskem másla a přelité javorovým sirupem.

Potřebujete

  • 200 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g rozpuštěného másla nebo oleje (2 lžíce)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce vel. M
  • špetku soli

Mouku smíchejte s kypřicím práškem. Přidejte cukr, mléko, vejce, rozpuštěné máslo i sůl. Dobře promíchejte. Nechte 5–10 minut odležet.

Lívance smažte nasucho na rozpálené nepřilnavé pánvi anebo na palačinkovači. Na 1 lívanec použijte asi 60 ml těsta (1/4 hrnku). Počkejte, až spodní strana zezlátne, otočte a dopečte na opačné straně.

Hotové lívance podávejte s kouskem másla a javorovým sirupem.

Tvarohové lívance

Potřebujete

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g čekankového sirupu nebo cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kypřicího prášku

Vše dobře rozmíchejte metličkou. Pánev zahřejte na nízkou teplotu a poté na ní tvořte menší lívance.

Mají být vyšší, proto je třeba zvolit nízkou teplotu, aby se těsto dobře propeklo a nebylo tekuté při otáčení. Případně si můžete pomoci pokličkou, díky které se těsto udělá rychleji.

Kynuté lívanečky

Potřebujete

  • 700 ml vlažného mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 50 g cukru
  • kostku droždí (nebo 1 sáček sušeného na 500 g mouky)
  • špetku soli

Na dochucení: tvaroh, marmeládu, jogurt, zakysanou smetanu, nutellu, ovoce…

Do mísy dejte mouku, cukr, vajíčko a sušeného droždí, sůl a vlažné mléko. (Při použití klasického droždí v kostce je třeba připravit kvásek.) Vše dobře promíchejte.

Rozpálenou pánev potřete olejem a pomalu tvořte malé lívanečky. Smažte z obou stran.

Tip, aby těsto vykynulo rychleji: Uvařte si vodu v rychlovarné konvici. Nalijte ji do mísy, postavte do ní mísu s těstem a zakryjte utěrkou.

Banánové lívance

Banánové lívance
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete

  • 200 ml mléka
  • 200 ml sklenku špaldové mouky
  • 2 změklé banány
  • 1 vejce
  • 1 čajovou lžičku kypřicího prášku
  • špetku soli
  • trošku vanilky nebo skořice
  • trošku oleje

Banán rozmačkejte na kaši, přidejte vejce, mléko a sůl. Postupně přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a také vanilku nebo skořici. Těsto má být hustější.

Opékejte z obou stran na trošce oleje.

Tip na podávání: s medem a ořechy, kopečkem zakysané smetany nebo tvarohu, zmrzlinou nebo čokoládou.

Perníkové lívance

Potřebujete

  • 360 ml mléka
  • 230 g hladké mouky
  • 80 g melasy
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • špetku soli

Suché přísady dobře promíchejte, teprve poté přidejte i zbytek surovin. Metličkou vymíchejte hladké těsto.

Pečte na sucho na pánvi. Na pečení je ideální střední teplota. Na 1 lívanec použijte asi 80 ml těsta.

Lívance opečte z obou stran. Podávejte s ovocným přelivem nebo moučkovým cukrem.

Čokoládové lívance

Čokoládové lívance
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete

  • 240 ml plnotučného mléka
  • 185 g hladké mouky
  • 65 g cukru
  • 25 g holandského kakaa
  • 3 lžíce oleje nebo 45 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • ¼ lžičky soli
  • 85 g čokolády nakrájené na kousky

Čokoládová omáčka

  • 140 g mléčné nebo hořké čokolády
  • 120 ml smetany ke šlehání

Začněte smícháním suchých surovin: mouky, kakaa, kypřicího prášku a soli. Ve druhé míse smíchejte vejce, cukr, mléko, olej a teprve poté přidejte suché přísady z první mísy. Nakonec přidejte čokoládu nakrájenou na kousky.

Promíchejte, ale zbytečně nepřemíchejte.

Pánev vymažte troškou másla nebo oleje. Na 1 lívanec použijte asi 60 ml těsta. Po 1–2 minutách otočte a dopečte i z druhé strany.

Čokoládová omáčka: čokoládu nakrájenou na kousky vmíchejte do vařící smetany. Pokračujte v míchání, dokud se obě suroviny nespojí.

Lívance s podmáslím

Potřebujete

  • 530 ml podmáslí
  • 250 g hladké mouky
  • 55 g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vejce vel. L
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli

V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl – tedy všechny suché přísady. Do druhé dejte podmáslí, vajíčko a rozpuštěné, ale vychladlé máslo. Promíchejte a přelijte do mísy se suchou směsí. Promíchejte.

Pánev lehce vytřete olejem. Lívance opečte z obou stran.

Citronové s ricottou (hrnkový recept)

Citronové lívance s ricottou
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku ricotty
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíci kypřicího prášku
  • ½ lžičky soli
  • 2 vejce

Začněte smícháním všech suchých surovin. Ve druhé míse dobře vyšlehejte ricottu, vejce, mléko, citronovou šťávu i kůru. Přidejte k suchým surovinám a ještě promíchejte.

Pánev potřete troškou oleje nebo másla a postupně na ní opečte lívance. Podávejte s ricottou, citronovou kůrou, moučkovým cukrem a borůvkami.

Celozrnné dýňové lívance

Potřebujete

  • 170 g celozrnné mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 60 g dýňového pyré
  • 30 g medu
  • 20 g kokosového oleje – rozpuštěného
  • 1 vejce
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 1 lžičku mleté skořice

Vejce, med, dýňové pyré a rozpuštěný kokosový olej smíchejte. Přidejte mléko a jogurt. Dále přidejte celozrnnou mouku smíchanou se skořicí a kypřicím práškem. Rozmixujte, aby vzniklo hladké těsto.

Opečte bez oleje na pánvi s nepřilnavým povrchem (2 minuty z každé strany).

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: smoothcooking.cz, dancahajkova.com,zijemehomemade.cz