Čokoládová zmrzlina
Budete potřebovat
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 ml plnotučného mléka
- 200 g čokolády na vaření
- 120 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- Čokoládu nastrouhejte a promíchejte s vanilkovým i krupicovým cukrem.
- Mléko přiveďte k varu, přidejte čokoládu s cukrem a míchejte do rozpuštění
- Směs sundejte ze sporáku, přilijte smetanu a dejte vychladit do lednice.
- Studenou směs nalijte do širší nerezové mísy nebo na plech. Zakryjte fólií a dejte na 30 minut do mrazáku. Prošlehejte a dejte ještě na hodinu mrazit. Opakujte celkem 3×. Čím více zmrzlinu prošleháte, tím bude krémovější.
Jahodová s jogurtem
Budete potřebovat
- 250 g jahod
- 120 g bílého jogurtu
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- Z jahod odstraňte stopky, důkladně je omyjte.
- Rozmixujte je s jogurtem, cukrem a citronovou šťávou.
- Směs nalijte do forem nebo misek a nechte zmrazit.
Tvarohová zmrzlina
Budete potřebovat
- 250 g tvarohu
- 120 g zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hořké čokolády na polevu
Tvaroh, zakysanou smetanu i oba cukry rozmixujte, nalijte do misek, přelijte rozpuštěnou čokoládou a nechte zmrazit.
Rychlá ovocná (vegan) zmrzlina
Ovoce – ideálně jahody, broskve a meruňky nakrájejte na menší kousky. Promíchejte je s vanilkovým cukrem, přidejte trošku vody a rozmixujte. Směs rozlijte do forem, misek nebo kelímků a dejte zmrznout.
Ovocná bez mražení
Budete potřebovat
- 500 g zmraženého ovoce (jahody, lesní směs, broskve, meruňky…)
- 2–3 lžíce cukru
- 1 kelímek zakysané smetany
- trocha studeného mléka (max. 100ml)
- Všechny suroviny kromě mléka rozmixujte.
- Pak přidávejte po troškách mléko, pár lžic by mělo stačit, abyste zmrzlinu moc nenaředili.
- Hotovou zmrzlinu nalijte do misek a ihned podávejte.
S lesním ovocem
Budete potřebovat
- 250 g polotučného tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g borůvek
- 150 g malin
- 4 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- pár lístků máty na ozdobu
- Maliny a borůvky rozmixujte.
- Tvaroh smíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem.
- Smetanu ušlehejte a vmíchejte do sladkého tvarohu. Přidejte rozmixované ovoce a dobře promíchejte.
- Nalijte do silikonových formiček a dejte do mrazáku. Podávejte ozdobené lístky máty.
Jahodová vařená zmrzlina
Budete potřebovat
- 500 g jahod
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce medu
- Mléko zahřejte pod teplotu varu.
- Z vajec oddělte žloutky – dejte je do větší místy. Přisypte k nim moučkový cukr a dobře promíchejte. Do směsi pomalu vlijte horké mléko, stále míchejte. Tímto se žloutky tepelně opracují.
- Přidejte med a také dotuha ušlehanou šlehačku.
- Jako poslední vmíchejte rozmixované jahody.
- Směs nalijte do plechové nádoby, uložte do mrazáku a zhruba každou hodinu promíchejte (dokud zmrzlina nezmrzne).
Malinová ze Salka
Budete potřebovat
- 400 ml zakysané smetany
- 180 g malin
- 100 ml Salka
- 100 ml smetany na vaření
- 2 vejce
- 2 lžíce třtinového cukru
- Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přidejte Salko, smetanu na vaření i zakysanou smetanu.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do směsi. Ze vzniklé hmoty trochu odlijte, přidejte většinu malin a vidličkou je trochu pomačkejte. Zbylé maliny si dejte stranou.
- Směs bez malin i s malinami nalijte do nádoby, zlehka promíchejte – vytvoříte tím barevnou kresbu. Nakonec přidejte zbytek malin a dejte do mrazáku.
- Aby se ve zmrzlině netvořily hrudky a krystalky ledu, je nutné ji několikrát vyndat a promíchat, dokud nezmrzne. Ideální interval míchání je po 45 minutách, po 2 hodinách bude zmrzlina hotová.
- Před podáváním zmrzlinu nechte 15 minut povolit.
Do čeho dát zmrzlinu?
Kromě misek se v obchodě dají koupit i různé druhy kornoutů na zmrzliny. Ty ještě můžete vylepšit tím, že je vylijete čokoládou, karamelem atd.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
ZDROJ: uvarsisam.cz, jaktak.cz, kucharkaprodceru.cz, milujuzmrzlinu.cz, nkz.cz