Asi se shodneme na tom, že když je venku 30 stupňů, člověk na horkou kávu nemá ani trochu chuť. Zato ledová káva uspokojí naši touhu po kofeinu a jako bonus ochladí.
Já jsem se do ledové kávy zamilovala, a tak jsem začala hledat recepty na to, jak si ji připravují lidé po celém světě. Pro tuto příležitost jsem vybrala jedenáct jedinečných receptů na ledové kávy z různých koutů planety. Patří mezi ně například káva australská, lahodné italské Caffe Affogato se zmrzlinou či káva s citronem. Každá je jiná, ale jedno mají společné – osvěží vás a jsou neskutečně dobré.
Základní recept na ledovou kávu
Toto je recept na klasiku – ledovou kávu z mléka, ledu a kávy. Doporučuji vyhnout se instantní kávě a raději zainvestovat do mleté kávy, protože výsledek je mnohem chutnější. Výhoda také je, že zrnkových káv je větší výběr a s použitím různých druhů můžete kávě dodat odlišnou chuť. Já mám například nejradši kávy, které v sobě ukrývají čokoládové tóny.
- 16g mleté kávy
- 100ml vody
- 2 lžičky třtinového cukru
- 100ml studeného mléka
- 50g kostek ledu
Z mleté kávy a vroucí vody připravte silnou kávu. Nechte vychladnout. Pak kávu dejte do šejkru, přidejte led, mléko a cukr a dobře protřepejte.
Ledová káva z mražených kostek
Už jste někdy zkoušeli mraženou kávu? Připravte si silnou kávu nebo espresso, zamrazte a pak tyto kostky jen vhoďte do mléka. Voilá, nápoj je hotový! Tuto kávu si můžete namrazit ve větším množství a celé léto jen po ní sahat do zásob.
- 16g středně mleté kávy
- 100ml vody
- forma na led
Mražená káva: Kávu zalijte vroucí vodou a nechte překapat přes kávový filtr. Rozlijte do formiček na led a nechte zatuhnout.
Nápoj: Všechny kostky kávy dejte do sklenice a dolijte mlékem. Promíchejte a můžete podávat.
Ledová káva bez kofeinu
Nesmíte kofein? Chcete si dát kávu večer, ale bojíte se, že neusnete? Připravte si ledovou kávu bez kofeinu. Stačí se v obchodě podívat po instantní nebo zrnkové bezkofeinové kávě.
- 10 kostek ledu (150 g)
- 100ml mléka
- 2 lžičky instantní kávy bez kofeinu (nebo 1 espresso ze zrnkové kávy bez kofeinu)
- 1/2 lžíce třtinového cukru
- 1/4 lžičky guar gumy (volitelně)
Mléko dejte do mixéru a rozmixujte spolu s instantní kávou a třtinovým cukrem. Sklenici naplňte ledem a zalijte připravenou kávou.
Tip 1: Všimla jsem si, že se do kupovaných ledových káv často přidává guar guma. Tak jsem to zkusila taky. A výsledek? Když nápoj rozmixujete s guar gumou, je krémovější, lehce zahuštěný. Tajemství kupovaných káv odhaleno.
Tip 2: A kde guar gumu seženete? Podívejte se po ní v prodejnách se zdravou výživou anebo na internetu.
Káva s citronem
Tato verze nabourá vaše předsudky, že kyselost kávě nesluší. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte sami. Káva a citron spolu skvěle ladí a vytvoří fantastický osvěžující letní nápoj.
- 1 espresso (30ml)
- 100g kostek ledu
- 100ml studené vody
- 4 lžičky třtinového cukru
- 2 silnější kolečka citronu
Jako první připravte espresso a nechte ho vychladnout. Z citronu ukrojte dvě silnější kolečka a rozkrojte je napůl. Všechny suroviny dejte do šejkru a dobře protřepejte. Přelijte do sklenice a můžete podávat.
Ledová káva s kondenzovaným mlékem
Kondenzované mléko dodá kávě smetanovou chuť a celkově ji zjemní. Někdy kávu ještě ozdobím šlehačkou, sice je to kalorické, ale zase si pochutnáte…
- 1 espresso (30ml)
- 120ml studeného mléka
- 1–2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- 3 kostky ledu (40 g)
Připravte si espresso, poté ho nechte vychladnout. Nyní do mixéru dejte všechny suroviny a rozmixujte. Led vytvoří na nápoji pěnu, proto se přidává již teď. Nalijte do sklenice a případně ještě doslaďte kondenzovaným mlékem.
Jahodová ledová káva
Jahody a káva? To je hodně netradiční kombinace. Mě ale výzvy baví, a tak jsem zkoušela různé druhy ovoce, až jsem narazila na jahodovou a zjistila, že je vlastně moc dobrá. Věřím, že mile překvapí i vás.
- 200ml plnotučného mléka
- 100g čerstvých, zralých jahod
- 1 espresso
Připravte espresso a nechte vychladnout. Poté spolu rozmixujte kávu, mléko, jahody a cukr. Hotovo.
Australská ledová káva
Tahle káva potěší každého, kdo si rád zamlsá a kdo má rád čokoládu. Australská ledová káva totiž obsahuje čokoládový sirup, vanilkovou zmrzlinu a k tomu všemu navíc ještě šlehačku. To není k zahození, že?
Na kávu:
- 12g australské zrnkové kávy
- 50ml teplé vody
- 150ml studeného mléka
- 15g čokoládového sirupu
- 1 kopeček vanilkové zmrzliny
- 2 lžičky třtinového cukru
- šlehačka
- mléčná nebo hořká čokoláda
Na čokoládový sirup:
- 80ml vody
- 60g krupicového nebo třtinového cukru
- 30g hořkého kakaa
- špetka soli
Sirup: Všechny suroviny dejte do malého rendlíku a dobře promíchejte metličkou. Přiveďte k varu. Při nízké teplotě vařte 3 minuty, dokud sirup nezhoustne.
Káva: Jako vždy si uvařte jedno espresso. Přidejte mléko, čokoládový sirup a třtinový cukr a vše promíchejte nebo rozmixujte. Nalijte do sklenice, přidejte kopeček zmrzliny, ozdobte šlehačkou a posypte hoblinami hořké nebo mléčné čokolády.
Vietnamská ledová káva
Vietnamská káva se připravuje dost odlišně od té naší. Nejprve se do šálku dá slazené kondenzované mléko. Na šálek se položí Phin filtr, což je kovová pomůcka pro překapání kávy. Káva se nejdříve namočí a pak teprve zalije vodou. Pomalu, po dobu několika minut káva překapává do šálku s kondenzovaným mlékem a až překape, promíchá se a nápoj je připravený.
Z tohoto receptu vznikla i ledová verze. Příprava je vlastně stejná, jen pak necháte kávu vychladit a podáváte ji s ledem. Abyste docílili autentické chuti, je třeba použít vietnamskou kávu (seženete na internetu nebo v pražské tržnici Sapa).
- 2 lžíce nahrubo mleté kávy– ideálně vietnamské, která je k tomu určená
- 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- led
- 160ml vroucí vody
- Phin filtr – kovová pomůcka pro překapání kávy
Do hrnku dejte 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka. Vietnamská káva je dost hořká, a proto je třeba ji dobře osladit. Phin filtr postavte na hrnek. Dovnitř filtru dejte 2 lžíce mleté kávy a na to položte síto. Poté na kávu pomalu nalijte 20ml vroucí vody. Po chvilce zalijte 140ml vroucí vody. Zakryjte pokličkou a nechte pomalu překapat. Po překapání filtr odstraňte, kávu promíchejte a nechte zcela vychladnout.
Až káva vychladne, nalijte ji do sklenice s ledem a můžete podávat.
Café del tiempo
Další zajímavý způsob, jak podávat ledovou kávu. Tento nápoj se skládá ze šálku horkého espressa a sklenice, ve které je led a citron. Horké espresso se lije do sklenice s ledem.
- 1 espresso
- 5 větších kostek ledu
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 plátky citronu nebo limetky
- malý šálek na espresso
- sklenice– ideálně průhledná
Začněte přípravou espressa – připravte ho do šálku určeného na espresso (50ml objem). Pokud budete kávu sladit, rovnou jí oslaďte.
Dále si připravte větší průhlednou sklenici, do které dáte 5 kostek ledu. K ledu také dejte 2 měsíčky citronu. Někdy se používá i limeta.
Podávejte na tácku, kde bude šálek s espressem a k tomu sklenice s ledem a citronem. Kafe si nalijete do sklenice s ledem, promícháte a je připravené.
Caffe Affogato
Italský nápoj ze zmrzliny a espressa byste neměli při naši kávové tour obejít. Jde více o dezert než klasickou kávu a připravuje se tak, že dáte do sklenice kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny a na to nalijete espresso. Zmrzlina se částečně rozpustí do kávy a vytvoří lahodný smetanový nápoj s vanilkovým nádechem. Často se podává se šlehačkou.
- 1 espresso
- 1 kopeček vanilkové zmrzliny
- volitelně: šlehačka na ozdobu
Do šálku (nejlépe průhledného) dejte 1 velký kopeček vanilkové zmrzliny. Zalijte horkým espressem a můžete podávat se šlehačkou nebo i bez.
Ledová káva s mandarinkou
Další káva s ovocem, tentokrát mandarinkou, obohacená o chuť mleté skořice, hřebíček a muškátový oříšek. Za mě asi nejzajímavější kombinace, kterou jsem u ledové kávy ochutnala.
- 100ml mléka
- 1 espresso (ze 7–12g mleté kávy)
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička hořkého kakaa
- šťáva z 1–2 mandarinek
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého muškátového oříšku
- led
Připravte si espresso. Koření, hořké kakao, mléko, cukr a kávu dejte do mixéru. Přidejte šťávu z jedné mandarinky a rozmixujte. Podle chuti můžete přidat šťávu i z více mandarinek – závisí to na tom, jak moc chcete, aby byla v nápoji výrazná. Nalijte do sklenice s ledem a podávejte.
Text: Veronika Poláčková
Foto: iStock, isifa/Shutterstock