Na výběr je plno druhů slaného i sladkého lassí, stačí si vybrat, který vás zaujme. Já osobně dávám přednost těm sladkým, které si ráda dám i místo svačiny nebo snídaně. Slané lassí se často podává k hlavnímu jídlu, nejčastěji pálivému, protože pomáhá tato jídla strávit.
Při přípravě lassí můžete experimentovat – použít jen jogurt, přidat k němu vodu nebo mléko, vyzkoušet různé koření, jako je šafrán, kardamom či kurkuma, nebo různé ovoce. Možností je opravdu hodně.
Sladké lassí
Jogurtové lassí
Tohle je recept na základní sladké lassí – budete na něj potřebovat bílý jogurt, studené mléko nebo vodu, led a cukr.
- 180g bílého jogurtu
- 120ml mléka nebo vody
- 50g kostek ledu
- 2 lžíce cukru
Vše rozmixujte (včetně ledu). Díky němu získá nápoj bohatou pěnu.
Pistáciové
Pistáciové lassí je můj favorit. Je to asi nejoblíbenější lassí ze všech. Není divu, pistácie mají jedinečnou chuť a lassí z nich je prostě božské!
- 200g bílého jogurtu
- 100ml studené vody
- 1/4 hrnku pistácií (loupaných)
- 5 lusků kardamomu
- pár kostek ledu
- cukr podle chuti (dávám 2 lžíce)
Lusky kardamomu otevřete a vyndejte z nich černá semínka. Společně s pistáciemi rozmixujte anebo rozdrťte v hmoždíři. Poté dejte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte.
Ledu dávám 2–3 kostky, díky nim bude nápoj nejen studenější, ale také bude mít bohatší pěnu.
Podávejte ozdobené kousky pistácií. Kdo má, může přidat i nadrcené sušené plátky růže.
Tip: Přidejte 1/4 lžičky růžové vody pro orientální kombinaci pistácie a růže.
Lískooříškové lassí
Tohle lassí není tak známé a rychlé na přípravu jako ostatní lassí, ale vyplatí se ho vyzkoušet.
- 150g bílého jogurtu
- 150ml studené vody
- 20 lískových oříšků
- 2 lžičky med
Oříšky zalijte vodou a nechte přes noc v lednici. Díky namočení se ořechy snadno rozmixují a také z nich tělo lépe získá prospěšné látky. Druhý den dejte namočené ořechy do mixéru, přidejte jogurt, vodu i med a mixujte 2–3 minuty. Nápoj nakonec přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko.
Lassí s růžovou vodou
U nás se růžová voda používá hlavně při péči o pleť, ale v Indii ji přidávají i do jídla. Růžovou vodu si můžete koupit anebo si ji vyrobit z růží, která vám roste na zahrádce. Je to velice netradiční, ale věřte mi, že si tento nápoj s květinových nádechem rychle zamilujete.
- 200g bílého jogurtu
- 100ml studené vody
- 2–3 lžíce cukru
- 1/4–1/2 lžičky růžové vody (nebo podle chuti)
- 1 lžička sušených růžových plátků (na ozdobu)
Vše rozmixujte, nalijte do sklenice a ozdobte podrcenými plátky růže.
Banánové lassí
Banánové lassí je dostatečně syté na to, abyste s ním mohly nahradit svačinu či snídani.
Na přípravu doporučuji použít zralý banán – je sladší, takže nebudete muset nápoj již doslazovat.
- 100g bílého jogurtu
- 1 zralý banán
- 1 lusk kardamomu nebo 1/2 lžičky mletého
- špetka mleté kurkumy
- pár kostek ledu (lze vynechat)
Vše rozmixujte.
Banánové lassí s medem
Kombinace banánu a medu nikdy nezklame, je vynikající!
- 125ml vody
- 125ml bílého jogurtu
- 1 banán
- 1 lžíce medu
Jahodové lassí
Tohle lassí si zamilují jak dospělí, tak i děti.
- 150g jahody
- 100g bílého jogurt
- 50ml vody
- cukr, pár kostek ledu (volitelně)
Jogurtové lassí s kardamomem
Koření jménem kardamom se v indické kuchyni používá velice často. U nás ho seženete už docela běžně. Použít se dá celý kardamom (lusky) anebo mletý kardamom, podle toho, co zrovna seženete.
- 150g bílého jogurtu
- 150ml mléka nebo vody
- 1 lusk kardamomu nebo 1/2 lžičky mletého
- 3 kostky ledu
Vše rozmixujte. Při použití lusku kardamomu otevřete lusk a do mixéru dejte pouze černá semínka, která jsou uvnitř.
Kávové lassí
Nedovedete si ráno představit bez hrnku kávy? Vyzkoušejte místo toho kávové lassí. Kdo by řekl, že káva s jogurtem bude chutnat tak skvěle. Nevěříte? Ochutnejte.
- 150g bílého jogurtu
- 150ml vody nebo mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 50g kostek led
- 1 espresso/ 40ml silné kávy
Mangové lassí s kardamomem
Receptů na mangové lassí je mnoho. Můj favorit je lassí s mletým kardamomem a šafránem. Základem je zralé sladké mango.
- 110g bílého jogurtu
- 50ml mléka nebo vody
- 50g manga
- 2 lžičky třtinového cukru
- špetka mletého kardamomu
- 2 nitky šafránu
Nakrájejte mango a rozmixujte se zbytkem ingrediencí.
Slané lassí
Základní slané lassí
- 150ml bílého jogurtu
- 100ml vody
- špetka soli
- špetka pepře
Okurkové lassí s koriandrem
- 250ml bílého jogurtu
- 100ml studené vody
- 1/2 salátové okurky
- špetka soli
- špetka pepře
- čerstvý koriandr – 10cm kousek větvičky
Okurku oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte. Nalijte do sklenice, ozdobte kouskem koriandru a můžete podávat.
Text: Veronika Poláčková
Foto: iStock, isifa/Shutterstock