Vaření

Jogurtové pokušení aneb 12 receptů, jak si připravit indický nápoj lassí

Lassí (nebo také lassi s krátkým i) je indický nápoj z jogurtu. Je neuvěřitelně osvěžující, a proto se skvěle hodí pro horké letní dny. Dokonce to je prý první smoothie, které se na světě objevilo! Vyzkoušejte recepty na ty nejznámější.

Indický nápoj lassí v misce
Zdroj: Shutterstock

Na výběr je plno druhů slaného i sladkého lassí, stačí si vybrat, který vás zaujme. Já osobně dávám přednost těm sladkým, které si ráda dám i místo svačiny nebo snídaně. Slané lassí se často podává k hlavnímu jídlu, nejčastěji pálivému, protože pomáhá tato jídla strávit.

Při přípravě lassí můžete experimentovat – použít jen jogurt, přidat k němu vodu nebo mléko, vyzkoušet různé koření, jako je šafrán, kardamom či kurkuma, nebo různé ovoce. Možností je opravdu hodně.

Sladké lassí

Jogurtové lassí

Tohle je recept na základní sladké lassí – budete na něj potřebovat bílý jogurt, studené mléko nebo vodu, led a cukr.

Klasické jogurtové lassí
Zdroj: Shutterstock
  • 180g bílého jogurtu
  • 120ml mléka nebo vody
  • 50g kostek ledu
  • 2 lžíce cukru

Vše rozmixujte (včetně ledu). Díky němu získá nápoj bohatou pěnu.

Pistáciové

Pistáciové lassí je můj favorit. Je to asi nejoblíbenější lassí ze všech. Není divu, pistácie mají jedinečnou chuť a lassí z nich je prostě božské!

  • 200g bílého jogurtu
  • 100ml studené vody
  • 1/4 hrnku pistácií (loupaných)
  • 5 lusků kardamomu
  • pár kostek ledu
  • cukr podle chuti (dávám 2 lžíce)

Lusky kardamomu otevřete a vyndejte z nich černá semínka. Společně s pistáciemi rozmixujte anebo rozdrťte v hmoždíři. Poté dejte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte.

Ledu dávám 2–3 kostky, díky nim bude nápoj nejen studenější, ale také bude mít bohatší pěnu.

Podávejte ozdobené kousky pistácií. Kdo má, může přidat i nadrcené sušené plátky růže.

Tip: Přidejte 1/4 lžičky růžové vody pro orientální kombinaci pistácie a růže.

Lískooříškové lassí

Tohle lassí není tak známé a rychlé na přípravu jako ostatní lassí, ale vyplatí se ho vyzkoušet.

  • 150g bílého jogurtu
  • 150ml studené vody
  • 20 lískových oříšků
  • 2 lžičky med

Oříšky zalijte vodou a nechte přes noc v lednici. Díky namočení se ořechy snadno rozmixují a také z nich tělo lépe získá prospěšné látky. Druhý den dejte namočené ořechy do mixéru, přidejte jogurt, vodu i med a mixujte 2–3 minuty. Nápoj nakonec přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko.

Lassí s růžovou vodou

U nás se růžová voda používá hlavně při péči o pleť, ale v Indii ji přidávají i do jídla. Růžovou vodu si můžete koupit anebo si ji vyrobit z růží, která vám roste na zahrádce. Je to velice netradiční, ale věřte mi, že si tento nápoj s květinových nádechem rychle zamilujete.

Růžové lassí
Zdroj: Shutterstock
  • 200g bílého jogurtu
  • 100ml studené vody
  • 2–3 lžíce cukru
  • 1/4–1/2 lžičky růžové vody (nebo podle chuti)
  • 1 lžička sušených růžových plátků (na ozdobu)

Vše rozmixujte, nalijte do sklenice a ozdobte podrcenými plátky růže.

Banánové lassí

Banánové lassí je dostatečně syté na to, abyste s ním mohly nahradit svačinu či snídani.

Na přípravu doporučuji použít zralý banán – je sladší, takže nebudete muset nápoj již doslazovat.

  • 100g bílého jogurtu
  • 1 zralý banán
  • 1 lusk kardamomu nebo 1/2 lžičky mletého
  • špetka mleté kurkumy
  • pár kostek ledu (lze vynechat)

Vše rozmixujte.

Banánové lassí s medem

Kombinace banánu a medu nikdy nezklame, je vynikající!

  • 125ml vody
  • 125ml bílého jogurtu
  • 1 banán
  • 1 lžíce medu

Jahodové lassí

Tohle lassí si zamilují jak dospělí, tak i děti.

Jahodové lassí
Zdroj: iStock
  • 150g jahody
  • 100g bílého jogurt
  • 50ml vody
  • cukr, pár kostek ledu (volitelně)

Jogurtové lassí s kardamomem

Koření jménem kardamom se v indické kuchyni používá velice často. U nás ho seženete už docela běžně. Použít se dá celý kardamom (lusky) anebo mletý kardamom, podle toho, co zrovna seženete.

  • 150g bílého jogurtu
  • 150ml mléka nebo vody
  • 1 lusk kardamomu nebo 1/2 lžičky mletého
  • 3 kostky ledu

Vše rozmixujte. Při použití lusku kardamomu otevřete lusk a do mixéru dejte pouze černá semínka, která jsou uvnitř.

Kávové lassí

Nedovedete si ráno představit bez hrnku kávy? Vyzkoušejte místo toho kávové lassí. Kdo by řekl, že káva s jogurtem bude chutnat tak skvěle. Nevěříte? Ochutnejte.

  • 150g bílého jogurtu
  • 150ml vody nebo mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 50g kostek led
  • 1 espresso/ 40ml silné kávy

Mangové lassí s kardamomem

Receptů na mangové lassí je mnoho. Můj favorit je lassí s mletým kardamomem a šafránem. Základem je zralé sladké mango.

Mangové lassí
Zdroj: iStock
  • 110g bílého jogurtu
  • 50ml mléka nebo vody
  • 50g manga
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • špetka mletého kardamomu
  • 2 nitky šafránu

Nakrájejte mango a rozmixujte se zbytkem ingrediencí.

Slané lassí

Základní slané lassí

  • 150ml bílého jogurtu
  • 100ml vody
  • špetka soli
  • špetka pepře

Okurkové lassí s koriandrem

  • 250ml bílého jogurtu
  • 100ml studené vody
  • 1/2 salátové okurky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • čerstvý koriandr – 10cm kousek větvičky

Okurku oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte. Nalijte do sklenice, ozdobte kouskem koriandru a můžete podávat.

Text: Veronika Poláčková
Foto: iStock, isifa/Shutterstock