Vaření

Uvařte si 4 jídla, které vás přenesou do exotické Asie

Nechte se inspirovat asijskou kuchyní! Připravte si čínské nudle s kuřecím masem, kari kokosovou polévku s nudlemi, hovězí s ústřicovou omáčkou nebo sladkou tečku v podobě mango lassi.

Asijské recepty -čínské nudle s kuřecím masem, kari kokosová polévka s nudlemi, hovězí s ústřicovou omáčkou a mango lassi
Zdroj:  iStock

Čínské nudle s kuřecím masem

Budete potřebovat

Na marinádu:

  • 80 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce nastrouhaného česneku
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • mletý pepř

Na nudle s masem:

  • 2 ks kuřecích prsou
  • sezamový olej
  • 1/2 cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 4 mrkve
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/4 čínského zelí
  • 300 g čínských nudlí
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • jarní cibulka na posypání
recept na Čínské nudle s kuřecím masem
Čínské nudle s kuřecím masem | Zdroj: Shutterstock

V misce smícháme všechny suroviny na marinádu.

Kuřecí prsa pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme polovinu marinády, dobře promícháme a marinujeme alespoň 1 hodinu. Na rozpálené pánvi opečeme připravené maso. Potom maso vyndáme a udržujeme v teple.

Cibuli očistíme a pokrájíme na plátky. Řapíkatý celer pokrájíme na menší kousky, mrkev pokrájíme na nudličky, čínské zelí posekáme. Červenou a zelenou papriku pokrájíme na tenké proužky. Do stejné pánve, ve které jsme opékali maso, nalijeme trošku sezamového oleje a rozpálíme jej – přidáme do ní cibuli, řapíkatý celer, mrkev, čínské zelí, červenou a zelenou papriku. Promícháme a krátce opražíme.

Nakonec do pánve k zelenině přidáme čínské nudle a zalijeme kuřecím vývarem. Promícháme, zakryjeme a vaříme přibližně 5 minut. Po pěti minutách (když jsou nudle už uvařené) všechno dobře promícháme a přidáme předpřipravené maso, odloženou polovinu marinády a opět všechno dobře promícháme. Krátce prohřejeme a podáváme – podle chuti můžeme posypat posekanou jarní cibulkou.

Kari kokosová ­polévka s nudlemi

Budete potřebovat

  • 300 g kuřecích prsou nebo vykostěných stehen
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo másla ghee
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžíce červené kari pasty
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 hrnek vody
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 100 g rýžových nudlí


Na ozdobení:

  • nať koriandru
  • červená cibule
  • chilli papričky
  • limetka
Kari kokosova polévka s nudlemi
Kari kokosova polévka s nudlemi. | Zdroj: iStock

V hrnci rozpustíme kokosový olej, vložíme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, červenou kari pastu a 3 minuty orestujeme. Přidáme na větší kusy nakrájené kuřecí maso a krátce pražíme, aby se zatáhlo. Vlijeme horký kuřecí vývar, hrnek vody, kokosové mléko a uvedeme do varu. Dochutíme rybí omáčkou a případně špetkou soli.

Podle návodu připravíme rýžové nudle, rozdělíme je do misek a zalijeme vroucí polévkou. Nakonec zdobíme plátky cibule, chilli i nasekaným koriandrem. Podáváme pokapané limetkovou šťávou.

Hovězí s ústřicovou omáčkou

Budete potřebovat

  • 200 g falešné svíčkové
  • 200 g brokolice
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks zázvoru (2 cm)
  • 1 malou cibuli
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce rýžového vína
recept na Hovězí s ústřicovou omáčkou
Hovězí s ústřicovou omáčkou | Zdroj: iStock

Cibuli a brokolici nakrájíme na větší kousky. Česnek a zázvor nasekáme nadrobno. Hovězí maso nařežeme na tenoučké plátky, vložíme ho do misky a přilijeme rýžové víno, kukuřičný škrob (2 lžičky), dobře promícháme a necháme odpočívat zhruba 10 minut.

V jiné misce vymícháme zbytek škrobu (1 lžička) a zhruba 4 lžičky vody. Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zprudka na něm opražíme marinované maso. Opékáme zhruba 2 minutky a potom maso vytáhneme.

Potom opět zahřejeme zhruba lžíci oleje a opražíme na něm cibuli a brokolici. Opékáme zhruba minutku, přilijeme ústřicovou i sójovou omáčku, přidáme cukr, česnek, zázvor a pepř. Vše podlijeme troškou vody, pár sekund povaříme a nakonec zahustíme škrobem rozpuštěným ve vodě. Povaříme asi minutku.

Do woku vrátíme hovězí a všechno minutku mícháme. Podáváme samotné, s rýžovými nudlemi nebo dušenou rýží.

Mango lassi

Budete potřebovat

  • 1 mango
  • špetka soli
  • 1 lžička kardamonu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 125 g bílého jogurtu
  • voda (podle potřeby), případně kvalitní mléko
  • 1 lžička medu, případně jiného sladidla
recept na indické Mango lassi
Mango lassi | Zdroj: iStock

Mango odkrojíme z každé strany podélně kolem pecky. Vzniknou nám dvě větší půlky. Potom zbytek dužniny kolem pecky odkrojíme také a dostaneme k tomu dva menší měsíčky, které jednoduše okrájíme, slupka jde lehce odkrojit. Potom vezmeme jednu půlku a otočíme ji dužninou nahoru, do ní vykrájíme mřížku, nůž zarýváme až ke slupce. Potom nařezané mango promáčkneme slupkou nahoru, aby nařezané kostičky vystouply a oddělily se. Kostky dužniny lžičkou nebo rukou podebereme a oddělíme je od slupky. K mangu přidáme všechny ingrediencie a dohromady rozmixujeme.

Pokud nemáte rádi mango, nebojte se ho nahradit např. banánem nebo jahodami.

Lassi je známý indický nápoj. Základ tvoří jogurt smíchaný s vodou a špetkou koření. Existuje sladká, ale i slaná verze. Co říkáte na naši sladkou verzi?

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů