Čínské nudle s kuřecím masem
Budete potřebovat
Na marinádu:
- 80 ml sójové omáčky
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce nastrouhaného česneku
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1/4 lžičky chilli vloček
- mletý pepř
Na nudle s masem:
- 2 ks kuřecích prsou
- sezamový olej
- 1/2 cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 4 mrkve
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 1/4 čínského zelí
- 300 g čínských nudlí
- 350 ml kuřecího vývaru
- jarní cibulka na posypání
V misce smícháme všechny suroviny na marinádu.
Kuřecí prsa pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme polovinu marinády, dobře promícháme a marinujeme alespoň 1 hodinu. Na rozpálené pánvi opečeme připravené maso. Potom maso vyndáme a udržujeme v teple.
Cibuli očistíme a pokrájíme na plátky. Řapíkatý celer pokrájíme na menší kousky, mrkev pokrájíme na nudličky, čínské zelí posekáme. Červenou a zelenou papriku pokrájíme na tenké proužky. Do stejné pánve, ve které jsme opékali maso, nalijeme trošku sezamového oleje a rozpálíme jej – přidáme do ní cibuli, řapíkatý celer, mrkev, čínské zelí, červenou a zelenou papriku. Promícháme a krátce opražíme.
Nakonec do pánve k zelenině přidáme čínské nudle a zalijeme kuřecím vývarem. Promícháme, zakryjeme a vaříme přibližně 5 minut. Po pěti minutách (když jsou nudle už uvařené) všechno dobře promícháme a přidáme předpřipravené maso, odloženou polovinu marinády a opět všechno dobře promícháme. Krátce prohřejeme a podáváme – podle chuti můžeme posypat posekanou jarní cibulkou.
Kari kokosová polévka s nudlemi
Budete potřebovat
- 300 g kuřecích prsou nebo vykostěných stehen
- 2 lžíce kokosového oleje nebo másla ghee
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 3 lžíce červené kari pasty
- 1 l kuřecího vývaru
- 1 hrnek vody
- 1 konzerva kokosového mléka
- 1 lžíce rybí omáčky
- 100 g rýžových nudlí
Na ozdobení:
- nať koriandru
- červená cibule
- chilli papričky
- limetka
V hrnci rozpustíme kokosový olej, vložíme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, červenou kari pastu a 3 minuty orestujeme. Přidáme na větší kusy nakrájené kuřecí maso a krátce pražíme, aby se zatáhlo. Vlijeme horký kuřecí vývar, hrnek vody, kokosové mléko a uvedeme do varu. Dochutíme rybí omáčkou a případně špetkou soli.
Podle návodu připravíme rýžové nudle, rozdělíme je do misek a zalijeme vroucí polévkou. Nakonec zdobíme plátky cibule, chilli i nasekaným koriandrem. Podáváme pokapané limetkovou šťávou.
Hovězí s ústřicovou omáčkou
Budete potřebovat
- 200 g falešné svíčkové
- 200 g brokolice
- 3 stroužky česneku
- 1 ks zázvoru (2 cm)
- 1 malou cibuli
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička cukru
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce rýžového vína
Cibuli a brokolici nakrájíme na větší kousky. Česnek a zázvor nasekáme nadrobno. Hovězí maso nařežeme na tenoučké plátky, vložíme ho do misky a přilijeme rýžové víno, kukuřičný škrob (2 lžičky), dobře promícháme a necháme odpočívat zhruba 10 minut.
V jiné misce vymícháme zbytek škrobu (1 lžička) a zhruba 4 lžičky vody. Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zprudka na něm opražíme marinované maso. Opékáme zhruba 2 minutky a potom maso vytáhneme.
Potom opět zahřejeme zhruba lžíci oleje a opražíme na něm cibuli a brokolici. Opékáme zhruba minutku, přilijeme ústřicovou i sójovou omáčku, přidáme cukr, česnek, zázvor a pepř. Vše podlijeme troškou vody, pár sekund povaříme a nakonec zahustíme škrobem rozpuštěným ve vodě. Povaříme asi minutku.
Do woku vrátíme hovězí a všechno minutku mícháme. Podáváme samotné, s rýžovými nudlemi nebo dušenou rýží.
Mango lassi
Budete potřebovat
- 1 mango
- špetka soli
- 1 lžička kardamonu
- 2 lžíce chia semínek
- 125 g bílého jogurtu
- voda (podle potřeby), případně kvalitní mléko
- 1 lžička medu, případně jiného sladidla
Mango odkrojíme z každé strany podélně kolem pecky. Vzniknou nám dvě větší půlky. Potom zbytek dužniny kolem pecky odkrojíme také a dostaneme k tomu dva menší měsíčky, které jednoduše okrájíme, slupka jde lehce odkrojit. Potom vezmeme jednu půlku a otočíme ji dužninou nahoru, do ní vykrájíme mřížku, nůž zarýváme až ke slupce. Potom nařezané mango promáčkneme slupkou nahoru, aby nařezané kostičky vystouply a oddělily se. Kostky dužniny lžičkou nebo rukou podebereme a oddělíme je od slupky. K mangu přidáme všechny ingrediencie a dohromady rozmixujeme.
Pokud nemáte rádi mango, nebojte se ho nahradit např. banánem nebo jahodami.
Lassi je známý indický nápoj. Základ tvoří jogurt smíchaný s vodou a špetkou koření. Existuje sladká, ale i slaná verze. Co říkáte na naši sladkou verzi?
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů