Recepty na grilování
Kuřecí špízy na pivu s červenou cibulí
4 porce
- česnek, 2 stroužky
- pivo, 300 ml
- med, 60 ml
- dijonská hořčice, 1 lžička
- sójová omáčka, 60 ml
- mletý černý pepř
- kuřecí prsa nakrájená na kostky, 4 ks
- červená cibule, 3 ks
- olej, 1 PL
- petrželová nať na posypání
Z piva, medu, hořčice, sójové omáčky, oleje a pepře uděláme marinádu. Dáme do ní kuřecí prsa a marinujeme ideálně přes noc.
Červenou cibuli nakrájíme na čtvrtky a střídavě napichujeme s marinovaným masem na grilovací jehlici. Grilujeme z každé strany, během grilování potíráme marinádou. Grilujeme, dokud maso není dobře opečené. Na závěr posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí.
Domácí pizza na grilu
4 porce
- hladká mouka, 300 g
- sůl, ¾ lžíce
- sušené droždí, 1 lžíce
- voda, 250 ml
- olej s bazalkou, 1 lžíce
- med, 1 lžíce
- rajčatová omáčka, 250 ml
- sýr a bylinky podle chuti
Smíchejte suché suroviny a postupně přimíchejte vodu, olej a med. Vypracujte hladké těsto, které necháte vykynout v míse přikryté čistou utěrkou asi 30 minut.
Těsto rozdělte na čtyři části a natenko vyválejte. Grilujte z jedné strany, potom těsto obraťte, natřete rajčatovou omáčkou, přidejte sýr a grilujte do křupava.
Před podáváním můžete pokapat ještě olejem a dochutit čerstvými bylinkami, například bazalkou.
Zelené papriky na grilu plněné mozzarellou
- velké zelené papriky, 4 ks
- mozzarella s bazalkou, 300 g
- chilli vločky (nemusí být), 1 lžička
- nasekaná petrželová nať, 1 lžíce
- dobromysl, 1 lžička
- citron v biokvalitě, 1 ks
- sůl
- olivový olej
Papriky umyjeme a osušíme. Odřežeme stopky a zbavíme je semen.
Sýr nakrájíme na malé kostky, přidáme chilli, nadrobno nasekanou petrželovou nať, dobromysl, trochu nastrouhané citronové kůry a šťávy. Pokapeme olejem a zamícháme.
Papriky naplníme sýrem, uložíme na grilovací misku a dáme na gril. Grilujeme 8 až 10 minut, jednou otočíme.
Opilé banány s pomerančovou omáčkou
- banány, 4 ks
- pomeranč, 1 ks
- hnědý cukr
- brandy nebo koňak podle chuti
Banány položíme v celku i se slupkou na mřížku grilu a opečeme z obou stran, dokud slupka není úplně černá. Dáme bokem a chvíli počkáme.
Pomeranč natenko oloupeme a asi polovinu slupky nakrájíme najemno. Dužinu z pomeranče „vyfiletujeme“ a nadrobno nakrájíme. Posypeme hnědým cukrem a promícháme s brandy nebo s koňakem podle chuti.
Banánovou slupku na jedné straně nakrojíme, banány částečně vyloupneme a polejeme připravenou pomerančovou omáčkou.
Tip:
Banány můžete podle chuti polít i nějakým koňakem na smetanové bázi, například vaječným nebo čokoládovým. Vhodná je i zmrzlina a různé ořechové posypy nebo strouhaný kokos.
Připravila: Monika Šestinová
Foto: isifa/Shutterstock