Cuketovo-kuřecí špízy
- kuřecí prsa, 4 ks
- cuketa, 3 menší ks
- česnek, 2 stroužky
- cherry rajčata
- špetka mleté papriky
- špetka mletého kmínu
- špetka kari
- špetka chilli
- špetka mletého zázvoru
- olivový olej
- pepř
- sůl
- Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na větší kousky. V misce smícháme olivový olej se vším kořením. Přidáme prolisovaný česnek a nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Do směsi naložíme kuřecí maso. Necháme naložené několik hodin uskladněné v chladničce.
- Rajčata umyjeme, cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme a přebytečnou vodu vysajeme papírovými ubrousky. Spolu s kuřecím masem je napícháme na špejle a dáme grilovat na cca 15 minut. Během grilování potíráme ochuceným olivovým olejem.
Pečené brambory plněné sýrem a slaninou
- brambory, 4 ks – nebo podle počtu osob
- tvrdý sýr, 120 g
- slanina, 70 g
- máslo, 20 g
- mletý pepř, sůl
- nasekaná lahůdková cibulka
- kysaná smetana
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory umyjeme, osušíme a na několika místech slupku propíchneme párátkem, obalíme každý zvlášť do alobalu a dáme péct cca na 1 hodinu.
- Upečené brambory rozřízneme na polovinu a vydlabeme část dužiny. Brambory naplníme nejdříve máslem, strouhaným sýrem, na kostky nakrájenou slaninou a nasekanou cibulkou. Posolíme, opepříme a ještě dáme zapéct na 5 až 10 minut. Podáváme horké s kysanou smetanou.
Tip navyše
Citronová hořčice
- 100 g hořčičného semínka
- 160 ml vody
- 2 lžíce octa
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní chuti. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.
Text: Miroslava Maceková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů