Vaření

Cuketovo-kuřecí špízy a pečené brambory plněné sýrem a slaninou

Grilovací sezoně jěště nemusí být ámen! Tyhle chuťovky si můžete na podzim připravit venku na grilu, ale také v pohodě domova.

Cuketovo-kuřecí špízy

  • kuřecí prsa, 4 ks
  • cuketa, 3 menší ks
  • česnek, 2 stroužky
  • cherry rajčata
  • špetka mleté papriky
  • špetka mletého kmínu
  • špetka kari
  • špetka chilli
  • špetka mletého zázvoru
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

cuketovo-kuřecí špízy

  1. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na větší kousky. V misce smícháme olivový olej se vším kořením. Přidáme prolisovaný česnek a nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Do směsi naložíme kuřecí maso. Necháme naložené několik hodin uskladněné v chladničce.
  2. Rajčata umyjeme, cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme a přebytečnou vodu vysajeme papírovými ubrousky. Spolu s kuřecím masem je napícháme na špejle a dáme grilovat na cca 15 minut. Během grilování potíráme ochuceným olivovým olejem.

Pečené brambory plněné sýrem a slaninou

  • brambory, 4 ks – nebo podle počtu osob
  • tvrdý sýr, 120 g
  • slanina, 70 g
  • máslo, 20 g
  • mletý pepř, sůl
  • nasekaná lahůdková cibulka
  • kysaná smetana

plněné pečené brambory

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory umyjeme, osušíme a na několika místech slupku propíchneme párátkem, obalíme každý zvlášť do alobalu a dáme péct cca na 1 hodinu.
  2. Upečené brambory rozřízneme na polovinu a vydlabeme část dužiny. Brambory naplníme nejdříve máslem, strouhaným sýrem, na kostky nakrájenou slaninou a nasekanou cibulkou. Posolíme, opepříme a ještě dáme zapéct na 5 až 10 minut. Podáváme horké s kysanou smetanou.

Tip navyše

Citronová hořčice

  • 100 g hořčičného semínka
  • 160 ml vody
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní chuti. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.


Text: Miroslava Maceková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů