Klasický kečup
Jestli máte zahradu, kde si pěstujete vlastní rajčata, je to snadné. Stačí zajít tu nejdůležitější surovinu nasbírat a pustit se do vaření. Možné je také využít farmářské trhy a nakoupit rajčata od některého z malých pěstitelů, případně je koupit v obchodě. Výroba kečupu sice nějakou chvíli zabere, ale jakmile ochutnáte, nebudete litovat jediné minuty strávené při přípravě.
Ingredience
- 1 kg rajčat
- 2 cibule (100 gramů)
- 2 jablka (100 gramů)
- 3 bobkové listy
- 3 hřebíčky
- 3 nová koření
- 5 celých pepřů
- cca 70 ml octa
- 50 ml vody
- 1 lžíce cukru
- špetka skořice
- špetka soli
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky a rajčata také. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Do hrnce dejte nakrájenou cibuli, rajčata, jablka a přidejte koření (nové koření, pepř, hřebíček, skořici, bobkový list). Osolte a přidejte také ocet.
- Nechte 90 minut povařit, a to bez pokličky. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila.
- Teprve ke konci vaření přidejte cukr. Postupně vmíchejte a uvidíte, kolik ho bude třeba. Můžete také ještě dochutit solí či octem.
- Kečup dejte do mixeru a mixujte 2 minuty. Poté ho ještě propasírujte přes síto. Pokud je moc tekutý, vraťte na sporák a redukujte.
- Hotový kečup přelijte do čistých suchých lahví a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Chilli kečup
Máte rádi ostré? Tenhle recept si můžete udělat tak pálivý, jak jen chcete. Ti odvážnější mohou použít například Habanero, Naga bhut Jolokia anebo dokonce Carolina reaper. Posledně jmenovaná paprička je však jen pro ty nejotrlejší.
Ingredience
- 1,5 kg rajčat
- 5 jablek
- 3 velké cibule
- 1 lžíci soli
- 4 ks hřebíčku
- ¼ lžičky mleté skořice
- 3 bobkové listy
- 50-250 g cukru (dle chuti)
- chilli papričky dle chuti
Postup
- Rajčata nakrájejte na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Cibuli nakrájejte na kostičky.
- Množství a druh chilli papriček záleží na vás. Pro méně pálivý kečup použijte například Jalapeňo, pro pálivější naopak Habanero a jiné.
- Všechny suroviny ze seznamu, kromě cukru, dejte do hrnce a vařte do zhoustnutí. Postupně přidávejte cukr, dokud nebudete spokojeni s chutí.
- Poté rozmixujte, přepasírujte přes síto.
- Kečup rozdělte do sklenic a krátce zavařte.
Kečup pečený v troubě
Mnoho lidí potvrzuje, že kečup připravený v troubě má lepší chuť, než když je vařený na sporáku. Navíc s jeho přípravou není tolik práce.
Ingredience
- 2 kg rajčat
- 2 papriky (bílá nebo zelená)
- 4 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce mleté papriky
- 10 ml octa
- 5 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
- 2 bobkové listy
- 250 g cukru nebo dle chuti
- volitelně: kousek celé skořice
Postup
- Rajčata, papriky, cibule i česnek nakrájejte a rozložte do většího pekáčku.
- Přidejte zbytek ingrediencí a dejte do trouby rozehřáté na 220 stupňů. Pečte 1 hodinu.
- Občas promíchejte. Během pečení nezakrývejte, jinak bude kečup moc tekutý. V takovém případě ho budete muset redukovat na sporáku.
- Po hodině z něj vyndejte koření a rozmixujte ho. Poté propasírujte a můžete plnit do sklenic.
- Sterilujte na 80 až 85 stupňů po dobu 20 až 25 minut.
Kečup z konzervy rajčat
Jeden super rychlý recept z pasírovaných rajčat. Připravit si ho můžete po celý rok, i mimo sezónu rajčat.
Ingredience
- 1 plechovka drcených rajčat
- 15 g cukru
- 15 ml jablečného octa
- 3 kousky hřebíčku
Postup
- Rajčata, ocet, cukr i hřebíček přiveďte k varu. Pro pálivější kečup přidejte i trochu chilli.
- Snižte teplotu a nechte 3 minuty probublávat.
- Vyndejte hřebíček a přelijte do sklenic.
Kečup bez cukru (paleo)
Tento recept je zcela bez přidaného cukru. Jeho složení je trochu odlišné, ale chuťově je také fantastický.
Ingredience
- 1 lžíci olivového oleje
- 100 g cibule
- 60 g mrkve
- 60 g červené řepy
- 100 g jablek
- 1 kg rajčat
- 3 bobkové listy
- 5 hřebíčků
- ¼ lžičky mleté skořice
- 2 až 4 lžíce vinného nebo jablečného octa
- volitelně: 50 g rajčatového protlaku
- volitelně: špetka chilli
- sůl
- pepř
Postup
- Na olivovém oleji opečte nakrájenou cibulku. Až začne růžovět, přidejte nakrájenou mrkev a řepu. Pár minut restujte.
- Přidejte nakrájená neoloupaná rajčata zbavená tvrdých středových částí. Vmíchejte také všechno koření, včetně soli a pepře.
- Hrnek zakryjte pokličkou a nechte asi hodinu probublávat.
- Vyndejte bobkové listy a rozmixujte. Propasírujte přes síto a nalijte zpátky do hrnce.
- Přidejte ocet podle chuti a také rajčatový protlak, který zvýrazní barvu a směs lehce zahustí.
- Nyní vařte do požadované hustoty. Z původního množství by měla zůstat asi polovina, tedy okolo 600 ml.
- Ještě horký kečup nalijte do skleni, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Dobrou chuť!
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.receptpanicubicky.cz, www.chilli-forum.cz, www.g.cz, www.mimibazar.cz, www.paleosnadno.cz