Vaření

Čas výletování nekončí: Připravte si zdravou svačinku včetně domácího flapjacku

Léto je časem dovolených a výletů. Ne každý ale může a chce utrácet za svačinu v bistrech. Mnozí také myslí na zdraví, a proto je nabídka smažených pokrmů ani neoslovuje. Situace se dá vyřešit domácí přípravou. Vyrobte si zdravé krekry, tyčinky či sladké proteinové kuličky. Jsou zdravé, chutné a plné energie.

Svačina na výletě
Zdroj: Shutterstock

Krekry z listového těsta

Jednoduchá a vynikající svačina na cesty, k vodě i do práce.

Ingredience

  • 1 chlazené listové těsto
  • vejce na potření
  • na posypání: eidam, kmín, mák, sezam
  • sůl

Pro tento recept doporučuji použít chlazené listové těsto, které je již vyválené na pečicím papíru.

Postup

  1. Těsto vyndejte z lednice a nechte 30 minut povolit.
  2. Kolečkem na pizzu nakrájejte na tyčinky nebo čtverečky.
  3. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte nastrouhaným sýrem, celým kmínem, mákem, sezamem nebo jiným posypem.
  4. Ještě trochu osolte a dejte péct to rozehřáté trouby na 200 stupňů po dobu 20 až 25 minut.
  5. Pečte dozlatova. Po vychladnutí uložte do dózy.
Krekry
Suché krekry vydrží po celý den jako chutná svačina i při vysokých teplotách. | Zdroj: Shutterstock

Celozrnné krekry

Krekry jsou ideální svačina. Mají vysoký obsah vlákniny, takže skvěle zasytí. Navíc mají dlouhou trvanlivost. Potřete je pomazánkou a navrch přidejte zeleninu. Případně se dají jíst i nasladko, ať už s džemem či arašídovým máslem a banánem.

Ingredience

  • 100 g celozrnné mouky
  • 70 ml vody
  • 40 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  • 25 g dýňových semínek, loupaných
  • 15 g bílého sezamu
  • 15 g slunečnicových semínek, loupaných
  • 15 g jemných ovesných vloček
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva

Postup

  1. Vše dejte do mísy nebo robota a propracujte.
  2. Vyválejte na pomoučeném válu a nakrájejte na velké čtverce.
  3. Následně přeneste na plech a dejte péct na 175 stupňů po dobu 15 až 20 minut.
  4. Až začnou hnědnout, vytáhněte.

Špaldovo – lučinové tyčinky

Ingredience

  • 150 g čerstvého sýra (lučina, žervé)
  • 150 g špaldové mouky
  • 80 g přepuštěného másla
  • vejce na potření
  • semínka na posypání

Postup

  1. Vypracujte těsto, vyválejte ho a rozkrájejte na tyčinky.
  2. Před pečením je ještě potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky nebo kmínem.
  3. Pečte na 170 stupňů zhruba 15 minut.
Tyčinky
Tyčinky ze špaldové mouky jsou zdravé a také chutné. | Zdroj: Shutterstock

Ovesné tyčinky

Recept je uzpůsoben na výrobu zhruba 20 tyčinek, které vydrží po dobu až 3 týdnů.

Ingredience

  • 2 hrnky jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek ořechů (například mandle a vlašské ořechy)
  • 1 hrnek semínek (lněná, dýňová, chia, slunečnicová)
  • 1 hrnek medu
  • ½ hrnku másla
  • 1 balení lyofilizovaných ostružin
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Med s máslem zahřejte do rozpuštění. Vznikne vám hustý sirup.
  2. Ořechy a ostružiny rozkrájejte na menší kousky.
  3. Následně dejte všechny suché suroviny do mísy a přidejte k nim teplý sirup. Důkladně promíchejte.
  4. Nízký plech vyložte pečicím papírem a na něj nalijte hotovou hmotu. Ideální je menší plech, aby tyčinky nebyly moc nízké.
  5. Pečte na 170 stupňů cca 20 minut do zlatohnědé barvy.
  6. Po upečení nechte krátce vychladnout a nakrájejte na tyčinky.

Čokoládové energetické kuličky

Ideální na dlouhé výlety, dodají vám energii, kterou budete potřebovat!

Ingredience

  • 150 g sušeného ovoce
  • 150 g ořechů (nebo směsi ořechů a semínek v poměru 2 : 1)
  • 10 – 20 g jemných ovesných vloček
  • mleté ořechy, strouhaný kokos, kakao, mletý mák, lyofilizované ovoce na obalení

Postup

  1. Ovoce, ořechy a 10 gramů ovesných vloček dejte do robota se sekacím nástavcem. Krátkými pulzy vše rozdrťte nahrubo a pak ještě minutu v kuse mixujte. Během mixování, pokud je to třeba, setřete směs ze stěn nádoby.
  2. Je-li těsto až moc lepivé, přidejte zbytek vloček.
  3. Směs vyklopte a uválejte z ní kuličky.
  4. Obalte je v kokosu, mletých ořeších, semínkách, kakau atd.
Sladké kuličky
Sladké kuličky jsou ideálním zdrojem energie nejen na cestách. | Zdroj: Shutterstock

Kuličky z ořechů a datlí

Skvěle chutnají, zasytí vás a dodají vynaloženou energii. Ideální kombinace.

Ingredience

  • necelý hrnek oříšků (mandle a kešu)
  • ¼ hrnku datlí
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžíce chia semínek
  • ¼ hrnku strouhaného kokosu
  • 1 vrchovatá lžíce proteinu
  • 2 lžíce drcených kakaových bobů

Postup

  1. Oříšky rozmixujte na jemnou směs.
  2. Přidejte zbytek a promíchejte.
  3. Z těsta tvořte kuličky – vyjde to asi na 15 kuliček.
  4. Obalte je v kokosu, kokosovém cukru, matcha čaji nebo něčem jiném a je to.

Flapjack

Něco sladkého na výletě nesmí chybět. Člověk vydá spoustu energie, takže sladká dobrota přijde vhod. Tento recept je uzpůsoben na výrobu zhruba 32 porcí.

Ingredience

  • 400 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 300 g medu
  • 300 g ořechů a semínek (dýňová, slunečnicová, lněná, pekanové ořechy)
  • 300 g brusinek a hrozinek
  • 700 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • volitelně: koření jako je vanilka, skořice, kardamom a další
Flapjack
Ovesné tyčinky pod označením flapjack se v posledních letech těší velké oblibě. | Zdroj: Shutterstock

Postup

  1. Do rendlíku dejte máslo, cukr, med, sůl a koření. Na nízkou teplotu zahřívejte, dokud nevznikne jednotný sirup.
  2. Do velké mísy nasypte vše ostatní: ovesné vločky, semínka, nahrubo nasekané ořechy a sušené ovoce. Zalijte sirupem a promíchejte.
  3. Směs nasypte na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí druhého papíru dobře umačkejte. Dobré utemování směsi je důležité, jinak se po upečení mohou tyčinky sypat.
  4. Pečte na 150 stupňů 40 minut nebo do zezlátnutí povrchu tyčinek.
  5. Vyndejte, nechte zcela vychladnout a nakrájejte na kostky nebo tyčinky.

Dobrou chuť!

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.martina-jandova.cz, www.blog.rybizak.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.rawmania.cz, www.kitchenette.cz