Krekry z listového těsta
Jednoduchá a vynikající svačina na cesty, k vodě i do práce.
Ingredience
- 1 chlazené listové těsto
- vejce na potření
- na posypání: eidam, kmín, mák, sezam
- sůl
Pro tento recept doporučuji použít chlazené listové těsto, které je již vyválené na pečicím papíru.
Postup
- Těsto vyndejte z lednice a nechte 30 minut povolit.
- Kolečkem na pizzu nakrájejte na tyčinky nebo čtverečky.
- Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte nastrouhaným sýrem, celým kmínem, mákem, sezamem nebo jiným posypem.
- Ještě trochu osolte a dejte péct to rozehřáté trouby na 200 stupňů po dobu 20 až 25 minut.
- Pečte dozlatova. Po vychladnutí uložte do dózy.
Celozrnné krekry
Krekry jsou ideální svačina. Mají vysoký obsah vlákniny, takže skvěle zasytí. Navíc mají dlouhou trvanlivost. Potřete je pomazánkou a navrch přidejte zeleninu. Případně se dají jíst i nasladko, ať už s džemem či arašídovým máslem a banánem.
Ingredience
- 100 g celozrnné mouky
- 70 ml vody
- 40 ml slunečnicového nebo olivového oleje
- 25 g dýňových semínek, loupaných
- 15 g bílého sezamu
- 15 g slunečnicových semínek, loupaných
- 15 g jemných ovesných vloček
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva
Postup
- Vše dejte do mísy nebo robota a propracujte.
- Vyválejte na pomoučeném válu a nakrájejte na velké čtverce.
- Následně přeneste na plech a dejte péct na 175 stupňů po dobu 15 až 20 minut.
- Až začnou hnědnout, vytáhněte.
Špaldovo – lučinové tyčinky
Ingredience
- 150 g čerstvého sýra (lučina, žervé)
- 150 g špaldové mouky
- 80 g přepuštěného másla
- vejce na potření
- semínka na posypání
Postup
- Vypracujte těsto, vyválejte ho a rozkrájejte na tyčinky.
- Před pečením je ještě potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky nebo kmínem.
- Pečte na 170 stupňů zhruba 15 minut.
Ovesné tyčinky
Recept je uzpůsoben na výrobu zhruba 20 tyčinek, které vydrží po dobu až 3 týdnů.
Ingredience
- 2 hrnky jemných ovesných vloček
- 1 hrnek ořechů (například mandle a vlašské ořechy)
- 1 hrnek semínek (lněná, dýňová, chia, slunečnicová)
- 1 hrnek medu
- ½ hrnku másla
- 1 balení lyofilizovaných ostružin
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky soli
Postup
- Med s máslem zahřejte do rozpuštění. Vznikne vám hustý sirup.
- Ořechy a ostružiny rozkrájejte na menší kousky.
- Následně dejte všechny suché suroviny do mísy a přidejte k nim teplý sirup. Důkladně promíchejte.
- Nízký plech vyložte pečicím papírem a na něj nalijte hotovou hmotu. Ideální je menší plech, aby tyčinky nebyly moc nízké.
- Pečte na 170 stupňů cca 20 minut do zlatohnědé barvy.
- Po upečení nechte krátce vychladnout a nakrájejte na tyčinky.
Čokoládové energetické kuličky
Ideální na dlouhé výlety, dodají vám energii, kterou budete potřebovat!
Ingredience
- 150 g sušeného ovoce
- 150 g ořechů (nebo směsi ořechů a semínek v poměru 2 : 1)
- 10 – 20 g jemných ovesných vloček
- mleté ořechy, strouhaný kokos, kakao, mletý mák, lyofilizované ovoce na obalení
Postup
- Ovoce, ořechy a 10 gramů ovesných vloček dejte do robota se sekacím nástavcem. Krátkými pulzy vše rozdrťte nahrubo a pak ještě minutu v kuse mixujte. Během mixování, pokud je to třeba, setřete směs ze stěn nádoby.
- Je-li těsto až moc lepivé, přidejte zbytek vloček.
- Směs vyklopte a uválejte z ní kuličky.
- Obalte je v kokosu, mletých ořeších, semínkách, kakau atd.
Kuličky z ořechů a datlí
Skvěle chutnají, zasytí vás a dodají vynaloženou energii. Ideální kombinace.
Ingredience
- necelý hrnek oříšků (mandle a kešu)
- ¼ hrnku datlí
- 3 lžíce kokosového cukru
- 1 lžíce chia semínek
- ¼ hrnku strouhaného kokosu
- 1 vrchovatá lžíce proteinu
- 2 lžíce drcených kakaových bobů
Postup
- Oříšky rozmixujte na jemnou směs.
- Přidejte zbytek a promíchejte.
- Z těsta tvořte kuličky – vyjde to asi na 15 kuliček.
- Obalte je v kokosu, kokosovém cukru, matcha čaji nebo něčem jiném a je to.
Flapjack
Něco sladkého na výletě nesmí chybět. Člověk vydá spoustu energie, takže sladká dobrota přijde vhod. Tento recept je uzpůsoben na výrobu zhruba 32 porcí.
Ingredience
- 400 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 300 g medu
- 300 g ořechů a semínek (dýňová, slunečnicová, lněná, pekanové ořechy)
- 300 g brusinek a hrozinek
- 700 g ovesných vloček
- špetka soli
- volitelně: koření jako je vanilka, skořice, kardamom a další
Postup
- Do rendlíku dejte máslo, cukr, med, sůl a koření. Na nízkou teplotu zahřívejte, dokud nevznikne jednotný sirup.
- Do velké mísy nasypte vše ostatní: ovesné vločky, semínka, nahrubo nasekané ořechy a sušené ovoce. Zalijte sirupem a promíchejte.
- Směs nasypte na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí druhého papíru dobře umačkejte. Dobré utemování směsi je důležité, jinak se po upečení mohou tyčinky sypat.
- Pečte na 150 stupňů 40 minut nebo do zezlátnutí povrchu tyčinek.
- Vyndejte, nechte zcela vychladnout a nakrájejte na kostky nebo tyčinky.
Dobrou chuť!
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.martina-jandova.cz, www.blog.rybizak.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.rawmania.cz, www.kitchenette.cz