Nejčastějším zimním onemocněním je chřipka, která se šíří kapénkovou infekcí, kdy virus proniká skrz sliznici dýchacích cest. Nejčastěji se přenáší kontaktem s nemocným. Pokud jsme silní a zdraví, nemusí propuknout, jestliže je ale náš organismu oslabený, může se po 1–3 dnech inkubační onemocnění snadno rozvinout. Virus se pak na sliznici rychle množí a napadá zdravé buňky. Po dvou dnech se množení většinou zastaví, ale poškozená sliznice potřebuje až další dva týdny, aby se zahojila. Poškozenou a oslabenou sliznici mohou druhotně napadat také bakterie a jiné viry.
Důležitá prevence
Již na podzim, na začátku topné sezóny, okamžitě neotočíme kolečko topení na maximum. V bytě by teplota neměla překročit 18 °C, raději si oblékněte svetr, než topit víc, v noci stačí teplota kolem 15–16 °C. Samozřejmě neustále pravidelně větráme. Přechody z vytopené místnosti do zimy patří mezi velmi rizikové faktory. I na podzim a v zimě pravidelně cvičíme a hýbeme se venku na vzduchu. Konzumujeme sezónní zeleninová jídla a ovoce a nepřejídáme se. V průběhu celého roku dodržujeme zdravý životní styl.
Pokud cítíme slabost a nejsme ve své kůži, je nejchytřejší ulehnout a vzít si minimálně týden volna, přechozená chřipka může napáchat daleko větší škody. Vyhneme se intenzivnímu cvičení, hodně odpočíváme. Dostupné léky většinou potlačují pouze příznaky onemocnění, ale neléčí jej. Je proto jen naší volbou, zda půjdeme cestou léků, nebo přírodních receptů. Některé z nich jsou skutečně účinné. V době onemocnění se vyhneme těžkým jídlům, pokud nepociťujeme hlad, je nejlepší nejíst vůbec. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou nejlepší. Zapomeneme na silný černý čaj a mléko. Výborné jsou teplé bylinkové čaje a teplá voda.
Léčivé čaje
Lipový a zázvorový čaj
Perfektním čajem číslo jedna je lipový a zázvorový čaj. Oba podporují pocení, lípa také působí jako přírodní anestetikum, pomáhá proti křečím, usnadňuje odkašlávání, působí proti bolestem žaludku a zlepšuje tvorbu žluči.
- Lipový květ nasypeme do konvice nebo do hrnku a zalijeme vařící vodou. Pijeme po 10 minutách louhování.
Zázvor podporuje trávení, působí antibakteriálně a protizánětlivě, obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E a řadu minerálů.
- Nejlepší je zázvorový kořen nastrouhat na malém struhadle přímo do hrnku a zalít vařící vodou. Po 3 minutách můžeme přecedit a vypít. Pro lepší chuť doladíme citronem a medem.
Pokud nechceme zničit vitamín C, který citron obsahuje, měli bychom jej přidávat až do vlažného čaje. To samé platí pro med – nikdy by neměl přijít do vařícího nálevu. Kvůli vitamínům a zdraví prospěšným látkám je lepší navíc šťávu z vymačkaného citrónu smíchat s lžicí medu a zalít vodou pokojové teploty. Ihned vypijeme a připravujeme 2–3× denně.
Šalvějový výluh
Při zánětech v krku se výborně osvědčuje šalvěj. Nejlepší je kloktání šalvějového výluhu několikrát denně.
- Příprava je snadná: 2 lžičky sušené šalvěje zalijeme vařící vodou a po zchladnutí přecedíme. Každý den si připravíme čerstvý výluh.
Šalvěj mimo jiné také dezinfikuje ústní dutinu a její kloktání se doporučuje i při bolestech zubů a poranění v ústech.
Šípkový čaj
Jako podpůrný prostředek při nachlazení se doporučuje i šípkový čaj. Šípky obsahují množství vitamínu C, dále vitamíny B1, B2, K a P. Šípkový čaj uklidňuje, zvyšuje obranyschopnost, má močopudné účinky.
Receptů je několik, ale pro zachování vitamínů se osvědčil následující postup:
- Suché neplesnivé šípky rozdrtíme najemno a přes noc je necháme zalité vlažnou vodou. Jeden litr vody stačí na 30–40 g šípků. Druhý den zahřejeme, ale nevaříme, přecedíme přes sítko, dochutíme podle libosti a pijeme.
Domácí medicíny
Při nachlazení se kromě čajů připravují i oblíbené domácí medicíny, které výborně podporují léčbu.
Tradiční cibulová šťáva s medem
Nasadíme ji ve chvíli, kdy se již chřipka rozjela a trápí nás kašel a bolest na průduškách. Éterické oleje obsažené v cibuli působí protizánětlivě a rozpouštějí hleny. Cibule dále obsahuje hodně zinku, vitamíny B, C, A i E, alkaloidy a éterické oleje. Recept sice příliš lahodně nevypadá, ale je účinný.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, zalijeme medem a necháme stát do druhého dne. Cibule pustí šťávu, kterou užíváme po lžicích.
Křenový sirup
Při rozvinutém nachlazení ordinujeme křenový sirup.
- Zalijeme 200 g nastrouhaného křenu 200 ml vlažné převařené vody a necháme půl hodiny vyluhovat. Pak přidáme trochu citronové šťávy a medu. Užíváme dvě polévkové lžíce 3x denně.
Přečtěte si také 9 způsobů, jak dostanete do těla denní dávku vitamínu C díky rakytníku
Zázvor
Žvýkání zázvoru je v podstatě velmi dobrý způsob, jak vytěžit co nejvíce účinných látek v původní formě.
- Zázvor omyjeme a ukrojíme malý plátek, vložíme do úst a žvýkáme několik minut, poté vyplivneme. Malý kousek kořene stačí, zázvor je velmi siný a aromatický.
Vitamínová bomba v podobě řeřichy
Řeřicha obsahuje velké množství vitamínu C a naklíčené natě této zázračné rostlinky jsou jeho výborným zdrojem. Kromě céčka je řeřicha bohatá i na vitamíny B1, B2, B3, B6, K a provitamín A, z minerálních látek obsahuje železo, vápník, hořčík, fosfor, síru, draslík. Obecně v zimě, kdy není na trhu tolik čerstvé, kvalitní zeleniny, bychom měli do jídelníčku denně zařadit i nejrůznější naklíčená semena.
Text: Daniela Dušková
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů