Ovocný refresh s jogurtem
Pro 5 až 6 osob budete potřebovat
- jahody a maliny, 200 g jahod a 50 g malin (nebo naopak)
- krémový sýr, například Lučina, žervé bez příchutě (může být i mascarpone či měkký tvaroh), 1 balení
- cereální sušenky (nadrobno nalámané), 1 šálek
- krystalový cukr (hnědý, bílý – podle chuti), 4 lžíce cukru
- vanilkový jogurt, 1 ks
Sýr mixujeme se třemi polévkovými lžícemi cukru, dokud nevytvoří krémovou konzistenci. Po dvou minutách přidáme jogurt a pokračujeme v mixování.
Na kousky nakrájené jahody a maliny posypeme zbylým cukrem, promícháme a necháme odležet alespoň pět minut.
Sklenice naplníme do poloviny krémem, ovocem a sušenkami, vrstvení ještě jednou zopakujeme. Před podáváním necháme tuto dobrotu chladit alespoň dvě hodiny. Svrchu můžeme ozdobit sekanými mandlemi či zbylým čerstvým ovocem.
Křupavé crumble s domácí drobenkou
Pro 4 osoby budete potřebovat
- jahody, 250 g
- citronová šťáva, stačí z půlky citronu
- moučkový cukr, 1,5 lžíce nebo balíček vanilkového cukru
- celozrnná hladká mouka, 2 lžíce
- hnědý cukr, 2 lžíce
- ovesné vločky, 1 šálek
- nasekané mandle, hrst
- skořice, 1/3 lžičky
- javorový sirup, 2 lžičky
- máslo
Troubu si předehřejte na 200 °C. V misce rozmixujte nebo jen rozmačkejte jahody s cukrem a pokapejte citronovou šťávou. Chcete-li, pro zahuštění přidejte polévkovou lžíci hladké mouky. Nechejte odstát asi 20 minut.
V druhé misce smícháme třtinový cukr se skořicí, moukou, ovesnými vločkami a sirupem. Přidáme kousky změklého másla a připravíme drobenkovou směs (rukama nebo vařečkou), dokud se ingredience nespojí a nenasáknou máslem. Nakonec přidáme mandle a znovu promícháme.
Formičky vymastíme máslem, naplníme je ovocnou směsí a svrchu posypeme drobenkou. Pečeme přibližně 30 minut, dokud drobenka nedostane jemný zlatavý nádech.
Tip: Mandle v drobence můžete nahradit kokosem či strouhanými ořechy. Při podávání chuťové pohárky pohladí kopeček smetany.
Jahodové tiramisu s mascarpone
Na 6 až 8 porcí bude potřebovat
- dlouhé piškoty, 1 balíček
- čerstvé jahody, 300 až 400 g, podle chuti
- ovocná šťáva (výborná je z černého rybízu či malin, může být i pomerančová), 1 sklenice
- mascarpone, 500 g
- smetana na šlehání, 1 balení
- hnědý cukr, 1 lžíce
- vanilkový cukr, 1 balíček
Smetanu našleháme s cukrem. Kdo nechce příliš sladit, může dát buď jen hnědý cukr, nebo jen vanilkový, případně žádný. Když je smetana nadýchaná, našlehaná a dají se z ní snadno dělat kopečky, přimícháme ji po lžičkách do mascarpone. Lahodný krém je hotov.
Ovocnou šťávu nalejeme do širší misky nebo hlubokého talíře a namáčíme v ní piškoty – po jednom z jedné i druhé strany, ale pozor – ne příliš dlouho. Piškoty ukládáme do keramické nádoby, dokud jimi nepokryjeme celé dno.
Na piškoty naneseme polovinu krému z mascarpone a šlehačky a na ni čerstvé jahody nakrájené na plátky. Následuje další vrstva piškotů namáčených v ovocné šťávě, zbylá část krému a znovu jahody. Ačkoliv tato dobrota láká k okamžité konzumaci, necháme tiramisu odležet v ledničce minimálně čtyři hodiny. Ideální je připravit tiramisu večer a nechat v ledničce do druhého dne.
Jahodový salát se špenátem
Budete potřebovat
- jahody, 200 g
- špenátové listy, 200 g
- polníček, 100 g
- menší červená cibule, jednu polovinu
- avokádo, 1 kus
- gorgonzola, 50 g
- chedar, 50 g
- mletý mák, 1 lžíce
- avokádový olej, 5 lžic
- agávový sirup podle chuti
- sůl a pepř podle chuti
Listy špenátu a polníčku omyjeme a necháme okapat. Nasypeme je do větší mísy. Jahody a avokádo očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Červenou cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Vše přidáme do salátu. Rukou rozdrobíme gorgonzolu a chedar a posypeme jimi salát.
V mističce smícháme avokádový olej, agávový sirup, mák, sůl a pepř a zálivkou polijeme připravenou směs. Vše pořádně promícháme a čerstvé servírujeme.
Tip: Do salátu se výborně hodí i piniové oříšky. Před přidáním do pokrmu je opražte na sucho na pánvičce, dokud se nerozvoní.
Zasytí i osvěží
Zahnat chuť na něco sladkého pomůže i osvěžující nápoj. Jasně a stručně: smíchejte letní dobroty, jako například brusinkový či rybízový džus, banán, hrst jahod a borůvek a k tomu přidejte pár kousků červeného melounu bez jadérek. Máte-li čerstvé fíky, směle s nimi do mixéru. Bombová vitaminová svačinka!
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů