Vaření

4 svěží recepty z jahod, které se skvěle hodí k létu

K létu patří chuť jahod. Připravte si 4 lehké a svěží pokrmy v podobě jahodového tiramisu, ovocného refreshu, křupavého crumble nebo jahodového salátu.

Zdroj: iStock, Shutterstock

Ovocný refresh s jogurtem

Recepty s jahodami: Ovocný refresh s jogurtem
Zdroj: Shutterstock

Pro 5 až 6 osob budete potřebovat

  • jahody a maliny, 200 g jahod a 50 g malin (nebo naopak)
  • krémový sýr, například Lučina, žervé bez příchutě (může být i mascarpone či měkký tvaroh), 1 balení
  • cereální sušenky (nadrobno nalámané), 1 šálek
  • krystalový cukr (hnědý, bílý – podle chuti), 4 lžíce cukru
  • vanilkový jogurt, 1 ks

Sýr mixujeme se třemi polévkovými lžícemi cukru, dokud nevytvoří krémovou konzistenci. Po dvou minutách přidáme jogurt a pokračujeme v mixování.

Na kousky nakrájené jahody a maliny posypeme zbylým cukrem, promícháme a necháme odležet alespoň pět minut.

Sklenice naplníme do poloviny krémem, ovocem a sušenkami, vrstvení ještě jednou zopakujeme. Před podáváním necháme tuto dobrotu chladit alespoň dvě hodiny. Svrchu můžeme ozdobit sekanými mandlemi či zbylým čerstvým ovocem.

Křupavé crumble s domácí drobenkou

Recepty s jahodami: Křupavé crumble s domácí drobenkou
Zdroj: iStock

Pro 4 osoby budete potřebovat

  • jahody, 250 g
  • citronová šťáva, stačí z půlky citronu
  • moučkový cukr, 1,5 lžíce nebo balíček vanilkového cukru
  • celozrnná hladká mouka, 2 lžíce
  • hnědý cukr, 2 lžíce
  • ovesné vločky, 1 šálek
  • nasekané mandle, hrst
  • skořice, 1/3 lžičky
  • javorový sirup, 2 lžičky
  • máslo

Troubu si předehřejte na 200 °C. V misce rozmixujte nebo jen rozmačkejte jahody s cukrem a pokapejte citronovou šťávou. Chcete-li, pro zahuštění přidejte polévkovou lžíci hladké mouky. Nechejte odstát asi 20 minut.

V druhé misce smícháme třtinový cukr se skořicí, moukou, ovesnými vločkami a sirupem. Přidáme kousky změklého másla a připravíme drobenkovou směs (rukama nebo vařečkou), dokud se ingredience nespojí a nenasáknou máslem. Nakonec přidáme mandle a znovu promícháme.

Formičky vymastíme máslem, naplníme je ovocnou směsí a svrchu posypeme drobenkou. Pečeme přibližně 30 minut, dokud drobenka nedostane jemný zlatavý nádech.

Tip: Mandle v drobence můžete nahradit kokosem či strouhanými ořechy. Při podávání chuťové pohárky pohladí kopeček smetany.

Jahodové tiramisu s mascarpone

Recepty s jahodami: Jahodové tiramisu s mascarpone
Jahodové tiramisu s mascarpone | Zdroj: iStock

Na 6 až 8 porcí bude potřebovat

  • dlouhé piškoty, 1 balíček
  • čerstvé jahody, 300 až 400 g, podle chuti
  • ovocná šťáva (výborná je z černého rybízu či malin, může být i pomerančová), 1 sklenice
  • mascarpone, 500 g
  • smetana na šlehání, 1 balení
  • hnědý cukr, 1 lžíce
  • vanilkový cukr, 1 balíček

Smetanu našleháme s cukrem. Kdo nechce příliš sladit, může dát buď jen hnědý cukr, nebo jen vanilkový, případně žádný. Když je smetana nadýchaná, našlehaná a dají se z ní snadno dělat kopečky, přimícháme ji po lžičkách do mascarpone. Lahodný krém je hotov.

Ovocnou šťávu nalejeme do širší misky nebo hlubokého talíře a namáčíme v ní piškoty – po jednom z jedné i druhé strany, ale pozor – ne příliš dlouho. Piškoty ukládáme do keramické nádoby, dokud jimi nepokryjeme celé dno.

 

Na piškoty naneseme polovinu krému z mascarpone a šlehačky a na ni čerstvé jahody nakrájené na plátky. Následuje další vrstva piškotů namáčených v ovocné šťávě, zbylá část krému a znovu jahody. Ačkoliv tato dobrota láká k okamžité konzumaci, necháme tiramisu odležet v ledničce minimálně čtyři hodiny. Ideální je připravit tiramisu večer a nechat v ledničce do druhého dne.

Jahodový salát se špenátem

Recepty s jahodami: Jahodový salát se špenátem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • jahody, 200 g
  • špenátové listy, 200 g
  • polníček, 100 g
  • menší červená cibule, jednu polovinu
  • avokádo, 1 kus
  • gorgonzola, 50 g
  • chedar, 50 g
  • mletý mák, 1 lžíce
  • avokádový olej, 5 lžic
  • agávový sirup podle chuti
  • sůl a pepř podle chuti

Listy špenátu a polníčku omyjeme a necháme okapat. Nasypeme je do větší mísy. Jahody a avokádo očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Červenou cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Vše přidáme do salátu. Rukou rozdrobíme gorgonzolu a chedar a posypeme jimi salát.

 

V mističce smícháme avokádový olej, agávový sirup, mák, sůl a pepř a zálivkou polijeme připravenou směs. Vše pořádně promícháme a čerstvé servírujeme.

Tip: Do salátu se výborně hodí i piniové oříšky. Před přidáním do pokrmu je opražte na sucho na pánvičce, dokud se nerozvoní.

Zasytí i osvěží

Zahnat chuť na něco sladkého pomůže i osvěžující nápoj. Jasně a stručně: smíchejte letní dobroty, jako například brusinkový či rybízový džus, banán, hrst jahod a borůvek a k tomu přidejte pár kousků červeného melounu bez jadérek. Máte-li čerstvé fíky, směle s nimi do mixéru. Bombová vitaminová svačinka!

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů