Proč začít používat ghí?
- Je ideální na smažení – má vysoký kouřový bod (250 stupňů), takže se vám na něm jídlo nepřipaluje.
- Chutná skvěle – má takovou jemnou oříškovou chuť.
- Je vhodné do sladkých i slaných jídel, na pečení, vaření, smažení…
- Neobsahuje laktózu – sice je vyrobené z másla, ale mléčné složky se zbavíte během přepouštění.
- Je velmi dobře stravitelné.
- Oceníte ho nejen v kuchyni, ale i při péči o tělo (dá se používat jako výživný balzám na rty i na celé tělo).
- Obsahuje řadu prospěšných látek – vitaminy, minerály, antioxidanty, beta karoten.
Jak na výrobu ghí
Budete potřebovat
- 1 kostku másla (250 gramů)
- malý hrnec
Ideální je hrnec se světlým dnem, abyste viděli na spodek. Hlavní je použít menší hrnec, protože v tom velkém by se tak malé množství másla akorát připálilo.
- Máslo nakrájejte na kostky a dejte do hrnce.
- Sporák nastavte na střední teplotu. Já mám sklokeramiku a používám stupeň 3 nebo 4.
- Přepouštění másla trvá asi tak 60 minut.
- Během vaření se na povrchu začne tvořit pěna. První možnost je jí sebrat a použít do nějakého sladkého receptu. Další pak nechat ji, ona postupně spadne na dno.
- Máslo postupně ztratí mléčnou barvu a začne být průhledné, zlaté barvy.
- Na dně uvidíte usazenou mléčnou složku. Dokud je bílá a tekutá, je třeba ghí vařit o něco déle. Teprve, až na dně uvidíte malé opečené světle hnědé kousky, je to správně. Ghí sundejte ze sporáku a nechte pár minut odstát.
- Poslední krok je přecezení ghí přes síto s jemnými oky nebo plátýnko.
- Ghí nechte ve sklenici vychladnout a poté teprve uzavřete.
Jak ghí skladovat?
Správně připravené ghí vám vydrží i při pokojové teplotě. Já to dělám tak, že mám několik sklenic v lednici a tu, co zrovna používám, mám v kuchyňské skřínce. Ono totiž ghí v lednici pěkně ztuhne, takže byste pokaždé museli čekat, až povolí na pokojovou teplotu.
Jakou má ghí trvanlivost?
V lednici vám ghí vydrží minimálně 12 měsíců. Sama jsem ale ghí nikdy takhle dlouho v lednici neměla, protože ho doma máme hodně velkou spotřebu 😊.
Ghí už máte vyrobené, ale nevíte, kam ho můžete použít?
- Používejte ho jako máslo, heru, olej, to vše ghí dokáže nahradit.
- Řízky smažené na ghí jsou ty nejlepší, které jsem kdy jedla. Jsou krásně zlaté, nic se nepřipáli, prostě vynikající.
- Pečení, lívance, palačinky – používejte namísto oleje nebo klasického másla.
- Základ omáček – opékám na něm cibulku a pak maso do guláše či jiných omáček.
Ghí v kosmetice
Ghí si najde své místo nejen v kuchyni, ale i ve vaší koupelně při starostlivosti o pokožku. Protože je velice výživné, vyrovná se olivovému nebo kokosovému oleji.
Zkuste ghí jako balzám na rty nebo namísto pleťového či tělového krému (já střídám s dalšími oleji).
Balzám na rty se včelím voskem
Do vodní lázně dejte rozpustit 30 gramů včelího vosku a 70 gramů ghí. Promíchejte a nalijte do dózy nebo malé skleničky. Nechte vychladnout. Tento balzám je ideální na chladnější období, kdy rty potřebujeme více chránit. Naneste na suché a popraskané rty několikrát denně. Na noc si dejte klidně silnější vrstvu jako masku.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock