Někdo má pečení (nejen chleba) za trest, já to mám naopak. Při míchání a hnětení těsta se krásně zrelaxuji. Druhy chlebů střídám podle chuti nebo podle toho, k čemu jej plánuji použít.
Chléb z pšeničné mouky
- 930g hladké pšeničné mouky
- 250g vlažné vody
- 250g vlažného mléka
- 55g slunečnicového oleje
- 50g krupicového cukru (můžete dát i méně)
- 2 sáčky sušeného droždí (14 gramů)
- 3 lžičky soli (20g)
- 2 lžíce rozpuštěného másla na potření
- Vlažné mléko, vlažnou vodu, oba sáčky sušeného droždí a lžičku cukru smíchejte v misce a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Do velké mísy dejte všechny zbylé suroviny ze seznamu (mouku, cukr, sůl a olej) a také připravený kvásek.
- V robotu těsto hněťte po dobu 5 minut anebo 10 minut v ruce.
- Těsto vyklopte na vál a vytvořte kulatý bochník. Velkou mísu vytřete lžičkou oleje, vložte do ní těsto, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Díky oleji půjde těsto snadno vyklopit.
- Po nakynutí těsto dejte zpátky na vál a ještě 2 minuty propracujte. Vytvořte kulatý bochník bez prasklin, a ještě ho lehce zmáčkněte do stran.
- Bochník položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 30 minut kynout.
- Nakonec chléb potřete rozpuštěným máslem a může jít do trouby.
- Pečte ho v dobře předehřáté troubě na 175 stupňů 40–50 minut. Doba pečení se může lišit podle výšky bochníku a druhu trouby.
Pletený špaldový chléb s čerstvým sýrem
- 400g celozrnné špaldové mouky
- 200g vlažné vody
- 150g čerstvého sýra (typu lučina)
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- Začněte přípravou kvásku. Do misky nalijte vlažnou vodu a rozmíchejte v ní sušené droždí a cukr. Nechte 10 minut stát.
- Do velké mísy dejte špaldovou mouku, čerstvý sýr, sůl a kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujte pružné těsto. Těsto na tento chleba není nutné dlouho hnětat. Někdy vše jen promíchám a chleba je vynikající.
- Zakryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.
- Po vykynutí těsto položte na vál. Rozdělte ho na 2 díly. Z každého vyválejte váleček dlouhý jako velký plech na pečení. Válečky dejte vedle sebe. Na začátku těsto potřete malým množstvím vody a trochu zmáčkněte, aby se při pletení nerozpletlo.
- Zapleťte obtočením jednoho válečku kolem druhého. Konec opět lehce zmáčkněte, případně slepte vodou.
- Chleba můžete zaplétat rovnou na pečicím papíru, už ho pak nebudete muset přenášet. Jestli je moc dlouhý, dejte ho na plech našikmo.
- Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 20–30 minut (střední rošt). Zkontroluje pomocí špejle, jestli je čistá. Pokud ano, vytáhněte.
Chléb se semínky
- 365g pšeničné celozrnné mouky
- 350g vlažné vody
- 100g hladké mouky
- 35g celozrnné žitné mouky
- 8g soli
- 1 sáček sušeného droždí
- na posyp: mix z ovesných vloček, kmínu, sezamu, lenu, slunečnicových semínek
- Vlažnou vodu smíchejte se sušeným droždím. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Do mísy nasypte všechny mouky, sůl a přidejte i kvásek.
- Vypracujte pružné těsto (5 minut v robotu, ručně počítejte spíše 10).
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
- Opět propracujte, nechte kynout dalších 30 minut.
- Poté těsto položte na moukou podsypaný povrch a vypracujte z něj bochánek (dělám oválný tvar). Přeneste ho na plech.
- Nakonec chleba potřete vodou a posypte mixem semínek.
- Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů po dobu 25–30 minut.
Celozrnný špaldový chléb
- 500g celozrnné špaldové mouky
- 380g vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 a 1/4 lžičky soli
- chia semínka (chléb bude vláčnější, ale lze vynechat)
- Z vlažné vody, sušeného droždí a cukru připravte kvásek. Droždí s cukrem rozmíchejte ve vodě a nechte 10 minut stát.
- V míse si mezitím připravte špaldovou mouku, (chia semínka), olej a sůl.
- Když je kvásek hotový, můžete ho nalít do mísy s moukou.
- Ručně nebo v robotu vypracujte pružné těsto. V robotu stačí 5 minut, v ruce je ideální 10 (můžete samozřejmě méně, jen nebude chleba tak nadýchaný).
- Z těsta udělejte bochánek, dejte ho do mísy vymazané lžící oleje (půjde lépe vyklopit) a nechte pod utěrkou 45 minut kynout.
- Těsto dejte na vál, propracujte ho a vytvarujte do kulatého bochníku.
- Položte ho na plech vyložený pečicím papírem, a ještě trochu zmáčkněte do stran, ať není tak vysoký. Nechte kynout dalších 30 minut.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 25–30 minut. K pečení používám střední rošt.
Tipy na pečení chleba
- K pečení používám nejčastěji střední rošt, ten se mi osvědčil nejvíce.
- Voda na kvásek nesmí být moc horká, pouze vlažná. Pokud vás na dotek pálí, nechte ji chvilku vychladnout.
- Po upečení nechte chleba chvilku odpočinout a pak ho přeneste na děrovanou podložku, kde bude moci vychladnout. Při chladnutí na plechu se zespodu zapaří a může vám pak snadno chytit plíseň.
- Chleba můžete potřít vodou a posypat různými semínky.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock