Kypřicí prášek
Pokud jste se pustili do pečení, ale nenašli jste doma prášek do pečiva, nezoufejte. Naštěstí existuje kvalitní náhrada.
- Jednou z nich je jedlá soda. Jen dejte pozor na to, že je mnohem silnější než kypřicí prášek. Do těsta ji tedy rozhodně nepřidávejte v poměru 1:1, ale spíše 1 lžičku sody na 3 lžičky prášku. Ještě lépe soda zafunguje, když k ní přilijete citronovou šťávu, ocet, kefír či jinou kyselou potravinu.
- Dobrou alternativou je rovněž opravdu dotuha vyšlehaný bílek, do něhož před šleháním přidejte špetku soli a ledovou vodu (1 lžíci na 1 bílek).
- Při absenci kypřicího prášku můžete vzít na pomoc i obyčejnou sodovku.
Vejce
Přihrádka na vejce zeje prázdnotou? Nevadí, i tady pomohou alternativy, které doma určitě máte.
- Sáhněte po škrobu, kukuřičném nebo bramborovém, jehož 1 lžíci rozmíchejte v 1 dl vody. Získáte tak náhradu za 2 vejce.
- Dobře poslouží také instantní droždí, stačí smíchat 1 sáček s 2dl horké vody.
- Využít můžete rovněž semínka, a to buď chia (2 lžíce na 1 dl vody, rozmixovat a nechat nabobtnat), nebo mletá lněná (1 lžíce smíchaná se 3 lžícemi vody).
- Pomůže vám i prášek do pečiva, a to formou směsi připravené z 1 lžičky prášku, 1 lžíce vody a 1 lžíce oleje. Tou nahradíte v receptu 1 vejce.
- Připravujete-li sladký pokrm, použijte místo vajec rozmačkaný, hodně zralý banán v poměru jedna ku jedné.
- Chcete obalit maso v trojobalu? Místo vajec použijte pivo.
- Do masných a slaných pokrmů lze nastrouhat syrové brambory (na 1 vejce připravte 2–3 lžíce).
Potřebujete do receptu sníh, ale nemáte vajíčka nebo nechcete plýtvat žloutky, které nespotřebujete? Zkuste veganský sníh. Tak se říká sněhu vyšlehanému z nálevu konzervované cizrny, který ten pravý vaječný skvěle zastoupí.
Droždí
Občas v kuchyni dojde i droždí nebo v obchodech prostě není k sehnání, čehož jsme byli svědky celkem nedávno. Co s tím?
- Máte-li doma chlebový kvásek, přidejte ho místo droždí, a to klidně i do sladkých jídel.
- Připravit si můžete do zásoby i takzvané „nouzové droždí“, a sice z 250 g brambor uvařených ve slupce, které rozšťouchejte a s vodou smíchejte na hustou kaši. Přidejte 1 lžíci cukru, zakryjte a nechte 24 hodin odstát. Poté přilijte 1 lžíci piva a nechte opět 24 hodin v klidu.
Co když vám v kuchyni chybí i něco dalšího?
- Olej (1 šálek) nahradíte 3/4 šálku řeckého jogurtu nebo 1 šálkem jablečného pyré.
- Místo citronové šťávy (1 lžička) použijte 3/4 šálku octa.
- Smícháním mléka a jogurtu v poměru 1:1 získáte podmáslí.
- Ztužovač šlehačky na 1 kelímek smetany vykouzlíte 1 lžičkou moučkového cukru smíchanou s 1 lžičkou škrobu.
- Moučkový cukr už není? Rozmixujte krupicový nebo krystal.
- Tvaroh lze připravit smícháním přírodního tofu (1 balení) se 3 lžícemi mléka.
Text: Helena Pokorná Hladíková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz