Caesar salát s kuřecím masem
Budete potřebovat
Na salát:
- 4 kusy kuřecích prsou
- sůl
- mletý pepř
- kari koření
- 1 lžíce másla
- 3 až 4 salátová srdíčka
- římský salát
- 4 topinky
- 2 lžíce česnekového másla
- 1 lžíce másla
Na dresink:
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička hořčice
- 1 žloutek
- 1 lžička sardelové pasty nebo nasekaných sardelek
- 25 g strouhaného parmezánu
- 80 ml olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
Kuřecí prsa potřeme solí, mletým pepřem a kari kořením. Na rozpuštěném másle opražíme prsa z každé strany 7 až 8 minut, dokud nejsou propečená. Vyndáme z pánve a nakrájíme na nudličky. Salát rozebereme na listy, umyjeme ho a osušíme. Topinky nakrájíme na kostky. Na másle v pánvi je opečeme dokřupava. Ochutíme solí a pepřem.
Česnek nakrájíme najemno a rozmixujeme ho s citronovou šťávou, hořčicí, žloutkem, sardelovou pastou a parmezánem na krémový dresink. Pomalu přilejeme olivový olej a mixujeme. Ochutíme solí a pepřem.
Salátové listy vložíme do talíře, obložíme masem, krutony, hoblinkami parmezánu a těsně před podáváním polijeme dresinkem.
Zelený salát s uzeným lososem
Budete potřebovat
- 400g míchaného salátu – hlávkový, dubový list, baby špenát
- 400 g uzeného lososa
- 2 lžičky medu
- 1 fenykl
- 1 salátová okurka
- 2 hrsti bylinkové směsi
- pažitka,
- petržel
- 2 pomeranče
- 1 lžička sezamu
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého barevného pepře
Na dresink:
- pomerančová šťáva
- 2 lžičky sladké hořčice
- 2 + 2 lžičky jablečného a bílého vinného octa
- 4 lžičky olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
Sezam s kmínem opečeme na pánvi a necháme vychladnout. Nahrubo pomletý pepř smícháme s kmínem a sezamem a vysypeme na talíř. Lososa potřeme medem a položíme na směs koření z obou stran. Umytý fenykl očistíme, vyřežeme tvrdou část a nakrájíme ho na jemné proužky. Umytou okurku nakrájíme na malé kostky. Pažitku a petrželovou nať nakrájíme nadrobno. Salátový mix opláchneme, oklepeme a natrháme na menší kusy do misek. Lososa nakrájíme na menší kousky a spolu s okurkou, fenyklem a bylinkami uložíme na salát.
Na dresink odšťavníme pomeranče, šťávu smícháme s hořčicí, octy, olejem, solí a pepřem.
Před servírováním polijeme salát dresinkem.
Těstovinový salát s tuňákem
Budete potřebovat
- 1 konzervu tuňáka
- 300 g těstovin, např. farfalle
- sůl
- 40 ml olivového oleje
- 300 g cherry rajčat
- 1 až 2 žluté papriky
- 40 g hoblinek parmezánu
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 4 lžíce balzamikového octa
- mletý pepř
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Scedíme a promícháme s olejem. Cherry rajčata umyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Umyté papriky přeřízneme na polovinu, vyčistíme a nakrájíme na malé kostky. Připravené suroviny promícháme s parmezánem, pažitkou a octem. Navrch dáme tuňáka. Dochutíme solí a pepřem.
Těstovinový salát je klasika na doma i na cesty. Zužitkujete do něj jak zbylé „nudle“, tak kousky sýrů, uzenin či zeleniny.
Dýňovo-čočkový salát
Budete potřebovat
- 120 g čočky
- 400 g dýně hokkaido
- 150 g ředkvičky, velké
- 50 g dýňových semínek
- 1 hlávkový salát
- 4 lžíce tmavého balzamikového octa
- 1 lžička hořčice
- 1/2 lžičky práškového cukru
- 40 ml slunečnicového oleje
- 30 ml dýňového oleje
- sůl
- mletý pepř
Čočku namočíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den dáme vařit na 35 minut. Na závěr vaření osolíme. Scedíme a necháme vychladnout. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostky a uvaříme v páře, asi 5 minut. Necháme vychladnout. Ředkvičky oloupeme a najemno nastrouháme. Dýňová semínka opražíme v suché pánvi, aby voněla. Salát rozebereme na listy, opláchneme, vyklepáním osušíme a nakrájíme.
Z balzamikového octa, hořčice, cukru, oleje, soli a koření připravíme zálivku. Všechny suroviny dáme do sklenice s uzávěrem a před podáváním zálivku protřepeme a polijeme jí salát.
Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů