Jablka
Jablka jsou jedním z nejběžnějších podzimních plodů. Existuje mnoho způsobů, jak je zpracovat, aby vydržela po celý rok. Není na škodu si je připomenout.
Jablečné pyré
Jablečné pyré je vynikající přísada do buchet, dortů, muffinů, ale i sladkých omáček. Stačí jablka oloupat, nakrájet a vařit je s trochou vody a cukru. Poté je rozmixujte na hladkou kaši. Přidat můžete další koření (skořici, hřebíček). Jablečné pyré můžete jíst i jako skvělou domácí přesnídávku, vhodná je i pro kojence (bez cukru).
Zavařená jablka
Nakrájejte jablka na tenké plátky, lehce povařte, přidejte koření a zakonzervujte v zavařovací sklenici. Můžete přidat skořici, hřebíček, ale i badyán, rozinky namočené v rumu či další koření dle chuti.
Jablečné koláče a štrúdly
Nejde sice o dlouhodobě trvanlivé produkty, ale těšit se z nich může celá rodina několik dní. Není snad nic lepšího než dokonalý jablečný štrúdl, ať teplý či studený. Můžete se také inspirovat v Rakousku a vychunat si štrůdl s teplou vanilkovou omáčkou.
Sušená jablka
Sušená jablka jsou výborným zdrojem důležitých vitamínů. To dávno věděli i naši předci, protože sušárny ovoce se nacházely za každou vesnicí. Jde o nejtrvanlivější zpracování úrody. Natenko nakrájené a usušené křížaly dokáží zpestřit jakoukoliv kaši po celý rok.
Jablečný džus
Pokud máte dostatek jablek, můžete si připravit domácí jablečný džus. Použijte odšťavňovač nebo jednoduše rozmixujte jabka a sceďte šťávu. Nemusíte ani přidávat žádný cukr.
Dýně
Dýně jsou další oblíbenou podzimní surovinou, kterou lze zpracovat mnoha způsoby.
Dýňová polévka
Dýňová polévka je skvělá i na druhý a třetí den. Některé druhy dýně, například hokaido, ani nemusíte loupat. Stačí ji jen nakrájet na kousky. Důležité je předtím připravit základ z cibule, česneku a kořením dle chuti. Do této směsi pak přidat nakrájenou dýni a vařit do měkka. Na závěr se vše rozmixuje a při podávání přidá zakysaná smetana. Skvěle se do dýňové polévky hodí také různé druhy opražených semínek a oříšků.
Dýňový koláč
Dýni lze využít i při pečení, podobně jako jablka. Zkuste připravit dýňový koláč nebo muffiny, plněné dýní.
Dýňová semínka
Tato pochoutka je známá především na jižní Moravě. Až budete dlabat na konci října strašidelnou dýni, nevyhazujte její semínka. Řádně je očistěte, rozprostřete na plech, posypte solí a upečte. Na výlety nebo k televizi jsou ideální a hlavně velmi chutné.
Přebytky na konci sezóny
Pokud máte na konci podzimní sezóny stále přebytek ovoce a zeleniny, můžete zvážit následující možnosti.
Mražení: Mnoho druhů ovoce a zeleniny lze zmrazit. Některé ovoce ani nemusíte krájet, v případě zeleniny je ideální nakrájení na kostičky. Například mrkev nebo petržel můžete tímto způsobem jednoduše použít do omáček a vývarů, aniž by ztratila svou typickou chuť či vitamíny.
Konzervace: Pokusit se můžete také o konzervaci výrobků. Zahrnuje to vytváření džemů, nakládání nebo fermentaci zeleniny s přidáním různého koření a bylinek. Ideální jsou nakládané okurky, ale zpracovat tímto způsobem je možné také kedlubny, zelí, papriky a rajčata.
Sdílení s přáteli a rodinou: Pokud máte více ovoce a zeleniny, než budete schopni sami zpracovat, jednoduše se podělte s přáteli, rodinou nebo komunitou, ve které žijete. Mohou vám být vděční za čerstvou sklizeň a něco dát na oplátku. V úvahu připadá například výměna za jiné plody ze zahrádky.
Prodej: Další možností je prodej ovoce a zeleniny, ať už v syrové podobě nebo zpracované (zavařeniny, džemy). Obzvlášť můžete uspět, když do marmelád přidáte kapku alkoholu nebo chilli, případně využijte jiné netradiční a chutné kombinace. Nově k takové činnosti dle platné legislativy nepotřebujete žádnou provozovnu, která plní přísné hygienické normy. Potřeba není ani živnostenské oprávnění a vedení účetnictví.
Podzimní sklizeň je vzácným darem od přírody. Pokud ji dokážete správně zpracovat a skladovat, můžete si vychutnat čerstvost a chutnost ovoce a zeleniny po celý rok.
Fotogalerie
Text: Martin Sítek
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů