Sklizeň rakytníku není kvůli všudypřítomným trnům a větvím zrovna jednoduchá, ovšem nenechte se odradit. Rakytník řešetlákový je totiž pořádná vitamínová bomba! Jen jedna jediná kulička rakytníku pokryje denní dávku vitamínu C! Což je poměrně slušná odměna za pár škrábanců.
Zdravotní benefity:
- Posiluje imunitu
- Obsahuje vysoký podíl vitamínu C, dále vitamíny A, D, a K
- Pomáhá proti chřipce a nachlazení
- Podporuje správné trávení
- Je bohatý na flavonoidy, mastné kyseliny
- Má příznivý vliv na kůži
- Působí proti únavě a stresu
Kdy sbírat
Bobule rakytníku se sbírají od začátku září do přibližně poloviny listopadu.
Jak rakytník zpracovat
Rakytníkový sirup
Ze sirupu si připravíte lahodnou limonádu.
- 1 litr šťávy z rakytníku
- 1kg cukru
Rakytník vylisujte nebo odšťavněte. Změřte, kolik jste získali šťávy, a podle toho si odvažte odpovídající množství cukru.
Dejte na sporák, promíchejte a začněte zahřívat. Sirup by se neměl vařit, zahřívejte ho tedy jen do rozpuštění cukru a poté ihned odstavte ze sporáku. Přelijte do čistých lahví. Skladujte v lednici.
Rakytníkový ocet
Používejte do salátů, zálivek nebo užívejte 1 lžíci octa s několika lžícemi vody ráno nalačno.
- 250ml jablečného octa
- 1 lžíce rakytníku
Čerstvé bobule rakytníku dáme do misky a zcela rozmačkáme. Ocet nalijte do sklenice, přidejte rakytník a dobře uzavřete. Nechte 3–4 dny louhovat.
Přeceďte a přelijte do čisté lahve. Ocet skladujte v lednici.
Rakytníkový olej
Olej z rakytníku najde využití v kuchyni k dochucení různých pokrmů a zálivek. Dále je možné ho užívat vnitřně – 1 lžičku 3x denně. Olej je vhodný i na vnější použití například k ošetření drobných ran.
- 3 díly olivového oleje
- 1 díl sušeného rakytníku
Nejprve je třeba rakytník nadrtit, aby do oleje uvolnil co nejvíce cenných látek. Dejte ho do čisté suché sklenice a zalijte olejem. Nechte 3–4 týdny louhovat, ideálně na teplejším místě. Sklenicí občas můžete zatřepat, když si na ni vzpomenete.
Olej přeceďte přes plátýnko a přelijte do čisté sklenice. Skladujte na temném suchém místě.
Rakytníkový čaj ze sušených plodů
- 250ml vody
- 2 lžičky sušeného rakytníku
- podle chuti med nebo jiné sladidlo
Rakytník dejte do malého hrnce, zalijte vodou a 5 minut povařte. Přeceďte a ještě podle chuti oslaďte.
Čaj z čerstvých plodů
- 250ml vroucí vody
- 2 lžičky rakytníku
Rakytník zalijte vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat. Při cezení plody co nejvíce vymačkejte.
Rakytníkový prášek
Bobule dejte pořádně usušit. Dejte je do mixéru (já používám elektrický mlýnek na kávu) a rozmixujte na prášek.
Prášek můžete přidávat do smoothie a kaší. Hodí se i jako náhrada za celaskony, stačí smíchat s vodou a vypít.
Vzhledem k tomu, kolik rakytník obsahuje vitaminu C, stačí špetka prášku (na špičku nože) denně.
Sušený rakytník
Rakytník rozložte do jednotlivých pater sušičky. K sušení zvolte nízkou teplotu – ideálně do 42 stupňů, aby se jednalo o raw kvalitu. Sušení na nízké teploty možná trvá o něco déle, no zachová se tak více vitamínů a dalších cenných látek a také maximum chuti.
Ze sušeného rakytníku si pak můžete připravit čaj nebo z něj vyrobit olej.
Rakytníkový med
- 600g kvalitného medu
- 200ml rakytníkové šťávy
Med a rakytníkovou šťávu smíchejte. Používejte třeba ke slazení nápojů, kaší, jogurtů, smoothie.
Rakytníkový džus
- 1kg rakytníku
- 500ml vody
- sladidlo podle chuti (med, agáve sirup…)
Bobule dobře promyjte, dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte i sladidlo. Dužinu propasírujte, abyste získaly jen čistou šťávu. Dolijte vodou (500ml).
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů