Sladká pomazánka v domácnostech nesmí chybět! Namažete si pečivo raději domácí nutellou, Lotus pomazánkou anebo arašídovým máslem? Těžko se rozhodnout, který výběr zvolit. Nejlepší zřejmě bude vytvořit si od každé pomazánky malou skleničku a postupně ochutnávat.
Lotus pomazánka
Kdo by nemiloval „Lotusky“. A sladká pomazánka z nich je také něco dokonalého.
Ingredience
- 250 g Lotus sušenek
- 53 g másla
- 1/3 plechovky Salka
- 1 a ½ lžíce mléka
Postup
- Sušenky rozmixujte najemno.
- Do malého kastrůlku dejte rozpustit máslo a potom přidejte mléko a Salko. Míchejte, dokud se vše nespojí. Poté pomalu přidávejte k sušenkám.
- Rozdělte do sklenic a nechte vychladnout. Poté skladujte v lednici.
Trvanlivost je 1 až 2 týdny.
Tip: Pomazánku nechte chvilku ohřát na pokojovou teplotu, aby se lépe roztírala.
Domácí nutella
Recept na nutellu tu nesmí chybět, protože ji milují většinou všichni členové rodiny. Je to zřejmě nejoblíbenější sladká pomazánka vůbec.
Ingredience
- 1 hrnek lískových ořechů
- 300 g mléčné čokolády
- 2 lžíce oleje bez chuti
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce hořkého kakaa
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- asi ½ lžičky soli
Postup
- Oříšky dejte na plech a dejte do trouby na 170 stupňů. Pečte zhruba 12 minut nebo dokud lehce nezhnědnou. Když lehce zchladnou, dejte je do utěrky a drhněte, abyste odstranily co nejvíce slupek. Nechte vychladnout.
- Rozpusťte čokoládu (ideálně ve vodní lázni).
- V mixeru rozemelte oříšky na pastu. Přidejte vše kromě čokolády a opět rozmixujte.
- Nakonec přidejte čokoládu a znovu rozmixujte.
Trvanlivost je 2 týdny.
Dýňové máslo
Novinka, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Chutná skvěle na toastech, chlebu i krekrech.
Ingredience
- 1 větší máslová dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- ¼ hrnku cideru
- 3 lžíce medu
- 20 g světlého třtinového cukru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička vločkové mořské soli
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni oloupejte a rozkrojte na půl. Lžící odstraňte semínka a nakrájejte ji na 1 cm plátky.
- Nakrájenou dýni rozložte na pečící papírem a lehce jí potřete olejem. Pečte zhruba 35 až 40 minut do měkka.
- Upečenou dýni dejte do hrnce společně s cukrem, octem, medem, ciderem, solí a kořením. Rozmixujte do hladka a za občasného míchání vařte 15 až 20 minut (směs má ztmavnout).
Uchovávejte v lednici, kde vydrží minimálně 3 týdny.
Jablečné máslo jako sladká pomazánka
Základem jsou jablka, která doplníte jen pár surovinami.
Ingredience
- 500 g jablek
- 100 g smetanového sýra
- ½ lžičky mleté skořicep
- půl lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Větší hrnec napusťte do 1/3 vodou.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Vodu v hrnci přiveďte k varu, přidejte jablka, skořici a muškátový oříšek.
- Přiklopte pokličkou a na střední teplotu vařte asi 45 minut. Poté sceďte a rozmixujte. K vychladlé kaši přidejte smetanový sýr a vanilkový extrakt.
- Dejte do sklenic a skladujte v lednici až po dobu 2 týdnů.
Arašídové máslo jako sladká pomazánka
Pochoutka, která se čím dál častěji objevuje na snídaňových stolech. V domácí úpravě si arašídové máslo zamiluje celá rodina, protože dochucení je možné dle libosti.
Ingredience
- 500 g pražených nebo nepražených arašídů
- kokosový olej
- volitelně: kakao
Postup
- Arašídy můžete použít pražené nebo nepražené. Z těch nepražených je máslo lehce hořké. Nemusíte se bát použít i solené, stačí je jen dát do síta a přebytečnou sůl oklepat.
- Na výrobu arašídového másla vám stačí pouze arašídy, nic jiného. Pokud ale nemáte speciální mixér na přípravu ořechových másel, je lepší přidat i lžíci kokosového oleje. Ten mixování usnadní a nedá mixéru tolik zabrat.
- Nejdříve dejte kokosový olej a na to nasypte arašídy. Mixujte, dokud nevznikne arašídové máslo. Buď ho můžete mixovat úplně dohladka anebo v něm nechat nějaké kousky, aby bylo máslo pěkně křupavé.
- Když se arašídy nalepí na stěny, zastavte a stěrkou je setřete. Pokračujte, dokud máslo nebude hotové. Ideální jsou mixéry s pěchovátkem, díky kterému můžete arašídy míchat, aniž byste museli zastavovat.
Náš tip: Pokud chcete čokoládové máslo, smíchejte 200 gramů arašídového másla s 200 gramy rozpuštěné čokolády.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.feednfeel.cz, www.carujeme.cz, www.tastejourney.cz, www.jimezdrave.cz