Vaření

Recepty na štrůdl: Jablečný od babičky, staročeský s pivem, z listového těsta i slaná verze

Docházejí vám nápady na dezerty? Někdy se více než složité koláče osvědčí klasika, kterou dělali už naše babičky. Do této kategorie patří jednoznačně záviny, na kterých si pochutná celá rodina. Jejich předností je, že se hodí nejen jako sladká tečka po obědě, ale přijdou vhod i k snídani nebo jako sladkost pro malé školáky. A kdybyste náhodou neměli chuť na cukr, najdete mezi recepty i slanou verzi.

Jablečný štrůdl
Zdroj: Shutterstock

Tvarohový závin z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 1 balení mraženého listového těsta
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce pudinkového prášku s chutí vanilky
  1. Listové těsto nechte rozmrazit. Těsto se dá většinou rozdělit na 3 díly, pokud to jde, oddělte je a každý vyválejte na obdélník 25x30cm.
  2. Na náplň smíchejte tvaroh, cukr, vajíčko a pudinkový prášek. Rozdělte ji mezi 3 díly. Náplň rozetřete po těstě, kratší strany zahněte přes náplň a poté zarolujte.
  3. Záviny dejte na plech vyložený papírem a pečte na 200 stupňů dozlatova.

Tip: Pro zdravější verzi zvolte celozrnné listové těsto.

Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl
Zdroj: Shutterstock

Přesně takový mi pekla babička, vždy na to ráda vzpomínám.

Těsto na 2 záviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50 ml studené vody
  • 1 vejce
  • špetka soli
  1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Přidejte k němu vodu, mouku, sůl a vejce. Vypracujte těsto. Zatím bude hodně měkké, ale v chladu ještě ztuhne, takže je to tak v pořádku
  2. Zabalte těsto do fólie a dejte do lednice na 4 až 5 hodin vychladit. Také si ho můžete připravit den předem.

Jablečná náplň:

  • 10 malých jablek
  • mletá skořice
  • rozinky namočené v rumu
  • kokos, strouhanka nebo mleté ořechy (na posypání)
  1. Těsto rozdělte na 2 díly, které vyválejte na pomoučněném válu dotenka (těsto by mělo být skoro průhledné).
  2. Zlehka ho posypte kokosem nebo strouhankou a posypte nahrubo nastrouhanými jablky, skořicí a přidejte i pár rozinek. Pokud jsou jablka kyselejší, ještě je trochu pocukrujte.
  3. Těsto opatrně zatočte do závinu a přeneste na plech spojem dolů.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.
  5. Po upečení závin ještě pocukrujte.

Tip: Chcete, aby vám závin zůstal křupavý i do druhého dne? Nezavírejte ho do krabice, místo toho ho dejte na tác a přikryjte jen utěrkou.

Nekynutý perníkový závin plněný povidly

Ingredience na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 60 ml mléka
  • 40 g medu
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička hořkého kakaa
  • 200 g švestkových povidel (náplň)
  1. Nejdříve smíchejte moučkový cukr, kakao, mouku a kypřicí prášek. Přidejte med, mléko a vejce.
  2. Vypracujte těsto a dejte ho na hodinu odležet do lednice.
  3. Těsto přeneste na pomoučněný vál, rozdělte ho na 2 části a každou vyválejte na asi 0,5 cm vysoký plát tvaru obdélníku.
  4. Obě části potřete povidly.

Jak těsto srolovat

  1. Těsto se smotává trochu jinak, než je obvyklé u závinu. Začněte rolovat delší stranu směrem ke středu, ale uprostřed skončete. Srolujte protější stranu směrem k té první. Budete mít tedy takové 2 ruličky naproti sobě.
  2. Závin přetočte, konce trošku ohněte a založte pod závin. Díky tomuto stylu rolování bude závin vyšší, než kdybyste ho jen stočili.
  3. To samé udělejte i s druhým těstem.
  4. Oba záviny dejte vedle sebe na plech (nechte mezi nimi rozestup).
  5. Pečte na 180 stupňů dozlatova.
  6. Po upečení pocukrujte moučkovým cukrem.

Staročeský pivní závin

Staročeský pivní závin
Zdroj: Shutterstock

Vyzkoušejte staročeský recept na závin, ve kterém se do těsta používá pivo.

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 125 ml světlého piva
  • 100 g sádla nebo másla
  • 1 lžíce moučkového cukru

Náplň:

  • cukr podle potřeby
  • jablka
  • mletá skořice
  • rozinky
  • strouhanka pod jablka
  1. Z cukru, hladké mouky, piva a tuku vypracujte těsto. Zabalte ho a dejte na hodinu do lednice odpočinout.
  2. Na jablečnou náplň si připravte nahrubo nastrouhaná jablka anebo je také můžete nakrájet na tenké plátky či menší kousky.
  3. Jablka promíchejte se skořicí, rozinkami a jsou-li kyselejší, přidejte také trochu cukru. Jablka také ještě můžete posypat pokrájenými vlašskými ořechy.
  4. Těsto rozdělte na polovinu a každé vyválejte na tenký plát. Celou plochu těsta posypte strouhankou (zachytí jablečnou šťávu, která se uvolní při pečení). Pak nasypte vrstvu jablek a těsto zaviňte jako roládu.
  5. Závin přeneste na plech, položte ho švem dolů. Na pár místech propíchněte a pak ho ještě potřete mlékem.
  6. Pečte dozlatova na 180 stupňů.

Kynutý makový závin

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 230 ml polotučného mléka
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 80 g cukru + lžička na kvásek
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • troška citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 bílek na potření

Náplň:

  • 250 g mletého máku
  • 250 – 300 ml polotučného mléka
  • 4 lžíce mletého cukru
  1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte i lžičku cukru a hladké mouky a nechte vyběhnout kvásek.
  2. Mouku prosejte do mísy, smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem, solí, skořicí, citronovou kůrou. Poté přidejte i olej, rum, žloutky a kvásek. Vypracujte vláčné těsto.
  3. Nechte ho ¾ hodiny kynout.
  4. Mezitím si připravte náplň. Mléko nalijte do kastrůlku, přidejte mák a cukr. Promíchejte a 2 minuty povařte.
  5. Odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
  6. Když je těsto vykynuté, dejte ho na vál a rozdělte na 2 části. Každou vyválejte na obdélník o něco menší, než máte plech.
  7. Náplň rozetřete na těsto, ale nechte 1,5 cm volné okraje.
  8. Závin srolujte, okraje trochu ohněte a založte pod závin.
  9. Oba záviny takto připravte, zabalte a přeneste na plech. Nechte je ještě 30 minut kynout.
  10. Ještě před pečením je potřete bílkem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 minut.

Tip: Pro vláčnější náplň přidejte k máku i švestková povidla.

Jednoduchý slaný závin se šunkou a sýrem

Slaný závin se šunkou a sýrem
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 6 plátků šunky
  • 1 hrnek strouhaného sýra
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 žloutek
  • mouku na posypání
  1. Těsto vyválejte na pomoučněném válu do tvaru čtverce o velikosti 25×25 cm.
  2. Potřete ho hořčicí. Přes polovinu těsta rozložte šunku a na tu rozdělte sýr. Druhou polovinu přeložte přes náplň, okraje dobře zmáčkněte.
  3. Závin přeneste na pečicí papír, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut dozlatova.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, vikendovepeceni.cz, staroceskerecepty.cz, carujeme.cz