Tvarohový závin z listového těsta
Budete potřebovat:
- 1 balení mraženého listového těsta
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce pudinkového prášku s chutí vanilky
- Listové těsto nechte rozmrazit. Těsto se dá většinou rozdělit na 3 díly, pokud to jde, oddělte je a každý vyválejte na obdélník 25x30cm.
- Na náplň smíchejte tvaroh, cukr, vajíčko a pudinkový prášek. Rozdělte ji mezi 3 díly. Náplň rozetřete po těstě, kratší strany zahněte přes náplň a poté zarolujte.
- Záviny dejte na plech vyložený papírem a pečte na 200 stupňů dozlatova.
Tip: Pro zdravější verzi zvolte celozrnné listové těsto.
Jablečný štrůdl
Přesně takový mi pekla babička, vždy na to ráda vzpomínám.
Těsto na 2 záviny:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 ml studené vody
- 1 vejce
- špetka soli
- Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Přidejte k němu vodu, mouku, sůl a vejce. Vypracujte těsto. Zatím bude hodně měkké, ale v chladu ještě ztuhne, takže je to tak v pořádku
- Zabalte těsto do fólie a dejte do lednice na 4 až 5 hodin vychladit. Také si ho můžete připravit den předem.
Jablečná náplň:
- 10 malých jablek
- mletá skořice
- rozinky namočené v rumu
- kokos, strouhanka nebo mleté ořechy (na posypání)
- Těsto rozdělte na 2 díly, které vyválejte na pomoučněném válu dotenka (těsto by mělo být skoro průhledné).
- Zlehka ho posypte kokosem nebo strouhankou a posypte nahrubo nastrouhanými jablky, skořicí a přidejte i pár rozinek. Pokud jsou jablka kyselejší, ještě je trochu pocukrujte.
- Těsto opatrně zatočte do závinu a přeneste na plech spojem dolů.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.
- Po upečení závin ještě pocukrujte.
Tip: Chcete, aby vám závin zůstal křupavý i do druhého dne? Nezavírejte ho do krabice, místo toho ho dejte na tác a přikryjte jen utěrkou.
Nekynutý perníkový závin plněný povidly
Ingredience na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 60 ml mléka
- 40 g medu
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1 vejce vel. M
- 1 lžička hořkého kakaa
- 200 g švestkových povidel (náplň)
- Nejdříve smíchejte moučkový cukr, kakao, mouku a kypřicí prášek. Přidejte med, mléko a vejce.
- Vypracujte těsto a dejte ho na hodinu odležet do lednice.
- Těsto přeneste na pomoučněný vál, rozdělte ho na 2 části a každou vyválejte na asi 0,5 cm vysoký plát tvaru obdélníku.
- Obě části potřete povidly.
Jak těsto srolovat
- Těsto se smotává trochu jinak, než je obvyklé u závinu. Začněte rolovat delší stranu směrem ke středu, ale uprostřed skončete. Srolujte protější stranu směrem k té první. Budete mít tedy takové 2 ruličky naproti sobě.
- Závin přetočte, konce trošku ohněte a založte pod závin. Díky tomuto stylu rolování bude závin vyšší, než kdybyste ho jen stočili.
- To samé udělejte i s druhým těstem.
- Oba záviny dejte vedle sebe na plech (nechte mezi nimi rozestup).
- Pečte na 180 stupňů dozlatova.
- Po upečení pocukrujte moučkovým cukrem.
Staročeský pivní závin
Vyzkoušejte staročeský recept na závin, ve kterém se do těsta používá pivo.
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 125 ml světlého piva
- 100 g sádla nebo másla
- 1 lžíce moučkového cukru
Náplň:
- cukr podle potřeby
- jablka
- mletá skořice
- rozinky
- strouhanka pod jablka
- Z cukru, hladké mouky, piva a tuku vypracujte těsto. Zabalte ho a dejte na hodinu do lednice odpočinout.
- Na jablečnou náplň si připravte nahrubo nastrouhaná jablka anebo je také můžete nakrájet na tenké plátky či menší kousky.
- Jablka promíchejte se skořicí, rozinkami a jsou-li kyselejší, přidejte také trochu cukru. Jablka také ještě můžete posypat pokrájenými vlašskými ořechy.
- Těsto rozdělte na polovinu a každé vyválejte na tenký plát. Celou plochu těsta posypte strouhankou (zachytí jablečnou šťávu, která se uvolní při pečení). Pak nasypte vrstvu jablek a těsto zaviňte jako roládu.
- Závin přeneste na plech, položte ho švem dolů. Na pár místech propíchněte a pak ho ještě potřete mlékem.
- Pečte dozlatova na 180 stupňů.
Kynutý makový závin
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 230 ml polotučného mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 80 g cukru + lžička na kvásek
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 1 kostka čerstvého droždí
- 1 sáček vanilkového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- troška citronové kůry
- špetka soli
- 1 bílek na potření
Náplň:
- 250 g mletého máku
- 250 – 300 ml polotučného mléka
- 4 lžíce mletého cukru
- Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte i lžičku cukru a hladké mouky a nechte vyběhnout kvásek.
- Mouku prosejte do mísy, smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem, solí, skořicí, citronovou kůrou. Poté přidejte i olej, rum, žloutky a kvásek. Vypracujte vláčné těsto.
- Nechte ho ¾ hodiny kynout.
- Mezitím si připravte náplň. Mléko nalijte do kastrůlku, přidejte mák a cukr. Promíchejte a 2 minuty povařte.
- Odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
- Když je těsto vykynuté, dejte ho na vál a rozdělte na 2 části. Každou vyválejte na obdélník o něco menší, než máte plech.
- Náplň rozetřete na těsto, ale nechte 1,5 cm volné okraje.
- Závin srolujte, okraje trochu ohněte a založte pod závin.
- Oba záviny takto připravte, zabalte a přeneste na plech. Nechte je ještě 30 minut kynout.
- Ještě před pečením je potřete bílkem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 minut.
Tip: Pro vláčnější náplň přidejte k máku i švestková povidla.
Jednoduchý slaný závin se šunkou a sýrem
Budete potřebovat:
- 1 balíček listového těsta
- 6 plátků šunky
- 1 hrnek strouhaného sýra
- 2 lžíce hořčice
- 1 žloutek
- mouku na posypání
- Těsto vyválejte na pomoučněném válu do tvaru čtverce o velikosti 25×25 cm.
- Potřete ho hořčicí. Přes polovinu těsta rozložte šunku a na tu rozdělte sýr. Druhou polovinu přeložte přes náplň, okraje dobře zmáčkněte.
- Závin přeneste na pečicí papír, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut dozlatova.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, vikendovepeceni.cz, staroceskerecepty.cz, carujeme.cz