Mazanec se dříve pekl tradičně na Bílou sobotu. Zajímavé je, že se lišilo jeho složení podle toho, pro koho byl určený. Například čeledíni dostali mazanec pouze z kynutého těsta a návštěvy zase mazanec i s rozinkami a mandlemi.
Mazanec bez droždí
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 5 lžic mléka
- 4 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek
- rozinky, mandle
- žloutek na potření
Vanilkový cukr smíchejte s moučkovým, přidejte tvaroh, máslo a rum, kypřicí prášek smíchaný s moukou, rozinky, mléko a nasekané mandle.
Vytvarujte bochánek a dejte ho na pečicí papír. Potřete ho rozšlehaným žloutkem. Nezapomeňte vyříznout kříž a nakonec mazanec posypte mandlemi.
Pečte na 200 stupňů, po 10 minutách stáhněte na 160 stupňů a pečte dalších 30 minut dozlatova.
Staročeský mazanec
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 180 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 50 g rozinek
- 10 g soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- špetka muškátového oříšku
- špetka mletého anýzu
- 1 vejce na pomazání
- 100 g nasekaných mandlí na posypání
Z droždí, mléka a špetky cukru připravte kvásek. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Poté vše i se zbylými ingrediencemi smíchejte dohromady a nechte 2 hodiny kynout. Těsto si rozdělte na 4 bochánky. Každý potřete vejcem a posypte mandlemi.
Bochánky přikryjte pečicím papírem a na něj dejte ještě alobal. Takto přikryté pečte 35 minut. Sundejte alobal i pečicí papír a ještě 10 minut dopečte.
Tvarohový mazanec
Mazanec z tvarohu je vláčnější a velice snadný na přípravu.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 2 tvarohy
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce rozinek
- 2 kypřicí prášky do pečiva
- nasekané mandle
- citronová kůra
Vše kromě mandlí smíchejte a vypracujte těsto. Rozdělte na 2 poloviny a z nich vyválejte mazance. Položte je na plech vyložený alobalem, který jste potřeli máslem.
Na mazance udělejte kříž a potřete je vajíčkem smíchaným s troškou mléka. Následně posypte mandlemi.
Pečte pomalu na 160 stupňů asi 60 minut.
Mazanec s tvarohem a smetanou
Suroviny
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 100 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
- 80–120 ml smetany na vaření (záleží na vodnatosti tvarohu)
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 50 ml vlažného mléka
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných mandlí
- 35 g droždí
- 3 žloutky
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání
V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru. Přidejte lžíci mouky, vlažné mléko a nechte 10 minut po utěrkou vzejít kvásek.
Do velké mísy prosijte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přidejte na kousky nakrájené máslo a tvaroh. Prsty nebo v robotu vypracujte drobenku.
Přilijte vzešlý kvásek, žloutky a postupně přidávejte smetanu. Té dejte jen tolik, aby mělo těsto konzistenci plastelíny a dalo se hníst.
Těsto vyklopte na vál a ještě 10 minut hněťte. Poté zformujte do koule a za všech stran poprašte moukou. Vložte ho do mísy a nechte na teplém místě kynout hodinu až hodinu a půl.
Poté těsto vyklopte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce prohněťte. Zapracujte rozinky a 3/4 mandlí.
Vytvořte kulatý bochánek a potřete ho bílkem rozšlehaným ve 2 lžících vody. Nechte další hodinu až hodinu a půl kynout.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Po 5 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 40 minut.
Mazanec nakonec posypte moučkovým cukrem a po vychladnutí můžete podávat.
Celozrnný mazanec
Suroviny
- 300 g celozrnné špaldové mouky (nebo 200 g špaldové a 100 g mletých ovesných vloček)
- 100 g třtinového nebo kokosového cukru
- 60 g oleje
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
- hrst rozinek namočených v horké vodě
- hrst mandlových plátků na ozdobu
- rozšlehané vejce na potření
Začněte přípravou kvásku. Rozmíchejte dvě lžičky cukru ve vlažném mléce a k tomu přidejte rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Do velké mísy dejte mouku, sůl a citronovou kůru, přidejte kvásek, zbytek cukru, žloutky a vypracujte nelepivé těsto. Postupně zapracujte rozinky a olej. Nechte kynout zhruba hodinu.
Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte plátky mandlí. Pečte na 175 stupňů asi 45 minut.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: ceskevelikonoce.cz, kucharkaprodceru.cz