Vaření

Krupice není jen kaše: Vyzkoušejte krupicové šišky nebo koláče

Když se řekne slovo krupice nebo krupička, určitě se vám jako první vybaví krupicová kaše. Pojďme si představit i další skvělé recepty, ve kterých je možné krupici použít.

Krupice v misce
Zdroj: Shutterstock

Z krupice jde připravit například vynikající koláč s tvarohem, šišky a další. Přidala jsem i recept na tu klasiku – krupicovou kaši. Ta nesmí chybět, protože chutná zaručeně celé rodině.

Krupicové noky

Jednoduché noky do polévky anebo příloha k masu.

Krupicové noky v polévce
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

Na těsto (20 noků)

  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • Velká špetka soli
  • Špetka muškátového květu nebo oříšku
  • 90 g hrubé krupice (6 vrchovatých lžic)

Dále:

  • 1 lžička másla na vytření talíře
  • 1 vrchovatá lžička soli na vaření
  • 1,2 litru studeného vývaru

Postup

  1. Vejce a máslo nechte ohřát na pokojovou teplotu. Máslo by se jinak mohlo srazit, až do něj přidáte vejce.
  2. Máslo a špetku soli utřete do nadýchané pěny. Přidejte žloutek a ještě chvíli třete. Dále vmíchejte 2 lžíce krupice a celé vejce. Zapracujte. Nakonec přidejte i zbytek krupice.
  3. Těsto zakryjte folií a nechte při pokojové teplotě odpočívat alespoň půl hodiny.
  4. Z těsta pomocí čajových lžiček tvarujte noky a odkládejte si je na máslem vytřený talířek. Během vaření ještě zvětší tvar.
  5. Teď se mohou uvařit.
  6. Do hrnce dejte 2 litry vody a lžičku soli. Když voda vře, položte talíř s noky na hrnec a nechte ho chvíli nahřívat párou. Máslo se začne rozpouštět. Stačí zatřást talířkem a noky se uvolní a sklouznou do hrnce. Po minutě nebo dvou noky uvolněte lžící ode dna hrnce. Vařte pozvolna 30 minut.
  7. Uvařené nohy vyndejte a vložte do studeného vývaru. Nechte dalších 30 minut odpočívat – tuhý krupicový vnitřek se takto uvolní a nabobtná.
  8. Před podáváním noky ohřejte ve vývaru.
  9. Noky můžete podávat i jako hlavní jídlo, a to naslano i nasladko.
Krupicové noky s rajčatovou omáčkou
Zdroj: Shutterstock

Krupicové šišky

Rychlý oběd hotový do 20 minut.

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 50 g krupice
  • 1 vejce
  • Sůl

Postup

  1. Mléko ohřejte, vsypte krupici a trošku soli. Uvařte klasickou krupicovou kaši a poté jí nechte vychladnout.
  2. Vál posypte moukou, na ní dejte vychladlou kaši, vejce a vypracujte nelepivé těsto. Pokud těsto lepí, přidejte trochu mouky.
  3. Nyní těsto rozdělte na 2 díly a každý vyválejte do válečku o síle palce. Rozkrájejte ho na malé kousky a z nich pak v ruce vyválejte šišky.
  4. Vařte v osolené vroucí vodě na mírném ohni asi 3 minuty. Nechte okapat v sítu.
  5. Podávejte s rozehřátým máslem, cukrem a perníkem nebo strouhankou, mákem, mletými ořechy anebo kakaem.

Tvarohovo-krupicový koláč

Krupicový koláč
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 120 g dětské krupice
  • 90 g cukru krupice
  • ¼ lžičky soli
  • ½ vanilkového lusku nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Kůra z ½ citronu nebo pomeranče
  • Kardamom a skořice (volitelné)
  • 2 vejce
  • 2 hrnky sezonního ovoce-čerstvé
  • Máslo na vymazání
  • 1 lžíce krupice na vysypání formy

Na dochucení: plátky mandlí a moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Ovoce omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Mohou to být švestky, meruňky, třešně, rybíz nebo borůvky. V zimě se dá čerstvé ovoce nahradit domácím kompotem.
  2. Všechny suroviny na těsto, tedy vše kromě ovoce, smíchejte dohromady. Když budete mít čas navíc, můžete bílky vyšlehat do sněhu a pak je opatrně zamíchat do těsta.
  3. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte lžící krupice.
  4. Těsto nalijte do formy, navrch nasypte ovoce a zasypte plátky mandlí.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč má mít zlatavou barvu, nebude se lepit na špejli.
  6. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Krupicový dezert se zakysanou smetanou

Ingredience

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 25-30 g dětské krupice
  • ½ plechovky kokosového mléka (volitelné)
  • Cukr nebo jiné sladidlo dle chuti
  • Ovoce k ozdobení: například višně

Postup

  1. Mléko ohřejte a poté do něj vmíchejte krupici. Míchejte do zhoustnutí.  Odstavte a nechte vychladnout.
  2. Do vychladlé krupice míchejte zakysanou smetanu a půl plechovky kokosového mléka. Kdo chce, může kokosové mléko vynechat. Oslaďte podle chuti a promíchejte.
  3. Servírujte do pohárů (jsou to 4 porce) a posypte ovocem.

Krupicové flameri

Jedná se o dezert připomínající pudink. Na rozdíl od krupicové kaše, kde je použitá krupička je v tomto případě použitá krupice, která je hrubší. Vyzkoušejte tuhle nadýchanou a našlehanou dobrotu.

Krupice v misce s ovocem
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 550 ml mléka
  • 70 g pšeničné krupice
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 špetky soli
  • 1 vanilkový cukr
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 50 g krupicového cukru
  • Ovoce na ozdobení

Postup

  1. Čtvrt litru mléka, krupici a špetku soli promíchejte metličkou. Přelijte do zavírací sklenice a nechte hodinku nebo lépe přes noc odležet v lednici. Krupice pěkně nabobtná a dezert pak bude jemnější.
  2. Zbytek mléka, kůru z citronu a vanilkový cukr přiveďte téměř k varu a nechte 5 minut vyluhovat.
  3. Mezitím si našlehejte sníh z bílků a špetky soli. Budete potřebovat řídký, tekutý sníh s velkými bublinami. Do sněhu postupně přidávejte polovinu cukru a dál šlehejte, dokud se sníh nezpevní. V robotu počítejte 3 až 5 minut šlehání.
  4. V jiné misce vyšlehejte smetanu do polotuha.
  5. Z mléka vylovte kůru. Nabobtnanou krupici ve sklenici protřepejte a tenkým pramínkem přilévejte do horkého mléka. Míchejte při jemném varu 5 minut, až získáte ani řídkou ani hustou kaši, tedy něco mezi.
  6. Žloutky rozmíchejte se zbylými 50 ml mléka a zbylou polovinou cukru. Přidejte k nim lžíci uvařené horké kaše a metličkou prošlehejte. Vezměte si další 2 lžíce horké kaše a opakujte. Takto předehřáté žloutky přilijte ke kaši a ještě minutu míchejte na mírné plotýnce. Pozor na vysokou teplotu, aby se žloutky nesrazily.
  7. Nyní kaši odstavte, přidejte k ní sníh a metličkou promíchejte.
  8. K vlažné kaši přidejte také šlehačku. Promíchejte, ale opatrně, ať se neztratí nadýchanost.
  9. Rozdělte do skleniček a nechte minimálně 2 hodiny vychladnout. Druhý den bude ještě lepší.
  10. Podávejte s čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Krupicová kaše

Klasika, která nikdy nezklame.

Krupicová kaše v misce
Zdroj: Shutterstock

Ingredience na 2 porce

  • 2 hrnky mléka
  • 4 vrchovaté lžíce dětské krupičky
  • 2 kousky másla
  • Špetka soli

Postup

  1. Mléko nalijte do hrnce, přisypte krupičku a špetku soli. Za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte 2 až 3 minuty povařit.
  2. Rozdělte mezi 2 talíře.
  3. Podávejte s máslem a kakaem, čerstvým ovocem, skořicovým cukrem anebo třeba s čokoládou.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.martininakuchyne.blogspot.com, www.madebykristina.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.mamavkuchyni.cz, www.sladkyzivot.blog