Z krupice jde připravit například vynikající koláč s tvarohem, šišky a další. Přidala jsem i recept na tu klasiku – krupicovou kaši. Ta nesmí chybět, protože chutná zaručeně celé rodině.
Krupicové noky
Jednoduché noky do polévky anebo příloha k masu.
Ingredience
Na těsto (20 noků)
- 70 g másla
- 1 žloutek
- 1 vejce
- Velká špetka soli
- Špetka muškátového květu nebo oříšku
- 90 g hrubé krupice (6 vrchovatých lžic)
Dále:
- 1 lžička másla na vytření talíře
- 1 vrchovatá lžička soli na vaření
- 1,2 litru studeného vývaru
Postup
- Vejce a máslo nechte ohřát na pokojovou teplotu. Máslo by se jinak mohlo srazit, až do něj přidáte vejce.
- Máslo a špetku soli utřete do nadýchané pěny. Přidejte žloutek a ještě chvíli třete. Dále vmíchejte 2 lžíce krupice a celé vejce. Zapracujte. Nakonec přidejte i zbytek krupice.
- Těsto zakryjte folií a nechte při pokojové teplotě odpočívat alespoň půl hodiny.
- Z těsta pomocí čajových lžiček tvarujte noky a odkládejte si je na máslem vytřený talířek. Během vaření ještě zvětší tvar.
- Teď se mohou uvařit.
- Do hrnce dejte 2 litry vody a lžičku soli. Když voda vře, položte talíř s noky na hrnec a nechte ho chvíli nahřívat párou. Máslo se začne rozpouštět. Stačí zatřást talířkem a noky se uvolní a sklouznou do hrnce. Po minutě nebo dvou noky uvolněte lžící ode dna hrnce. Vařte pozvolna 30 minut.
- Uvařené nohy vyndejte a vložte do studeného vývaru. Nechte dalších 30 minut odpočívat – tuhý krupicový vnitřek se takto uvolní a nabobtná.
- Před podáváním noky ohřejte ve vývaru.
- Noky můžete podávat i jako hlavní jídlo, a to naslano i nasladko.
Krupicové šišky
Rychlý oběd hotový do 20 minut.
Ingredience
- 200 g polohrubé mouky
- 150 ml mléka
- 50 g krupice
- 1 vejce
- Sůl
Postup
- Mléko ohřejte, vsypte krupici a trošku soli. Uvařte klasickou krupicovou kaši a poté jí nechte vychladnout.
- Vál posypte moukou, na ní dejte vychladlou kaši, vejce a vypracujte nelepivé těsto. Pokud těsto lepí, přidejte trochu mouky.
- Nyní těsto rozdělte na 2 díly a každý vyválejte do válečku o síle palce. Rozkrájejte ho na malé kousky a z nich pak v ruce vyválejte šišky.
- Vařte v osolené vroucí vodě na mírném ohni asi 3 minuty. Nechte okapat v sítu.
- Podávejte s rozehřátým máslem, cukrem a perníkem nebo strouhankou, mákem, mletými ořechy anebo kakaem.
Tvarohovo-krupicový koláč
Ingredience
- 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 120 g dětské krupice
- 90 g cukru krupice
- ¼ lžičky soli
- ½ vanilkového lusku nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
- Kůra z ½ citronu nebo pomeranče
- Kardamom a skořice (volitelné)
- 2 vejce
- 2 hrnky sezonního ovoce-čerstvé
- Máslo na vymazání
- 1 lžíce krupice na vysypání formy
Na dochucení: plátky mandlí a moučkový cukr na posypání
Postup
- Ovoce omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Mohou to být švestky, meruňky, třešně, rybíz nebo borůvky. V zimě se dá čerstvé ovoce nahradit domácím kompotem.
- Všechny suroviny na těsto, tedy vše kromě ovoce, smíchejte dohromady. Když budete mít čas navíc, můžete bílky vyšlehat do sněhu a pak je opatrně zamíchat do těsta.
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypte lžící krupice.
- Těsto nalijte do formy, navrch nasypte ovoce a zasypte plátky mandlí.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč má mít zlatavou barvu, nebude se lepit na špejli.
- Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Krupicový dezert se zakysanou smetanou
Ingredience
- 250 ml plnotučného mléka
- 200 g zakysané smetany
- 25-30 g dětské krupice
- ½ plechovky kokosového mléka (volitelné)
- Cukr nebo jiné sladidlo dle chuti
- Ovoce k ozdobení: například višně
Postup
- Mléko ohřejte a poté do něj vmíchejte krupici. Míchejte do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout.
- Do vychladlé krupice míchejte zakysanou smetanu a půl plechovky kokosového mléka. Kdo chce, může kokosové mléko vynechat. Oslaďte podle chuti a promíchejte.
- Servírujte do pohárů (jsou to 4 porce) a posypte ovocem.
Krupicové flameri
Jedná se o dezert připomínající pudink. Na rozdíl od krupicové kaše, kde je použitá krupička je v tomto případě použitá krupice, která je hrubší. Vyzkoušejte tuhle nadýchanou a našlehanou dobrotu.
Ingredience
- 550 ml mléka
- 70 g pšeničné krupice
- 2 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 špetky soli
- 1 vanilkový cukr
- Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 50 g krupicového cukru
- Ovoce na ozdobení
Postup
- Čtvrt litru mléka, krupici a špetku soli promíchejte metličkou. Přelijte do zavírací sklenice a nechte hodinku nebo lépe přes noc odležet v lednici. Krupice pěkně nabobtná a dezert pak bude jemnější.
- Zbytek mléka, kůru z citronu a vanilkový cukr přiveďte téměř k varu a nechte 5 minut vyluhovat.
- Mezitím si našlehejte sníh z bílků a špetky soli. Budete potřebovat řídký, tekutý sníh s velkými bublinami. Do sněhu postupně přidávejte polovinu cukru a dál šlehejte, dokud se sníh nezpevní. V robotu počítejte 3 až 5 minut šlehání.
- V jiné misce vyšlehejte smetanu do polotuha.
- Z mléka vylovte kůru. Nabobtnanou krupici ve sklenici protřepejte a tenkým pramínkem přilévejte do horkého mléka. Míchejte při jemném varu 5 minut, až získáte ani řídkou ani hustou kaši, tedy něco mezi.
- Žloutky rozmíchejte se zbylými 50 ml mléka a zbylou polovinou cukru. Přidejte k nim lžíci uvařené horké kaše a metličkou prošlehejte. Vezměte si další 2 lžíce horké kaše a opakujte. Takto předehřáté žloutky přilijte ke kaši a ještě minutu míchejte na mírné plotýnce. Pozor na vysokou teplotu, aby se žloutky nesrazily.
- Nyní kaši odstavte, přidejte k ní sníh a metličkou promíchejte.
- K vlažné kaši přidejte také šlehačku. Promíchejte, ale opatrně, ať se neztratí nadýchanost.
- Rozdělte do skleniček a nechte minimálně 2 hodiny vychladnout. Druhý den bude ještě lepší.
- Podávejte s čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Krupicová kaše
Klasika, která nikdy nezklame.
Ingredience na 2 porce
- 2 hrnky mléka
- 4 vrchovaté lžíce dětské krupičky
- 2 kousky másla
- Špetka soli
Postup
- Mléko nalijte do hrnce, přisypte krupičku a špetku soli. Za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte 2 až 3 minuty povařit.
- Rozdělte mezi 2 talíře.
- Podávejte s máslem a kakaem, čerstvým ovocem, skořicovým cukrem anebo třeba s čokoládou.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.martininakuchyne.blogspot.com, www.madebykristina.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.mamavkuchyni.cz, www.sladkyzivot.blog