Vaření

Vánoční sladké recepty bez lepku i laktózy. Mlsání, které si bude moct dopřát opravdu každý!

Připravte si vánoční perníkovou bábovku, skořicová koléčka, čokoládový mls bez mouky nebo kokosové koláčky.

Vánoční perníková bábovka (bez laktózy)

vánoční perníková bábovka bez laktózy

  • vejce, 4 ks
  • třtinový cukr, 150 g
  • perníkové koření, 1 lžička
  • kakao, 2 lžíce
  • mleté ořechy (lískové nebo vlašské), 100 g
  • polohrubá mouka, 150 g
  • prášek do pečiva, ½ balíčku (6 g)
  • rostlinný olej, 150 ml
  • rostlinné mléko, 150 ml
  • rozinky, 50 g
  • špetka soli
  • tuk a mouka na vymazání formy

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme koření, kakao, ořechy a dobře promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a spolu s mlékem a olejem přidáme k vajíčkové směsi.
Bílky se špetkou soli vyšleháme dotuha a opatrně přimícháme do těsta. Přidáme rozinky a těsto vylejeme do vymazané a omoučené formy na bábovku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C přibližně čtyřicet pět minut.
Upečenou bábovku necháme chvíli vychladnout. Nakonec ji vyklopíme, jemně poprášíme cukrem, můžeme polít teplým karamelem a ozdobíme oříšky.

Skořicová kolečka s džemem (bez laktózy)

skořicová kolečka s džemem bez laktózy

  • rostlinný tuk v biokvalitě (případně máslo), 125 g
  • celozrnná špaldová mouka, 275 g
  • moučkový cukr, 60 g + na poprášení
  • vejce, 1 ks
  • skořice, 1 lžíce
  • nastrouhaná pomerančová kůra, 1 lžíce
  • jahodový nebo meruňkový džem

Tip na článek: Nejkrásnější vánoční inspirace! Od stromečku po adventní věnce

Tuk nebo máslo s pokojovou teplotou smícháme s cukrem, přidáme vejce, skořici, pomerančovou kůru a dobře promícháme. Přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň třicet minut odležet v lednici.
Odleželé těsto vyválíme natenko a vykrajovačkou vykrojíme kolečka. Polovinu koleček ještě jednou vykrojíme, aby vznikl otvor. Kolečka pečeme při teplotě 175 °C přibližně deset až dvanáct minut. Po upečení je necháme vychladnout, naplníme džemem a jemně poprášíme cukrem.

Čokoládový mls bez mouky

čokoládový mls bez mouky

  • vejce, 6 ks
  • moučkový cukr, 180 g
  • máslo, 150 g
  • hořká čokoláda, 150 g
  • mleté mandle, 100 g
  • káva, mletá skořice

V menším hrnci roztopíme máslo s čokoládou. Do roztopené hmoty přidáme dvě lžičky instantní kávy, případně méně než půl deci silné zalévané kávy. Celá vajíčka spolu s cukrem mícháme mixérem alespoň pět minut do pěny. Následně vmícháme mleté mandle a špetku skořice.
Na závěr vlijeme vychladlou čokoládu s máslem, pořádně směs rukou promícháme a dáme péci do dortové formy na třicet pět minut při teplotě 180 °C. Dort by měl mít po upečení na vrchu křupavou krustu a uvnitř by měl být vláčný, ne suchý.

Kokosové koláčky (bez lepku)

kokosové koláčky bez lepku

  • rýžová mouka, 175 g
  • třtinový cukr, 75 g
  • strouhaný kokos, 100 g
  • máslo, 100 g
  • vejce, 1 ks
  • prášek do pečiva, 1 lžička

Změklé máslo vyšleháme s cukrem, následně i s vajíčkem. Přidáme ostatní suroviny, promícháme a rukou tvarujeme kuličky, které stlačíme do tvaru koláčků.
Pečeme při 175 °C přibližně deset až patnáct minut, dokud nejsou na povrchu zbarvené dozlatova.

Tipy navyše

Jak na tužší sníh

Pro pevnější a tužší sníh přidejte na začátku šlehání do bílků trochu soli, nebo zkuste potřít stěny nádoby citronovou šťávou. Nejprve šlehejte nejnižší rychlostí a postupně přidávejte. Nepřestávejte, dokud sníh není ušlehaný, jinak „zvodnatí“ a už ho neušleháte. Dejte si pozor, abyste sníh nepřešlehali. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu.


Když se korpus zvedá

Pokud se korpus na dort během pečení uprostřed příliš zvedá, píchněte do něj syrový makaron – pára bude mít kudy unikat a plát se vyrovná.

Náhrada košíčků na mufiiny

Došly košíčky na muffiny a těsto už netrpělivě čeká v míse? Pokud se vám nechce vymazávat každou „jamku“ v pekáči a máte papír na pečení, stačí z něj vystřihnout čtverce s rozměry přibližně 15 × 15 cm a vystlat jimi formu na pečení muffinů. Těsto do košíčků vyzkoušejte dávkovat pomocí naběračky na zmrzlinu.

Text a realizace: Katarína Barošová, redakce
Foto: Miroslava Maceková, iStock.com
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů