Banánové slupky, tvrdý chléb, zeleninová nať nebo slupky z jablek. Možná se budete divit, ale tomuto kuchyňskému odpadu je možné dát druhou šanci a připravit z něj některý z chutných receptů.
Chipsy z tvrdého chleba
Ingredience
- Tvrdý chléb nebo bageta
- Olivový olej nebo máslo
- Sůl, pepř
- Bylinky a koření
Postup
- Chléb nakrájejte na plátky silné asi 2 mm.
- Olej nebo máslo smíchejte s bylinkami a kořením dle vlastního výběru. Chléb ponořte do oleje anebo potřete.
- Chléb rozložte na plech a dejte péct na 220 stupňů na zhruba 10 minut (pěkně dozlatova a dokřupava).
Tipy na ochucení: Sázkou na jistotu je olivový olej s oreganem a provensálskými bylinkami, přidat můžete i parmezán.
Pesto z natě mrkve, petržele a celeru
Ingredience
- Nať z mrkve, petržele nebo řapíkatého celeru
- Sůl
- Lahůdkové droždí
- Oříšky nebo semínky
Postup
- Vše rozmixujte najemno.
- Zalijte olejem a dejte do sklenice. V lednici vám pesto vydrží až 1 rok.
- Používejte na těstoviny, placky anebo pečivo.
Semínka z dýně
Po vydlabání dýně vám zbyde spousta semínek, které běžně končí v koši. Přitom z nich může být chutné slané zobání k televizi.
Ingredience
- Semínka z dýně
- Sůl, koření
- Olej
Postup
- Semínka ve slupce očistěte a nechte 10 až 15 minut v osolené vroucí vodě.
- Sceďte, osušte a poté přidejte sůl, koření a olej.
- Promíchejte, rozložte na plech a dejte péct na 20 minut na 200 stupňů.
Placky ze zbytků rýže
Ingredience
- rýže
- koření
- sůl
- česnek
- vejce
- tvrdý sýr
- strouhanka
- olej na smažení
Postup
- Uvařenou rýži smíchejte s nastrouhaným tvrdým sýrem, přidejte vajíčko a také něco na ochucení (například česnek, koření, sůl). Promíchejte.
- Tvarujte placky, které obalíte ve strouhance a poté osmažíte v oleji.
- Podávejte se zeleninovým salátem jako rychlou večeři.
Čokoládová pěna z cizrnové vody
Používáte konzervovanou cizrnu a vodu z ní vždy vylijete? To je škoda. Z vody se dá připravit mnoho receptů, například čokoládová pěna. Vodou z cizrny (AQUAFABA) je možné nahradit bílky v různých koláčích a dalších receptech. Dokonce jde i vyšlehat a udělat z ní sníh.
Ingredience
- 180 ml vody z konzervované cizrny (pokojové teploty)
- 1 lžička citronové šťávy
- 140 g hořké čokolády (ideálně kolem 70 %)
- 10 g kokosového oleje (2 lžičky)
- 25 g moučkového cukru anebo podle chuti
Postup
- Čokoládu a kokosový olej dejte rozpustit do vodní lázně. Počkejte, až směs co nejvíce vychladne.
- Vodu z cizrny při pokojové teplotě dejte do mísy, vmíchejte citrónovou šťávu a šlehejte elektrickým šlehačem do tuhých špiček (jako sníh z bílků). Pozor na mastnotu na náčiní i míse, mohla by zabránit tvorbě špiček. Počítejte, že to bude trvat asi 8 minut. Důležité je, aby pěna byla opravdu tuhá.
- Když dosáhnete tuhých vrcholů, vmíchejte po troškách cukr. Případně opět šlehejte do původní tuhosti.
- Nyní lehce vmíchejte vychladlou čokoládu. Ideálně ve dvou až třech dávkách.
- Směs rozdělte do 4 sklenic a dejte ztuhnout do lednice.
Med z jablečných slupek
Ingredience
- 1 litr vody
- 275 g slupek z červených jablek
- 250 g krupicového cukru
Postup
- Omyté slupky dejte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a nechte 25 minut vařit.
- Vodu přeceďte a vraťte ji do hrnce. Slupky už nyní můžete vyhodit.
- Přidejte cukr a zahřívejte, dokud se sirup nezredukuje na potřebnou konzistenci. Z původního množství by vám mělo zbýt 300 gramů medu. Pokud byste chtěli tekutější sirup, bude stačit 350.
- V případě, že zvážíte méně než 300 gramů, dolijte med vodou do potřebného množství. Pak už jen přelijte do lahve a nechte vychladnout.
- Používejte na lívance, palačinky, poháry či k oslazení čaje.
Čaj z banánových slupek
I ovocná slupka se dá využít a dokonce je dobrá pro zdraví. Konkrétně v banánové slupce najdete rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Obsahují také tryptofan, po kterém budete spát jako miminko.
Ingredience
- 150 ml vody
- 1 banánovou slupku
Postup
- Vodu dejte vařit, přidejte banánovou slupku a stáhněte z plotny. Zakryjte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.
- Výluh popíjejte samotný, případně s medem a skořicí. Nejvhodnější doba k pití čaje je ráno či večer.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.jimejinak.cz, www.odpadlici.cz, www.www.zijemehomemade.cz, www.jakzdrave.cz