Vaření

Zdravé vaření: Vyzkoušejte neodolatelné recepty s čokoládou

Zatímco v našich končinách jsme zvyklí konzumovat kakao na sladko, může to být i jinak. Kombinace kakao, respektive čokoláda a maso má své logické opodstatnění.

Kakao v kuchyni

Při pečení nebo grilování masa se vytvářejí karcinogenní látky, které čokoláda s vysokým obsahem antioxidantů a dalších ochranných látek eliminuje. Totéž platí i o používání koření, hlavně ostrého, jako je chilli, které má díky kapsaicinu podobné ochranné účinky.

Recepty

Kachní prsa s čokoládovo-zázvorovou omáčkou

4 prsa z mladé kachny šikmo několikrát nařežeme. Na kolečka nakrájenou cibuli a celer nakrájený na nudličky dáme do mělké misky a na to rozložíme kachní prsa. Marinádu si připravíme smícháním 4 lžic medu, 50 g nastrouhaného čerstvého zázvoru, 3 lžic citrónové šťávy, lžíce sójové omáčky a 2 kávových lžiček čínské směsi 5 koření. Kachnu marinádou zalijeme a necháme marinovat v chladničce přes noc.

Během marinování jednou obrátíme. Kachnu vyndáme, necháme okapat a osušíme. Marinádu přecedíme do misky. Na pánvi se silným dnem ohřejeme olej a kachní prsa kůží dolů na něm opékáme asi 5 minut dozlatova. Přeložíme je do pekáče a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme doměkka asi 30 minut. Kachnu přeložíme a tuk z pekáče odebereme.

Odloženou marinádu dáme do pánve, necháme přijít k varu. Snížíme teplotu a přidáme 20 g rozlámané hořké čokolády. Vymícháme hladkou a lesklou omáčku, kterou kachnu na talířích polijeme.

Lesklá čokoládová omáčka: Používá se v mnoha sladkých receptech, proto si ji připravujeme i do zásoby. 100 g cukru smícháme se 100 ml vody v hrnci se silným dnem a za stálého míchání ohříváme, až se cukr rozpustí. Po přivedení do varu vaříme asi 1 minutu. Necháme vychladnout asi na 55 °C, přidáme 25 g másla a necháme rozpustit. Potom přidáme 200 g rozlámané hořké čokolády. Mícháme, až se rozpustí a vytvoří hladkou a lesklou hmotu.

kakao

Nepečený čokoládový „tiffin“

V misce postavené na hrnec s horkou vodou rozpustíme za občasného promíchání 100 g másla nakrájeného na kostky, 400 g kvalitní mléčné čokolády nalámané na kousky a 3 lžíce zlatého sirupu (světlý karamel se dá koupit). Misku dáme z hrnce dolů a nalámeme do ní 175 g sušenek na větší kousky. Přidáme ještě 350 g různého sušeného ovoce, např. meruňky, višně, brusnice, rozinky, ale i hrst dýňových loupaných semen a hrst loupaných pistácií. Větší ovoce nakrájíme na kousky. Ze směsi zpracujeme „těsto“, které vložíme do formy 22 × 8 × 7 cm vyložené papírem na pečení. Formu překryjeme fólií a dáme na 2 hodiny do chladničky na zpevnění. „Tiffin“ z formy vyklopíme a poprášíme kakaem.

Mlsný „salám“

V mlýnku na maso semeleme sušené meruňky, broskve, švestky a fíky ve volném poměru a tuto lepkavou směs smícháme se směsí různých sekaných a mletých ořechů a semínek podle vlastního výběru. Přimícháme nasekanou vysokoprocentní čokoládu. Směs by měla mít hutnější, tužší konzistenci, protože z ní vyformujeme salám, který zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Tuhý salám šikmo nakrájíme na plátky a můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo polovinu plátku namočíme do čokoládové polevy a necháme ztuhnout. Podávat můžeme s čerstvým šťavnatým (i zavařovaným) ovocem nebo se šlehačkou.

kakao

Zdravé salónky

Z výše vytvořené směsi na „salám“ si vytvoříme kuličky. Do jejich středu vložíme buď kousek oříšku, nebo např. višeň v rumu. Zabalíme do salónkového papíru.

Domácí pleťová maska

Pleťovou masku si vytvoříme smícháním hrnku kakaové moučky, dvou lžic olivového oleje a trochy smetany. Ne příliš tuhou pastu naneseme na 15 minut na obličej a dekolt. Smyjeme vlažnou vodou.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů