S chutěmi na popcorn si můžete vyhrát: bude to čokoládový, skořicový, sýrový anebo třeba karamelový? Máme pro vás 10 receptů, které vás dostanou.
Skořicový popcorn
Ingredience
- 50 g kukuřice na přípravu popcornu
- 20 ml oleje
- 30 g krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Postup
- Rozpalte si olej v pánvi. Jestli je dostatečně zahřátý poznáte tak, že do oleje vhodíte zrnko kukuřice, a to by mělo během chvilky prasknout.
- Když má olej dostatečně vysokou teplotu, nasypte do něj všechnu kukuřici. Rychle zakryjte pokličkou. Občas pánví zatřepejte, aby se popcorn nepřipálil.
- Až přestane praskání, sundejte pánev ze sporáku.
- Cukr smíchejte se skořicí, nasypte na popcorn a dobře promíchejte.
Máslovo-sýrový popcorn
Ingredience
- ½ hrnku kukuřičných zrn na přípravu popcornu
- ½ lžičky soli
- Kousek másla
- ½ hrnku nastrouhaného sýry dle chuti: parmazán, Grana Padano, Gran Moravia…
- Sůl, bílý pepř, máslo dle chuti
Postup
- Kukuřici nasypte do pánve, přidejte kousek másla a sůl.
- Zakryjte poklicí a zapněte plotýnku. Až uslyšíte pukání, trochu teplotu ztlumte, aby se popcorn nepřipálil.
- Když se pukání zpomalí, stáhněte pánev z tepla. Po chvilce přidejte trochu rozpuštěného másla, špetku bílého pepře a najemno nastrouhaný sýr. Promíchejte a podle potřeby ještě dosolte a dopepřete.
Slaný karamel
Naprosto neodolatelně sladký, křupavý popcorn se slaným karamelem. Jedna várka bude málo, to mi věřte.
Ingredience
- ½ sáčku kukuřice na popcorn
- 150 g cukru
- 100 g másla
- 1 lžíce medu
- ½ hrnku smetany (lze vynechat)
- ½ lžičky jedlé sody
- Sůl
- 2 lžíce oleje
Postup
- Popcorn připravte jako první: do větší pánve nalijte olej a přidejte 3 zrnka kukuřice. Zahřejte na max. teplotu. Počkejte až zrnka puknou. V tu chvíli nasypte kukuřici do pánve, zakryjte pokličkou a začněte si ní třást. Díky tomuto míchání by měla puknout úplně všechna zrnka.
- Až budou intervaly mezi pukáním asi 4 až 5 sekund, sundejte pánev ze sporáku.
- Popcorn přesypte na pečící papír, aby nenavlhl.
- Příprava karamelu: v hrnci s nepřilnavým povrchem rozpusťte máslo, poté přisypte cukr a lžíci medu. Na mírném plamenu nechte vařit za občasného míchání. Když cukr začne tmavnou, vmíchejte po troškách smetanu.
- Když už je karamel pěkně zbarvený a tekutý, přidejte jedlou sodu (tedy úplně ke konci). Soda dodá karamelu křehkost. Dobře ho promíchejte a polijte s ním připravený popcorn.
- Jako takovou třešničku na dortu posypte popcorn troškou soli. Kombinace karamelu a soli je neodolatelná.
- Po vychladnutí nalámejte na menší kousky.
Popcorn s karamelem a javorovým sirupem
Ingredience
- ¼ hrnku slunečnicového oleje
- 2/3 hrnku kukuřice na popcorn
- ½ hrnku másla (110 g)
- 1 hrnek hnědého cukru
- ¼ hrnku kukuřičného sirupu
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nikoliv aroma)
Postup
- Olej rozehřejte na střední teplotu. Přidejte kukuřici a zatřeste pánví, aby se obalila olejem. Přikryjte poklicí.
- Během pukání popcornu pánví ještě několikrát zatřeste. Hotový popcorn vysypte na pečící papír.
- Karamel: Dejte si rozpustit máslo, přidejte hnědý cukr, javorový sirup, kukuřičný sirup a sůl. Míchejte do rozpuštění cukru. Nechte krátce přejít varem a poté na střední teplotu vařte asi 5 minut. Občas promíchejte.
- Směs nalijte na popcorn a promíchejte.
- Nyní plech dejte do trouby předehřáté na 120 stupňů a pečte asi 45 minut.
- Nechte vychladnout. Můžete ho podávat hned nebo až na 3 dny uložit do uzavřené nádoby.
Čokoládový popcorn
Ingredience
- 55 g kukuřice na popcorn
- 50 g mléčné nebo hořké čokolády
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- Volitelně: 50 g čokolády na polití
Postup
- Olej zahřejte v pánvi a když je dostatečně rozpálený nasypte kukuřici. Postup je stejný jako u výše uvedených receptů.
- Popcorn rozložte na plech nebo tác vyložený pečícím papírem. nalijte na něj 50 gramů rozpuštěné čokolády a důkladně promíchejte.
- Kdo chce, může ještě popcorn polít další rozpuštěnou čokoládou, tentokrát už to ale nemíchejte.
- Dejte do lednice ztuhnout, nalámejte na kousky a je hotový.
Chilli popcorn
Ingredience
- ½ hrnku kukuřice na přípravu popcornu
- 2 lžíce chilli oleje
- 1 lžička rozdrcené chilli papričky/ chilli prášek
- ¼ lžičky soli
Postup
- Chilli olej nalijte do pánve, rozpalte a vsypte do něj kukuřičná zrna. Zakryjte poklicí a poté pánví zatřepejte. Až pukání ustane, sundejte popcorn z pánve.
- Posypte chilli práškem nebo nadrcenou papričkou a solí. Promíchejte.
Jelikož je chill velký výběr, můžete si vybrat prášek různých stupňů pálivosti. Slabší je například Jalapěno nebo Chipotle. Pálivější je naopak Habanero anebo Bird eye. Pokud máte jazyk z oceli, můžete sáhnout i po Carolina reaper, ale pozor: je to nejpálivější paprička na světě, takže stačí velice málo.
Slaný popcorn
Klasika, kterou všichni milujeme!
Ingredience
- 100 g kukuřice na popcorn
- 1 lžička oleje
- 1 lžička přepuštěného másla (ghí)
- Sůl
Postup
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte při střední teplotě olej a máslo.
- Vsypte kukuřici a přiklopte pokličkou. Jak začne pukat, trochu s hrncem zatřeste, aby se popcorn nepřipálil. Občas zopakujte, dokud není popcorn hotový.
- Hrnec sundejte ze sporáku, když se interval pukání prodlouží na zhruba 5 vteřin.
- Ještě teplý popcorn osolte a promíchejte.
Veganský popcorn
Jak udělat sýrovou chuť bez použití sýra? Použijte lahůdkové droždí! Seženete ho v prodejnách se zdravou výživou. Možná vás odrazuje název droždí, ale můžu potvrdit, že to jako droždí vůbec nechutná. Chuť je taková sýrovo-oříšková a je to moc dobré.
Ingredience
- ½ hrnku kukuřice na přípravu popcornu
- 1/3 hrnku lahůdkového droždí
- 1 lžička mořské soli
- 3 lžíce kokosového oleje
- Popcorn připravte v pánvi na rozpáleném kokosovém oleji. Tady je postup stejný jako u receptů výše.
- Když je hotový, nasypte ho do mísy, přidejte sůl a lahůdkové droždí a dobře protřepejte.
- Nejlépe chutná ještě teplý
Popcorn mix
Tento mix vás naprosto dostane. Je v něm slané, sladké, křupavé, a proto je téměř nemožné ho přestat jíst, dokud není miska prázdná.
Ingredience
- 6 hrnků hotového popcornu
- 3 hrnky cereálií Ciniminis nebo jiné oblíbené
- 1 a ½ hrnku malých solených preclíků
- 1 a ½ hrnku arašídů v čokoládě nebo lentilek
- ½ hrnku másla
- 1 hrnek hnědého cukru
- ¼ hrnku kukuřičného sirupu
- ¼ lžičky soli
Postup
- Popcorn nasypte na plech vložený pečícím papírem. Přidejte také cereálie a preclíky.
- V malém rendlíku rozehřejte máslo, přidejte cukr, kukuřičný sirup a sůl. Přiveďte k varu a míchejte 2 minuty. Horkou směs rozlijte na plech s popcornem. Promíchejte.
- Nyní dejte do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečte 10 minut. Promíchejte a pečte dalších 10 minut.
- Po vychladnutí přidejte čokoládové bonbony nebo arašídy v čokoládě.
- Uložte do vzduchotěsné dózy
Další tipy na příchutě:
- Čerstvě namletý černý pepř
- Kajenský pepř
- Parmezán anebo čedar (najemno nastrouhaný, vmíchat do horkého popcornu)
- Italské koření, koření na Tacos
- Čerstvě nasekané bylinky: bazalka, tymián, rozmarýn, koriandr, petržel…
- Lanýžový olej
- Perníkové koření
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.megvkuchyni.cz, www.co-si-dam.blogspot.com