Vaření

10 neodolatených receptů na popcorn: Slaný, sladký i veganský

Máte v plánu filmový večer? V tom případě se to neobejde bez popcornu. Pokud už vás nebaví klasika ze sáčku, který se dává do mikrovlnky, pojďte vyzkoušet něco jiného. Popcorn si můžete připravit sami s pomocí kukuřičných zrn určených na přípravu popcornu. Seženete je prakticky v každém obchodě.

Popcorn
Zdroj: Shutterstock

S chutěmi na popcorn si můžete vyhrát: bude to čokoládový, skořicový, sýrový anebo třeba karamelový? Máme pro vás 10 receptů, které vás dostanou.

Skořicový popcorn

Ingredience

  • 50 g kukuřice na přípravu popcornu
  • 20 ml oleje
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  1. Rozpalte si olej v pánvi. Jestli je dostatečně zahřátý poznáte tak, že do oleje vhodíte zrnko kukuřice, a to by mělo během chvilky prasknout.
  2. Když má olej dostatečně vysokou teplotu, nasypte do něj všechnu kukuřici. Rychle zakryjte pokličkou. Občas pánví zatřepejte, aby se popcorn nepřipálil.
  3. Až přestane praskání, sundejte pánev ze sporáku.
  4. Cukr smíchejte se skořicí, nasypte na popcorn a dobře promíchejte.

Máslovo-sýrový popcorn

Ochucený popcorn v misce
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • ½ hrnku kukuřičných zrn na přípravu popcornu
  • ½ lžičky soli
  • Kousek másla
  • ½ hrnku nastrouhaného sýry dle chuti: parmazán, Grana Padano, Gran Moravia…
  • Sůl, bílý pepř, máslo dle chuti

Postup

  1. Kukuřici nasypte do pánve, přidejte kousek másla a sůl.
  2. Zakryjte poklicí a zapněte plotýnku. Až uslyšíte pukání, trochu teplotu ztlumte, aby se popcorn nepřipálil.
  3. Když se pukání zpomalí, stáhněte pánev z tepla. Po chvilce přidejte trochu rozpuštěného másla, špetku bílého pepře a najemno nastrouhaný sýr. Promíchejte a podle potřeby ještě dosolte a dopepřete.

Slaný karamel

Naprosto neodolatelně sladký, křupavý popcorn se slaným karamelem. Jedna várka bude málo, to mi věřte.

Ingredience

  • ½ sáčku kukuřice na popcorn
  • 150 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 lžíce medu
  • ½ hrnku smetany (lze vynechat)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Sůl
  • 2 lžíce oleje

Postup

  1. Popcorn připravte jako první: do větší pánve nalijte olej a přidejte 3 zrnka kukuřice. Zahřejte na max. teplotu. Počkejte až zrnka puknou. V tu chvíli nasypte kukuřici do pánve, zakryjte pokličkou a začněte si ní třást. Díky tomuto míchání by měla puknout úplně všechna zrnka.
  2. Až budou intervaly mezi pukáním asi 4 až 5 sekund, sundejte pánev ze sporáku.
  3. Popcorn přesypte na pečící papír, aby nenavlhl.
  4. Příprava karamelu: v hrnci s nepřilnavým povrchem rozpusťte máslo, poté přisypte cukr a lžíci medu. Na mírném plamenu nechte vařit za občasného míchání. Když cukr začne tmavnou, vmíchejte po troškách smetanu.
  5. Když už je karamel pěkně zbarvený a tekutý, přidejte jedlou sodu (tedy úplně ke konci). Soda dodá karamelu křehkost. Dobře ho promíchejte a polijte s ním připravený popcorn.
  6. Jako takovou třešničku na dortu posypte popcorn troškou soli. Kombinace karamelu a soli je  neodolatelná.
  7. Po vychladnutí nalámejte na menší kousky.

Popcorn s karamelem a javorovým sirupem

Popcorn v kornoutu
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • ¼ hrnku slunečnicového oleje
  • 2/3 hrnku kukuřice na popcorn
  • ½ hrnku másla (110 g)
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • ¼ hrnku kukuřičného sirupu
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nikoliv aroma)

Postup

  1. Olej rozehřejte na střední teplotu. Přidejte kukuřici a zatřeste pánví, aby se obalila olejem. Přikryjte poklicí.
  2. Během pukání popcornu pánví ještě několikrát zatřeste. Hotový popcorn vysypte na pečící papír.
  3. Karamel: Dejte si rozpustit máslo, přidejte hnědý cukr, javorový sirup, kukuřičný sirup a sůl. Míchejte do rozpuštění cukru. Nechte krátce přejít varem a poté na střední teplotu vařte asi 5 minut. Občas promíchejte.
  4. Směs nalijte na popcorn a promíchejte.
  5. Nyní plech dejte do trouby předehřáté na 120 stupňů a pečte asi 45 minut.
  6. Nechte vychladnout. Můžete ho podávat hned nebo až na 3 dny uložit do uzavřené nádoby.

Čokoládový popcorn

Čokoládový popcorn
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 55 g kukuřice na popcorn
  • 50 g mléčné nebo hořké čokolády
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • Volitelně: 50 g čokolády na polití

Postup

  1. Olej zahřejte v pánvi a když je dostatečně rozpálený nasypte kukuřici. Postup je stejný jako u výše uvedených receptů.
  2. Popcorn rozložte na plech nebo tác vyložený pečícím papírem. nalijte na něj 50 gramů rozpuštěné čokolády a důkladně promíchejte.
  3. Kdo chce, může ještě popcorn polít další rozpuštěnou čokoládou, tentokrát už to ale nemíchejte.
  4. Dejte do lednice ztuhnout, nalámejte na kousky a je hotový.

Chilli popcorn

Ingredience

  • ½ hrnku kukuřice na přípravu popcornu
  • 2 lžíce chilli oleje
  • 1 lžička rozdrcené chilli papričky/ chilli prášek
  • ¼ lžičky soli

Postup

  1. Chilli olej nalijte do pánve, rozpalte a vsypte do něj kukuřičná zrna. Zakryjte poklicí a poté pánví zatřepejte. Až pukání ustane, sundejte popcorn z pánve.
  2. Posypte chilli práškem nebo nadrcenou papričkou a solí. Promíchejte.

Jelikož je chill velký výběr, můžete si vybrat prášek různých stupňů pálivosti. Slabší je například Jalapěno nebo Chipotle. Pálivější je naopak Habanero anebo Bird eye. Pokud máte jazyk z oceli, můžete sáhnout i po Carolina reaper, ale pozor: je to nejpálivější paprička na světě, takže stačí velice málo.

Slaný popcorn

Klasika, kterou všichni milujeme!

Slaný popcorn
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 100 g kukuřice na popcorn
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička přepuštěného másla (ghí)
  • Sůl

Postup

  1. V hrnci s tlustým dnem rozehřejte při střední teplotě olej a máslo.
  2. Vsypte kukuřici a přiklopte pokličkou. Jak začne pukat, trochu s hrncem zatřeste, aby se popcorn nepřipálil. Občas zopakujte, dokud není popcorn hotový.
  3. Hrnec sundejte ze sporáku, když se interval pukání prodlouží na zhruba 5 vteřin.
  4. Ještě teplý popcorn osolte a promíchejte.

Veganský popcorn

Jak udělat sýrovou chuť bez použití sýra? Použijte lahůdkové droždí! Seženete ho v prodejnách se zdravou výživou. Možná vás odrazuje název droždí, ale můžu potvrdit, že to jako droždí vůbec nechutná. Chuť je taková sýrovo-oříšková a je to moc dobré.

Ingredience

  • ½ hrnku kukuřice na přípravu popcornu
  • 1/3 hrnku lahůdkového droždí
  • 1 lžička mořské soli
  • 3 lžíce kokosového oleje
  1. Popcorn připravte v pánvi na rozpáleném kokosovém oleji. Tady je postup stejný jako u receptů výše.
  2. Když je hotový, nasypte ho do mísy, přidejte sůl a lahůdkové droždí a dobře protřepejte.
  3. Nejlépe chutná ještě teplý

Popcorn mix

Tento mix vás naprosto dostane. Je v něm slané, sladké, křupavé, a proto je téměř nemožné ho přestat jíst, dokud není miska prázdná.

Popcorn mix
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 6 hrnků hotového popcornu
  • 3 hrnky cereálií Ciniminis nebo jiné oblíbené
  • 1 a ½ hrnku malých solených preclíků
  • 1 a ½ hrnku arašídů v čokoládě nebo lentilek
  • ½ hrnku másla
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • ¼ hrnku kukuřičného sirupu
  • ¼ lžičky soli

Postup

  1. Popcorn nasypte na plech vložený pečícím papírem. Přidejte také cereálie a preclíky.
  2. V malém rendlíku rozehřejte máslo, přidejte cukr, kukuřičný sirup a sůl. Přiveďte k varu a míchejte 2 minuty. Horkou směs rozlijte na plech s popcornem. Promíchejte.
  3. Nyní dejte do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečte 10 minut. Promíchejte a pečte dalších 10 minut.
  4. Po vychladnutí přidejte čokoládové bonbony nebo arašídy v čokoládě.
  5. Uložte do vzduchotěsné dózy

Další tipy na příchutě:

  1. Čerstvě namletý černý pepř
  2. Kajenský pepř
  3. Parmezán anebo čedar (najemno nastrouhaný, vmíchat do horkého popcornu)
  4. Italské koření, koření na Tacos
  5. Čerstvě nasekané bylinky: bazalka, tymián, rozmarýn, koriandr, petržel…
  6. Lanýžový olej
  7. Perníkové koření

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.megvkuchyni.cz, www.co-si-dam.blogspot.com