Švestky jsou nejen chutné ovoce, ale také velice zdravé. Obsahují spoustu minerálních látek, mají také vysoký obsah vlákniny. Když si je budete dopřávat po celý rok, a nejen podzim, uděláte jenom dobře.
Švestková omáčka k masu
Hodí se k uzenému, pečenému nebo sušenému masu.
Budete potřebovat
- 1500 g švestek
- 750 g cukru
- 200 ml octa
- 1 kávová lžička soli
- 4 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru
- 4 tlučené hřebíčky
- 6 tlučených kuliček nového koření
Vše rozvařte a následně rozmixujte dohladka. Plňte do sklenic a dejte sterilovat na 80 stupňů 25 minut.
Švestková nutella
Budete potřebovat
- 2 kg švestek
- 500–700 g cukru
- 100 g hořké čokolády (60% a více)
- 4 lžíce rumu
- 3 lžíce hořkého kakaa
- pár kapek vanilkového extraktu, semínka z jednoho lusku anebo vanilkový cukr podle chuti
Švestky vypeckujte, vhoďte do hrnce a svařte. Je to vlastně podobné jako při přípravě povidel – svařte je na nízkém ohni, dokud se objem nesníží asi tak na polovinu. Pokud je zredukujete málo, bude nutella tekutá. Poté rozmixujte dohladka. Přidejte rum, vanilku a cukr, promíchejte a vmíchejte kakao s čokoládou. Ještě krátce povařte. Horkou nutellu plňte do vyvařených sklenic. Uzavřete a obraťte, aby se chytlo víčko.
Plněné švestky v čokoládě
Budete potřebovat
- švestky
- mandle
- hořká čokoláda
- hrst vlašských ořechů nebo kokos na obalení
Švestky vypeckujte, vložte dovnitř celou mandli a obalte v rozpuštěné čokoládě. Nakonec je obalte v kokosu nebo nadrcených oříšcích. Nechte v lednici ztuhnout.
Tip: Švestky můžete použít čerstvé nebo sušené.
Švestkové brownies
Budete potřebovat
- 125 g hladké mouky
- 120 g extra panenského olivového oleje (může být i slunečnicový)
- 100 g sušených švestek
- 100 g hořké čokolády
- 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrnku medu
- 1/3 hrnku hořkého kakaa
- 2 vejce
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. V míse smíchejte vejce, olej, med a vanilku. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte metličkou. Přidejte mouku prosátou s kakaem a nakonec nakrájené švestky a ořechy.
Těsto nalijte do menší formy a pečte na 180 stupňů 15–20 minut. Po vychladnutí nakrájejte na kostky.
Tip: Vyzkoušejte také uložit brownies do lednice. Těsto získá díky chladu odlišnou texturu a lépe vyniknou jednotlivé chutě.
Švestky zabalené v prosciuttu
Vynikající předkrm, který vytvoříte během chvilky.
Budete potřebovat
- 15 sušených švestek
- 15 malých obdélníku parmezánu
- 15 půlek pekanových ořechů
- 8 plátků prosciutta rozkrojených podélně (celkem tedy 16 plátků)
Švestku nařízněte, vyndejte pecku a místo ní dovnitř vložte kousek sýra a půlku pekanového ořechu. Srolujte do šunky a zajistěte párátkem. Položte na pečicí papír a dejte na 7 minut péct na 200 stupňů. Ihned podávejte.
Pralinky
Budete potřebovat
- 1 hrnek sušených švestek
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1/2 hrnku sušeného kokosu
- 1/4 hrnku hořkého kakaa
- 1/3 hrnku javorového sirupu
- 1/2 lžička vanilkového extraktu
Vlašské ořechy a sušené švestky vložte do robota nebo mixéru a mixujte po dobu několika minut, dokud nevznikne lepkavá hmota. Pak přidejte zbytek ingrediencí a míchejte, dokud se všechno nespojí. Tvarujte kuličky, které nakonec obalíte v kokosu.
Švestkový kompot
Budete potřebovat
- švestky
Nálev
- 3 litry vody
- 1 kg cukru
Švestky umyjte, odpeckujte a odstopkujte. Nakrájejte na půlky a dejte do čistých sklenic. Vodu s cukrem svařte a zalijte švestky, zavíčkujte a sterilujte na 70–90 stupňů asi 10–15 minut. Nechte vychladnout.
Švestkový džus – koncentrát
Budete potřebovat
- 1750 g vypeckovaných švestek
- 1 litr vody
- 500 g cukru
- 1/2 kávové lžičky kyseliny citronové
Švestky zprudka rozvařte na kaši s litrem vody. Přidejte cukr, kyselinu citronovou a poté rozmixujte dohladka. Ještě krátce povařte. Přelijte do zavařovacích sklenic a sterilizujte na 80 stupňů 25 minut.
Použití: Koncentrát nalijte do sklenic a nařeďte vodou.
Povidla z trouby
Výhodou přípravy povidel v troubě je, že povidla nevyžadují nějak velkou pozornost.
Budete potřebovat
- 1 kg švestek
- 200 g cukru
- 40 ml octa
- troška rumu na zakápnutí hotových povidel
Švestky očistěte, zbavte pecek a rozmixujte v mixéru. Promíchejte s cukrem a octem. Zakryjte a nechte odstát alespoň 2 hodiny, klidně i přes noc.
Švestky uložte do hlubokého pekáče a pečte na 230 stupňů asi 30 minut. Poté snižte na 140 stupňů a pečte, dokud povidla nebudou hustá a tmavá. Záleží na druhu pekáče a množství povidel – zabere to 3–6 hodin. Horká povidla plňte do sterilovaných sklenic. Zakápněte rumem a uzavřete. Skladujte v chladu.
Sušené švestky
V obchodě bohužel nejčastěji naleznete sušené ovoce, které je sířené. Siřičitany jsou pro náš organismus dráždivé, takže mohou způsobit různá podráždění, bolesti hlavy, a dokonce i alergické reakce. Proto se vyplatí hledat takové ovoce, které siřičitany neobsahuje, anebo si ho můžete nasušit doma. U švestek je proces trochu složitější, ale výsledek se projeví nejen na vašem zdravím, ale i v chuti.
Postup v troubě i sušičce je stejný
K sušení používejte pouze zralé plody bez známek plísně. Švestky omyjte a osušte, rozpůlte a vypeckujte. Rozložte je v jedné vrstvě do sušičky nebo trouby.
Nejdříve je sušte na 5 hodin při teplotě 50 stupňů, pak proces zastavte a nechte švestky ležet přimo v sušičce nebo troubě dalších 5 hodin. Pak je opět sušte při teplotě 70 stupňů 12 hodin, následuje další pětihodinová pauza. Nakonec je ještě 2-3 hodiny sušte při teplotě 65 stupňů.
Výsledkem mají být na dotek pružné švestky, které po zmáčknutí nepouští šťávu. Po usušení nechte švestky hodinu vychladnout, ale ne déle. Přendejte je do čistých nádob nebo sklenic a uzavřete. Takto vydrží 1–2 roky.
Smoothie
Rozmixujte
- 2 švestky
- 1 jablko
- 1 broskev
- 1 hrnek jogurtu
- 1 hrnek ledu
Jak využít švestkové pecky?
Jsou vynikající náplní do nahřívacích polštářků. Pecky ze švestek totiž mají schopnost v sobě držet teplo. Nejdříve je po vyndání z plodu dobře vysušte a pak s nimi naplňte bavlněný nebo lněný polštářek a zašijte ho. Pro nahřátí vložte polštářek na chvilku do rozehřáté trouby a přiložte na tělo.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.vitalia.cz,www.tadyjepopelcino.cz,www.zijemehomemade.cz