Vaření

3 recepty, ve kterých je hlavní hvězdou vejce

Pečená sekaná plněná vajíčkem, slaný koláč aneb „quiche“ a vajíčková pomazánka.

Pečená sekaná plněná vajíčkem, slaný koláč s vejcem aneb „quiche“, vajíčková pomazánka
Zdroj: iStock, Shutterstock

Pečená sekaná plněná vajíčkem

Sekanou můžete podávat i s různými přílohami, výborná je i na studeno.

Pečená sekaná plněná vajíčkem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 kg vepřového plecka
  • 2 cibule
  • 2 housky
  • 3 vajíčka
  • 100 g strouhanky
  • nasekanou petrželovou nať
  • 6 stroužků česneku
  • 100 ml mléka na namočení housek
  • hladkou mouku na obalení
  • lžička soli
  • půl lžičky mletého pepře
  • lžička mleté papriky
  • lžíce majoránky
  • 6 uvařených vajec

Maso, cibuli a česnek pomeleme, přidáme pokrájené a v mléce namočené housky a ostatní ingredience. Vše dobře promícháme, nejlépe rukou. Na podložku si navrstvíme polovinu masové směsi, na ni položíme vajíčka v řadě za sebou, zakryjeme druhou polovinou směsi, vyformujeme do válce, kolem kterého nasypeme hladkou mouku, opatrně v ní sekanou vyválíme a přeneseme do dobře vymaštěného pekáče.

Do pekáče nalijte asi 300 ml vody nebo vývaru, sekanou zakryjeme alobalem a pečeme při 180 °C přibližně jednu hodinu. Po hodině odkryjeme a necháme zapéct ještě několik minut do zlatova. Sekanou vyndáme a do výpeku přilejeme vodu nebo vývar, převaříme a jemně zahustíme moukou nebo hotovou jíškou. Podáváme s bramborovou kaší, kterou polijeme vzniklou omáčkou.

Slaný koláč aneb „quiche“

Krásný koláč s hráškem, vajíčky a špenátem se bude vyjímat uprostřed každého stolu; ale udělá radost i  oslavencům, kteří si nepotrpí na sladké.

Slaný koláč s vejcem aneb „quiche“
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky + na vysypání
  • 1/2 hrnku studeného nakrájeného másla
  • asi 1/4 hrnku ledové vody
  • špetku soli,
  • špetku práškového cukru

Na náplň:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibulku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 2 vajíčka + 1 žloutek (rozšlehané)
  • 250 ml sladké smetany
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 4 vajíčka uvařená natvrdo
  • kopr na ozdobení

V míse rozmícháme mouku a máslo. Přidáme sůl, cukr, vodu a připravíme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na hodinu odpočinout do chladničky. Potom těsto rozválíme na kruh a dáme do máslem vymaštěné formy. Dno propíchneme několikrát vidličkou a dáme ho péct na 10 minut na 190 °C do trouby.

Mezitím si na oleji osmažíme cibulku, přidáme špenát a hrášek a krátce dusíme pod pokličkou. Osolíme a opepříme, zalijeme smetanou, přivedeme do varu a stáhneme z ohně. Do smetany za stálého míchání přidáváme rozšlehaná vejce a nastrouhaný sýr. Smetanovou směs nalijeme do upečeného těsta, uložíme do ní uvařená rozřízlá vajíčka a ozdobíme zbývajícím hráškem. Pečeme na 180 °C cca 30 minut, dokud střed nebude tuhý.

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 5 vajíček
  • 125 g lehkého smetanového sýra
  • lžička hořčice
  • lžička majonézy
  • 25 g strouhaného sýra
  • pažitka nebo jarní cibulka
  • sůl, mletý pepř
  • stroužek česneku (nemusí být)

Vajíčka uvaříme natvrdo, vychladíme je a oloupeme. Celá vejce nakrájíme na drobné kostky, smícháme se zbývajícími ingrediencemi a dochutíme podle vlastní chuti. Podáváme na křupavé topince.

Čerstvost vajíček

Čerstvé vajíčko ponořené do vody se na dně nádoby položí; starší vajíčko zaujme mírně šikmou vznosnou polohu, staré vejce se ve vodě kolmo vznáší, protože se v něm už vytvořilo dost plynů, které ho nadnášejí.

Jak připravit vajíčka

Můžeme je vkládat do studené i horké vody a potom uvařit. Pokud je opatrně vkládáme do vroucí vody, tak by neměla být silně zchlazená, neboť by mohla prasknout. Na měkko je vaříme asi 6 minut, na tvrdo 10 minut – hned po uvaření je ponoříme do studené vody, aby se dala snáze loupat. Rychlost ztuhnutí obsahu vajíčka záleží i na jeho čerstvosti.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů