Cizrnové karbanátky pečené v troubě
Chutné veganské jídlo, které silně připomíná křupavý falafel – jen bez smažení.
Budete potřebovat
- 2 konzervy sterilované cizrny
- 2 lžíce drcených lněných semínek
- 1 hrst petrželové nati
- 1 mrkev
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžičku sladké mleté papriky
- 1 lžičku mletého kmínu
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- podle chuti sůl
- olej
- Cizrnu scedíme a dobře opláchneme pod tekoucí vodou a rozmixujeme ji na kaši. Můžeme použít i suchou cizrnu, jen ji je třeba na noc namočit.
- Do kašovitého základu přidáme nastrouhanou mrkev, nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, nasekanou nať, mouku, drcená lněná semínka, mletou papriku, drcený kmín, pastu tahini a sůl. Všechno dohromady dobře promícháme.
- Ze směsi tvarujeme v navlhčených dlaních menší karbanátky, které ukládáme na plech vystlaný papírem na pečení, který jsme potřeli troškou oleje.
- Cizrnové karbanátky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut, přičemž uprostřed pečení je obrátíme, aby byly krásně zlatohnědé z obou stran.
Cizrna s rajskou omáčkou
Rajská omáčka obohacená o lahodnou cizrnu se v kombinaci s opečeným chlebem nebo
česnekovou topinkou výborně hodí na rychlou večeři.
Budete potřebovat
- 300 g cizrny
- 6 až 8 rajčat
- 6 kusů sušených rajčat v oleji
- 1 cibuli
- 50 ml červeného vína
- podle chuti sůl, mletý černý pepř a mleté chilli
- olej
- zeleninový vývar
- Cizrnu den předem namočíme do vody. Následně ji scedíme, dáme do hrnce, zalejeme vodou a vaříme do měkka. Cizrnu solíme až nakonec.
- Rajčata umyjeme a na vrchu každého uděláme hranou nože křížek a vložíme je do vroucí vody. Když se začnou rozevírat, vybereme je a dáme do nádoby se studenou vodou. Rajčata zbavíme slupek a nakrájíme je na kostky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a nadrobno nakrájenou cibuli na něm orestujeme. Přidáme nakrájená sušená rajčata a krátce opečeme.
- Dále přidáme nakrájená rajčata a podle chuti sůl, pepř a mleté chilli. Podlijeme vínem a zeleninovým vývarem. Necháme dusit přibližně 10 minut.
- Nakonec k rajské omáčce přidáme uvařenou cizrnu, promícháme, krátce prohřejeme a odstavíme. Podáváme s opečeným chlebem nebo česnekovou topinkou.
Náš tip: Podle chuti můžete rajskou omáčku ještě obohatit o čerstvé bylinky podle vlastní chuti.
Domácí pomazánka (hummus) z cizrny
Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského slova himmas – cizrna. Pod tímto slovem se skrývá chutný dip či pomazánka, přičemž hlavní složkou je zmíněná cizrna doplněná o pastu tahini, citronovou šťávu, česnek, olivový olej a koření.
Budete potřebovat
- 1 konzervu sterilované cizrny
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce pasty tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžičku mletého kmínu
- ½ lžičky mleté červené papriky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
Všechny suroviny kromě olivového oleje dáme do mixéru a rozmixujeme. Nakonec během mixování přidáme olej. Je-li hummus moc hustý, při mixování přidáme ještě trošku vody.
Sytý cizrnový guláš
Dobrý guláš nemusí vždy obsahovat maso. Zkuste tuto vynikající gulášovou variaci s cizrnou.
Budete potřebovat
- 3 lžíce oleje
- 1 velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 6 menších brambor
- 10 kusů žampionů
- 1 červenou papriku
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 1 konzervu cizrny
- podle chuti: sůl, mletý černý pepř, kmín, mletá paprika, majoránka
- Ve větším hrnci zpěníme cibuli na rozpáleném oleji. Když cibule změkne, přidáme nadrobno nasekaný česnek. Spolu s cibulí restujeme asi minutu.
- Přidáme pokrájenou mrkev a jemně posolíme, aby zelenina pustila trochu šťávy a změkla. Potom do hrnce nasypeme na kostky pokrájené brambory a po minutě přidáme i plátky žampionů. Následuje paprika a mletý kmín, mletý černý pepř.
- Přidáme konzervované suroviny: rajčata a cizrnu a všechno zalejeme zeleninovým vývarem nebo vodou.
- Podusíme na mírném ohni zhruba 30 minut, a nakonec ještě dochutíme solí a majoránkou.
Text: Monika Šestinová
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů