Dýňové crème brûlée
Jestli si chcete “jen tak zamlsat” nebo překvapit hosty skvělou sladkou tečkou, připravte podzimní dýňové crème brûlée.
Ingredience:
- 1 a 3/4 hrnku husté smetany ke šlehání
- 3 velká vejce
- 1/2 hrnku třtinového cukru + na finální karamelizaci
- 1 hrnek dýňového pyré (z kompotu nebo čerstvě připravené)
- 1/4 lžičky mleté skořice
Příprava pyré – kompot jednoduše rozmixujete anebo uvařte čerstvou dýni a důkladně dojemna rozmixujete s trochou másla.
Dále budete potřebovat:
- Mističky na creme brulee
- Flambovací pistolku na vytvoření krusty, ale klidně ji zvládete udělat i horkou lžící.
Postup:
- Vyšlehejte v míse vejce a cukr, dokud se pořádně nespojí.
- Zahřejte v menším hrnci smetanu téměř k varu (dávejte pozor, aby se vám nepřipálila) a pomalu ji zašlehejte do směsi vajec a cukru.
- Přeceďte směs přes cedník do mísy a přišlehejte dýňové pyré se skořicí.
- Vzniklou směs rozdělte do malých zapékacích misek nebo do jedné velké zapékací mísy. Tak, aby dosahovala cca do poloviny stěny.
- Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte po dobu 35 až 40 minut.
- Misky/mísu vyndejte a počkejte, dokud se neochladí na pokojovou teplotu.
- Pro vytvoření finální křupavé vrstvy dejte na vršek pudinku třtinový cukr (u malých mističek cca 1 až 2 lžičky), který rovnoměrně rozprostřete. Cukr poté zkaramelizujte flambovací pistolkou, nebo přikládáním horké lžíce.
Gurmánské dýňové rizoto
Překvapte svou rodinu dýňovým rizotem. Je krásně krémové a pojí se v něm doslova gurmánské chutě.
Ingredience:
- 1 malá dýně
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce nasekaného rozmarýnu
- 3 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 malá cibule
- 3 stroužky nasekaného česneku
- rýže Arborio
- 2 dcl suchého bílého vína
- 4 lžíce másla
- jemně nastrouhaný parmazán
- jemně nastrouhaný sýr fontina
Postup:
- Rozkrojte dýni, vydlabejte ji a nakrájejte na kostičky, které promícháte se 2 lžícemi olivového oleje, rozmarýnem, 1 lžičkou soli a pepřem.
- Rozložte dýni na plech a vložte do trouby předehřáté na 200 °C, sem tam promíchejte a pečte tak dlouho, dokud dýně nebude měkká (cca 40 až 50 minut). Poté dýni vyjměte a zpracujte mixérem do hladka.
- Připravte si kuřecí vývar a přidejte do něj 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vše nechte pracovat na středním ohni po dobu asi 10 minut.
- Vmíchejte do vývaru rýži a za stálého míchání ji vařte asi 3 minuty. Poté přidejte bílé víno a opět za stálého míchání nechejte vařit, dokud se téměř všechno víno nevstřebá.
- Přidejte rozmixovanou pečenou dýni a vše vařte dokud není rýže al dente.
- Sundejte hrnec ze sporáku, přidejte máslo, sýry a ještě trochu rozmarýnu.
Vláčný dýňový chléb
Máte rádi banánový chléb? Vyzkoušejte i ten dýňový. Je extra jemný, nasládlý a příjemně kořeněný.
Ingredience:
- 1 hrnek másla
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek cukru krystal
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 3/4 lžičky mletého hřebíčku
- 2 hrnky čerstvě nastrouhané dýně
- 3 velká vejce
- 1/2 hrnku podmáslí nebo zakysané smetany
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Chlebovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Smíchejte všechny suché ingredience – mouku, jedlou sodu, koření, ve velké míse.
- Přidejte nastrouhanou dýni a vše promíchejte.
- V další míse rozšlehejte mokré ingredience – vejce, podmáslí/zakysanou smetanu, máslo a vanilkový extrakt, pak směs vmíchejte do suchých surovin.
- Nalijte těsto do formy a dejte do střední části trouby předehřáté na 170 °C.
- Pečte asi 35 minut dokud chléb neodstupuje od krajů.
Pokud chcete dýňový chléb trochu ozvláštnit, můžete do těsta přidat nasekané a opečené vlašské ořechy nebo nasekanou hořkou čokoládu.
Dýňová polévka se zázvorem
Dýňová polévka je v české kuchyni oblíbenou stálicí. Zkuste si ji připravit s čerstvým zázvorem, hruškovým džusem a arašídovým máslem, které spolu s dýní vytvoří příjemnou kombinaci známých a překvapivých chutí.
Ingredience:
- 425 g dýňového pyré
- 0,5 l kuřecího vývaru
- 2 dcl hruškového džusu
- 1/3 hrnku krémového arašídového másla
- 2 nakrájené stroužky česneku
- 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 malá jemně nakrájená cibule
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 lžičky mořské soli
- mletý pepř nebo chilli
- opečená dýňová semínka nebo pažitka na ozdobu
Postup:
- Smíchejte ve velkém hrnci půlku dýňového pyré, kuřecí vývar a hruškový džus, přiveďte na silném ohni k varu. Poté snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut.
- Odeberte z hrnce 1 hrnek dýňové směsi a rozmixujte ji s arašídovým máslem dohladka. Poté dejte zpět do hrnce.
- Přidejte česnek, zázvor, cibuli, limetkovou šťávu, sůl a pepř (nebo chilli). Vše vařte na středním plameni 10 minut.
- Servírovanou polévku ozdobte dýňovými semínky.
Hovězí chilli s dýní a černými fazolemi
Čím se na podzim zahřát? Co takhle skvělým chilli, které vás na chvíli doslova přenese do Jižní Ameriky.
Ingredience:
- balení mletého hovězího masa
- 1 středně velká nakrájená cibule
- 1 červená nakrájená paprika
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 2 lžíce chilli
- 1 lžíce oregana
- 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
- 3 hrnky na kostky nakrájené dýně
- 1 plechovka černých fazolí
- 1 plechovka krájených rajčat
- 0,5 l hovězího vývaru
- 1 a 1/4 lžičky mořské soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžíce koriandru (ideálně čerstvě nasekaného)
- čerstvě nakrájené chilli papričky (podle chuti)
- zakysaná smetana
- 2 lžičky limetkové kůry
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup:
- Smíchejte zakysanou smetanu, limetkovou kůru a šťávu. Dochuťte solí a pepřem.
- Osmahněte v hrnci cibuli a přidejte k ní hovězí maso. Nechejte pracovat tak dlouho, dokud se maso nezačne rozpadat.
- Přidejte chilli a promíchejte.
- Vmíchejte všechny ostatní ingredience (kromě koriandru) a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte a vařte asi 20 až 25 minut dokud dýně nezměkne.
- Vmíchejte koriandr a dochuťte solí a pepřem.
- Chilli podávejte s připravenou zakysanou smetanou.
Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů