Náhrada bílku
Samotná voda z cizrny, aquafaba, funguje prakticky stejně jako vaječný bílek. Hojně jí využívají vegané. Můžete jí použít do různých dezertů, moučníků, sněhových pusinek nebo kokosek.
Jak na to
Tekutinu z vařené nebo konzervované cizrny pár minut povařte, aby ještě trochu zhoustla vyvařením části vody. Nechte jí několik hodin odpočinout a poté našlehejte elektrickým šlehačem. Výsledkem bude bílý našlehaný sníh. Dále ho používejte jako sníh z vajec.
Lískooříškové sušenky
Lehce sladké, plné oříškové chut, a proto ideální ke kávě a čaji.
Ingredience
- 150 g aquafaby
- 70 g pohankové mouky
- 50 g jemně mletých lískových oříšků
- 30 g kokosového cukru
- 20 g strouhaného kokosu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka mletého badyánu
- špetka mleté skořice
Postup
- Jako první si lehce našlehejte aquafabu s kokosovým cukrem (3 až 4 minuty). Přidejte prosátou pohankovou mouku, 1/2 lžičky sody, špetku skořice a badyánu. Lehce vmíchejte a poté přidejte mleté lískové oříšky a strouhaný kokos.
- Promíchejte a nechte 5 minut odležet.
- Pomocí cukrářského sáčku nebo lžiček tvořte na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky.
- Pečte na 160 stupňů asi 20 minut.
Karobová pěna
Lehký pěnový dezert s karobem.
Ingredience na 4 porce
- 200 ml aquafaby (voda z cizrny)
- Špetku soli
- 1 lžičku jablečného octa
- 3 lžíce karobu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce rýžového sirupu
- plátkový kokos, jedlé květy nebo máta
Postup
- V kastrůlku rozehřejte kokosový olej a smíchejte ho s karobem a sirupem. Nechte vychladnout.
- Do šlehače dejte vychlazenou vodu z cizrny (přecezenou bez slupiček) a špetku soli. Šlehejte na plný výkon několik minut. Až začne vznikat pěna, přidejte jablečný ocet a šlehejte dál, dokud nevznikne hustá pěna jako z klasického bílku.
- Hotovou pěnu velice opatrně smíchejte s vychladlým čokoládovým základem a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice.
- Ozdobte plátky kokosu, jedlými květy a mátou.
Brownies
Plné čokolády, neuvěřitelně vláčné, a navíc bez použití vajec. Voda z cizrny opět jako základ oblíbeného sladkého receptu.
Ingredience
- 180 g hořké čokoláda (70 % kakaa)
- 2/3 hrnku arašídového másla
- 2/3 hrnku kokosového cukru nebo cukru hnědého
- 1/2 hrnku aquafaby
- 1/3 hrnku hořkého kakaa
- zhruba 1/3 hrnku špaldové mouky
- 1/3 hrnku vody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce nasekaných arašídů
Postup
- Ve vodní lázni rozpusťte ve větší míse 150 gramů čokolády. Po rozpuštění stáhněte plamen a přidejte vanilku, vodu a arašídové máslo.
- Mezitím si vyšlehejte aquafabu do pěny. Vmíchejte 1/3 hrnku cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholy.
- Do čokoládové směsi vmíchejte mouku, kakao, skořici a zbytek cukru. Nyní do těsta začněte vmíchávat 1/3 vyšlehané aquafaby, po stupně přidejte i zbytek.
- Nalijte do pekáčku 10×20 cm, posypte arašídy a dejte péct do předehřáté trouby na 190 stupňů. Pečte 20 minut, nebo dokud neztuhne vršek. Uvnitř by těsto mělo zůstat vlhké, nikoliv tekuté.
- Nechte pár minut vychladnout a vyndejte z formy a nakrájejte.
Kokosky
Díky použití cizrnové vody jsou kokosky bez vajec, takže si na nich mohou pochutnat i vegané.
Ingredience
- 150 g strouhaného kokosu
- 75 ml nálevu ze sterilované cizrny
- 40 ml tmavého agáve sirupu
- 1 lžičky mleté vanilky
- špetka soli
Postup
- Nálev z cizrny vyšlehejte do sněhu. Přidejte agáve sirup, mletou vanilku, špetku soli a postupně zapracujte i kokos. Nechte 5 minut odležet.
- Naberte si lžíci směsi a pevně v dlaních stiskněte do tvaru hrudky. Pokud kokosky dobře neupěchujete, mohou se při pečení rozsypat.
- Opatrně je přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte pomalu při teplotě 120 stupňů asi 40 minut. Až budou mít okraje barvu lehce dozlatova, můžete je vyndat.
Čokoládová pěna
Ingredience
- 240 ml aquafaby
- 140 g hořké čokolády
- 20 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka chilli
- špetka soli
Postup
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte jí vychladnout.
- Aquafabu vyšlehejte s citrónovou šťávou do pevné konzistence. Použijte elektrický šlehač, metličkou by to trvalo velice dlouho. Postupně zašlehejte cukr.
- Nakonec do pěny pomocí špachtle velice jemně vmíchejte vychladlou čokoládu. Přidejte také chilli a sůl (oboje je samozřejmě volitelné).
- Směs rozdělte do sklenic a dejte na minimálně 3 hodiny ztuhnout do lednice. Podávejte ozdobené malinami.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.atranet.cz, www.jimejinak.cz, www.livewithanny.cz, www.recepty.cuketka.cz, www.proveg.cz