Svařený gin
Budete potřebovat
- 1 l jablečné šťávy
- 3 bio pomeranče
- 1 ks zázvoru (asi 5 cm)
- 4 tyčinky skořice
- 5 hvězdiček badyánu
- 5 ks hřebíčku
- 1 granátové jablko
- 300 ml ginu
Do hrnce nalijte jablečnou šťávu. Umyjte dva pomeranče, oloupejte kůru, nakrájejte ji na tenké proužky a přidejte do jablečné šťávy. Stejně tak přidejte i vymačkanou šťávu z pomerančů. Následně nakrájejte zázvor na malé kousky a vložte je do hrnce spolu se skořicí, badyánem a hřebíčky.
Potom rozkrojte granátové jablko a přidejte lahodná semínka do směsi, kterou pomalu zahřívejte na sporáku. Nepřiveďte však k varu! Když je směs horká, můžete do ní přidat gin. Před podáváním přidejte do každého hrnku plátek čerstvého pomeranče.
Nealkoholické svařené víno
Jestli se alkoholu raději zřeknete, můžete vyzkoušet naši lahodnou nealko variantu, na které si pochutnají stejně velcí i malí fanouškové Vánoc. Nejdříve uvařte 400 ml ibiškového čaje, přidejte do něj 500 ml hroznové šťávy a vymačkanou šťávu ze dvou bio pomerančů.
Do směsi přidejte i tenké proužky pomerančové kůry, dvě celé skořice, dva hřebíčky a dva badyány a na mírném ohni celý punč zahřejte. Podávejte s plátkem pomeranče a lžičkou medu.
Klasické svařené víno
Budete potřebovat
- 1 l suchého červeného vína
- 2 bio pomeranče
- 1 bio citron
- 3 celé skořice
- 2 ks hřebíčku
- 4 polévkové lžíce cukru
- kardamom podle chuti
Pro všechny, kteří raději upřednostní tradici, máme tento klasický recept na svařené víno. Červené víno přelijte do hrnce. Oloupejte kůru z pomeranče a citronu, vymačkejte z nich šťávu a přidejte do hrnce k vínu. Druhý pomeranč nakrájejte celý na plátky a spolu s kořením přidejte také do hrnce.
Víno pomalu zahřívejte na mírném ohni. Dejte pozor, aby se nezačalo vařit, jinak by se z něho odpařil alkohol. Víno nechte nakonec trocha louhovat se všemi ingrediencemi a můžete podávat.
Máslový ležák z Harryho Pottera
Pro fanoušky Harryho Pottera máme legendární nápoj, který je sice vymyšlený, ale neznamená to, že si ho nemůžete připravit i doma. V hrnci rozpusťte 4 lžíce hnědého cukru a čtvrt kostky másla. Do připraveného karamelu nalijte 0,5 litru mléka, přidejte špetku mleté skořice a dvě kávové lžičky vanilkové esence. Pokud ji doma nemáte, přidejte vanilkový cukr.
Vše pořádně promíchejte a nechte povařit. Jestli si chcete udělat „dospěláckou“ verzi, přidejte do směsi trochu hnědého rumu nebo vaječného koňaku.
Hot Toddy
Budete potřebovat
- vroucí voda (1 hrnek)
- 50 ml irské whisky
- 4 ks hřebíčku
- 1 citron (vymačkaná šťáva, asi 7 ml)
- 1 lžička medu
- celá skořice
Jde o tradiční zimní dobrotu z britských ostrovů, která má dokonce i několik léčivých účinků. Naplňte hrnek vroucí vodou a nechte 2 minuty odstát, aby se zahřál, a následně vodu vylijte. Zahřátý hrnek naplňte asi do poloviny opět čerstvou vroucí vodou, přidejte lžičku medu, citronovou šťávu s plátkem citronu, hřebíčky a pořádně promíchejte. Nakonec přidejte whisky a opět promíchejte. Pokud nemáte rádi whisky, můžete ji nahradit rumem nebo brandy.
Převařené pivo
Budete potřebovat
- 0,5 l piva
- 2 lžíce medu
- špetka mleté skořice
- špetka mletého badyánu
- hřebíček
- pomeranč nebo citron
Do hrnce nalijte pivo, ochuťte ho skořicí, hřebíčkem a badyánem a nápoj přiveďte k varu. Pozor, nenechte ho úplně vařit. Horké ochucené pivo promíchejte a nalévejte do ohřátých sklenic. Před podáváním přidejte do sklenice lžičku medu a kolečka pomeranče či citronu.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů