Horké jablíčko
Potřebujete
- 1 litr jablečného moštu
- 30 g cukru
- 1 tyčinku skořice
- 7 hřebíčků
- 1/4 lžičky anýzových semínek
- citronovou šťávu podle chuti
Mošt nalijte do kastrůlku, přidejte koření a přiveďte k varu. Nechte 5 minut povařit, stačí na nízkou teplotu.
Pak odstavte ze sporáku, oslaďte podle chuti a pro výraznější chuť přidejte ještě citronovou šťávu.
Tip: Pro lepší propojení chutí nechte po odstavení nápoj ještě 10 minut odstát pod pokličkou.
Hruškový čaj se zázvorem
Potřebujete
- 500 ml vody
- 2 hrušky
- 2 cm zázvoru
- 1 stroužek celého badyánu nebo špetku mletého
- kousek skořice nebo špetku mleté
- med na oslazení
Hrušky neloupejte, jen je nakrájejte na silnější měsíčky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky.
Do malého rendlíku dejte hrušky, zázvor, skořici, badyán a zalijte vodou. Přiveďte k varu, krátce povařte a odstavte. Rozlijte do hrnků a podle chuti oslaďte medem.
Dýňové latte
Potřebujete
- 230 ml mléka
- 50 ml espressa (2 šoty)
- 2 lžíce dýňového pyré
- 1/2 lžíci hnědého cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku skořice
- špetku zázvoru
- špetku hřebíčku
- špetku muškátového oříšku
- šlehačku na ozdobu
V malém kastrůlku zahřejeme všechno koření, cukr, mléko, dýňové pyré a necháme 5 minut povařit.
Mezitím si připravíme 2 dávky espressa.
Do hrnku nalijte kořeněné mléko, přidejte espresso a ozdobte šlehačkou.
Tip: Místo kravského mléka lze použít rostlinné mléko.
Ibiškový čaj
Potřebujete
- 750 ml vroucí vody
- 12 sušených květů ibišku (hrst)
Ibišek dejte do konvice a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, poté sceďte. Dochuťte medem nebo cukrem.
Tip: Ibiškového čaje si můžete připravit i větší množství do zásoby. Jen ho vždy přeceďte. Pokud byste v něm nechali květy, byl by velmi kyselý. Po vychladnutí čaj uložte do lednice a druhý den si ho ohřejte. Anebo si ho dejte vychlazený jako ibiškovou limonádu.
Zázvorový čaj s citronem
Potřebujete
- 250 ml vody
- 15 g nastrouhaného zázvoru
- šťávu z 1/2 citronu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžičku medu
Zázvor oloupejte pomocí lžíce a nastrouhejte na struhadle najemno. Vše kromě medu dejte do konvice, zalijte vroucí vodou a nechte 15–20 minut louhovat. Pak už jenom přeceďte a přidejte med podle chuti.
Čaj masala
Indický kořeněný nápoj vás zahřeje, a navíc skvěle chutná.
Potřebujete
- 250 ml vody
- 250 ml mléka
- 1/2 lžíce zázvoru
- 3 lžičky sypaného černého čaje
- 7 kuliček černého pepře
- 6 celých hřebíčků
- 3 tobolky kardamomu
- 1 tyčinku skořice
Zázvor očistěte a nastrouhejte najemno. Přiveďte k varu vodu spolu s čajem, zázvorem i kořením. Snižte teplotu a vařte 10 minut. Pak nápoj přeceďte přes jemné sítko, přidejte mléko a opět přiveďte k varu.
Nakonec čaj oslaďte podle chuti a rozlijte do hrnků.
Horká čokoláda s chilli
Potřebujete
- 250 ml mléka
- 25 g hořké čokolády
- 1 lžíci hořkého kakaa
- 3 lžičky třtinového cukru
- 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetku červeného chilli nebo dle chuti
- špetku soli
Hořké kakao a kukuřičný škrob rozmíchejte v malém množství mléka. Zbytek mléka nalijte do rendlíku a přiveďte k varu. Vlijte rozmíchané kakao a přidejte také skořici, sůl a cukr.
Čokoládu 1–2 minuty povařte, díky tomu ještě trochu zhoustne. Odstavte ji ze sporáku a vmíchejte hořkou čokoládu nakrájenou na kousky a špetku chilli. Míchejte do rozpuštění.
Tip: Chilli nemusíte přidávat přímo do čokolády. Také ji lze připravit bez něj, nalít do šálků a chilli přidat teprve až na hotový nápoj. Stačí špetka na každý nápoj.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, blog.kitchenaid.cz