Vaření

Zpříjemněte si chladné dny a zahřejte se při popíjení horké čokolády. Máme pro vás 5 variací

Vychutnejte si pravou zimní atmosféru s hrnkem poctivé horké čokolády!

horká čokoláda v bílém hrnku
Zdroj: Shutterstock

Pod pojmem horká čokoláda si většina lidí představí hustý čokoládový nápoj hořké nebo mléčné chutě. Druhů je ve skutečnosti mnohem více, tak jsem se vám rozhodla některé z nich představit. Mým favoritem v zimních měsících je jednoznačně čokoláda s chilli, stačí loknutí a ucítíte, jak se vám po těle rozlévá příjemné teplo. A to není v případě, že hledáte hřejivé objetí, vůbec na zahození!

Přidejte do nápoje oblíbený likér nebo ovocný sirup a dokonalost je na světě! Pro ještě sladší verzi ozdobte čokoládu pěnovými bonbóny marshmallows, které se v ní budou pomalu rozpouštět.

Mexická čokoláda

Mexiko je zemí chilli, proto není divu, že mají své místo i v horké čokoládě.

Do receptu jsem použila prášek z ancho papriček, vy ale samozřejmě můžete použít i jiný druh chilli. Jen jedno varování – každé chilli je jinak pálivé, proto je třeba upravit dávkování. Takovou carolina reaper bych do čokolády nepoužívala vůbec, je to totiž jedna z nejpálivějších papriček na světě.

Horká čokoláda s chilli
Zdroj: Shutterstock
  • 250ml mléka
  • 25g hořké čokolády
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce hořkého kakaa (10 gramů)
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky chilli prášku z ancho papriček
  • špetka soli

Do misky nalijte trochu mléka, přidejte do něj hořké kakao a rozmíchejte tak, aby se zcela rozpustilo. Zbytek mléka nalijte do malého kastrůlku, přidejte do něj rozmíchané kakao a ostatní suroviny. Ohřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí, pak přiveďte k varu a odstavte.

Tip: Chilli také můžete vmíchat až do hotového nápoje nebo jen čokoládu posypat špetkou chilli prášku.

Čokoláda s černým čajem Earl grey

  • 120ml plnotučného mléka
  • 60ml smetany ke šlehání
  • 65g hořké čokolády (použila jsem čokoládu s 30% obsahem kakaa)
  • 1/2 lžíce sypaného čaje Earl grey (2 g) nebo 1 sáček
  • 2 lžičky cukru
  • špetka soli

Do tohoto receptu doporučuji použít černý čaj Earl grey. Každý čaj má totiž jinou chuť, takže by výsledek nemusel dopadnou dobře. Pokud ale máte otestovaný, nebo preferujete jiný druh, pokojně experimentujte.

Smetanu a mléko přiveďte k varu. Odstavte, vmíchejte černý čaj. U čaje v pytlíku nejdříve ustřihněte okraj a vysypte do mléka pouze samotný čaj. Zakryjte a nechte 10 minut louhovat.

Nápoj sceďte přes velice jemné síto nebo plátýnko. Přidejte čokoládu nakrájenou na kousky a míchejte do rozpuštění. Poté kastrůlek vraťte na sporák a na nižší teplotu zahřívejte 2 minuty nebo do té doby, než nápoj trochu zhoustne.

Podávejte ozdobené šlehačkou.

Tip: Pokud máte raději hustý nápoj, rozmíchejte v 1 lžičce vody 1/4 lžičky pudingového prášku nebo kukuřičného škrobu. Nejdříve uvařte nápoj podle receptu a pak přidejte škrob. 

Horká čokoláda se šlehačkou
Zdroj: Shutterstock

Čokoláda s kardamomem

  • 250ml plnotučného mléka
  • 30g hořké čokolády s 50% obsahem kakaa*
  • 3 lusky kardamomu
  • 3 lžičky cukru nebo podle chuti
  • 1 lžička kukuřičného škrobu/vanilkového pudingu na zahuštění (volitelně)

*pokud použijete jen 30% čokoládu, možná budete muset přidat lžičku nebo dvě hořkého kakaa

Lusky kardamomu nejdříve trochu pomačkejte v hmoždíři. Uvnitř lusku jsou schovaná semínka a tímto krokem se uvolní více chuti.

Mléko a kardamom dejte do malého kastrůlku a přiveďte k varu. Na střední teplotu zahřívejte 10 minut. Kdyby mléko moc bublalo, ztlumte teplotu.

Poté přeceďte, abyste odstranily lusky kardamomu. Vmíchejte nakrájenou čokoládu a cukr. Míchejte do rozpuštění čokolády.

Tip: Pokud chcete nápoj zahustit, rozmíchejte 1 lžičku kukuřičného škrobu v 1 lžíci studeného mléka nebo vody. Přidejte ho do čokolády až po její rozpuštění, potom stačí chvilku míchat, dokud nezhoustne. Použít lze i pudingový prášek, přidejte ho do vroucího mléka a metličkou dobře promíchejte. 

Bílá čokoláda

  • 250ml plnotučného mléka
  • 60g bílé čokolády
  • 10g vanilkového cukru
  • 1–2 lžičky vanilkového pudingu nebo kukuřičného škrobu (1 lžička pro krémový nápoj, 2 lžičky pro hustou čokoládu)
  • šlehačka na ozdobu
  • 1 lžička cukru (volitelně)
Horká bílá čokoláda
Zdroj: Shutterstock

Puding rozmíchejte v několika lžících mléka. Zbytek mléka nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu.

Pudingovou směs vlijte do vroucího mléka a za stálého míchání vařte 1–2 minuty.

Sundejte ze sporáku a vmíchejte nakrájenou bílou čokoládu s vanilkovým cukrem. Po rozpuštění čokolády ochutnejte a případně ještě doslaďte klasickým nebo vanilkovým cukrem. Ozdobte šlehačkou a podávejte.

Italská pudingová čokoláda

Italská čokoláda se bez pořádné porce šlehačky neobejde. Je velice hustá, a proto k ní nezapomeňte přidat lžičku.

  • 300ml plnotučného mléka
  • 70g hořké čokolády – použila jsem čokoládu s 30% kakaa
  • 20g krupicového cukru (3 lžičky)
  • 10g hořkého kakaa (1 lžíce)
  • 8g kukuřičného škrobu (1 lžíce)
  • vychlazená smetana ke šlehání na ozdobu

Začněte vyšleháním smetany do tuha. Nápoj rychle houstne, a proto je lepší mít šlehačku na ozdobu připravenou.

Nalijte do misky trochu mléka, kakao, cukr a škrob, dobře promíchejte. Čokoládu nakrájejte nadrobno a zatím dejte bokem.

Zbytek mléka přiveďte k varu a vmíchejte směs z misky. Za 1–2 minuty začne nápoj houstnout.

Sundejte ze sporáku, přidejte nakrájenou čokoládu a promíchejte. Znovu vraťte na sporák, tentokrát na nízkou teplotu, a ještě minutu povařte za stálého míchání.

Rozlijte do 2 hrnků, na to dejte kopeček šlehačky a podávejte.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů