Melounový nanuk
Potřebujeme
- 200 g vodního melounu
- 20 g čekankového sirup (nebo jiného sladidla)
- 1/2–1 limeta
Meloun zbavte semínek anebo ideálně použijte ten bez pecek. Rozmixujte ho s čekankovým sirupem a limetou, přeceďte přes síto, nalijte do formiček a zamrazte.
Melounový s jahodami
Potřebujeme
- 80 g vodního melounu
- 70 g jahod
- 15 g čekankového sirupu
- šťáva z citronu
Meloun, jahody a čekankový sirup rozmixujte, dochuťte citronovou šťávou a případně ještě doslaďte. Přeceďte přes síto, rozlijte do formiček a dejte do mrazáku.
Ovocný z džusu
Na výrobu těchto nanuků budete potřebovat kvalitní džus vyrobený pouze z ovoce anebo za studena lisované šťávy. Použijte druh, který máte rádi. Džus jednoduše rozlijte do tvořítek na nanuky a zamrazte.
Každý džus je jiný, někdy se nevyhnete experimentování, než najdete ten, který vám bude vyhovovat. Já mám třeba ráda banánový džus anebo pomerančovou šťávu.
Coldbrew
Potřebujeme
- 160 ml vody
- 20 g kvalitní zrnkové kávy
- 100 ml mléka nebo smetany
- 20–40 g třtinového cukru
Kávu namelte na střední hrubost, jemně namletá se na přípravu coldbrew nehodí. Zalijte ji studenou vodou, promíchejte a dejte na 12–24 hodin do lednice (záleží, jak chcete kávu silnou).
Nápoj přeceďte přes síto nebo filtr, přidejte cukr a mléko. Dobře promíchejte. Nalijte do formiček na nanuky a dejte do mrazáku.
Jahodový nanuk
Potřebujeme
- 400 g jahod
- 40 g třtinového cukru
- 30 ml vody
- trochu citronové šťávy (volitelné)
Vše rozmixujte a poté přepasírujte. Pokud je chuť nevýrazná, přidejte citronovou šťávu (zvýrazní chuť jahod). Nalijte do forem a zamrazte.
Míša nanuky
Potřebujeme
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- cukr moučka dle chuti
Na polevu
- čokoláda a kokosový olej
Všechny ingredience na nanuk dejte do robota a vyšlehejte. Nalijte do formiček na nanuky. Po ztuhnutí vyndejte z formiček a polijte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády a kokosového oleje.
Višňový nanuk
Potřebujeme
- 100 g vypeckovaných višní
- 100 g tvarohu
- 1 bio vanilkový cukr
Ingredience rozmixujte a naplňte do formiček na nanuky.
Ananasový nanuk
Potřebujeme
- 1 ananas
- třtinový cukr nebo jiné oblíbené sladidlo
Ananas odšťavněte, pokud nemáte odšťavňovač, můžete ananas rozmixovat a pak ho přepasírovat, abyste získaly čistou šťávu. Na každých 400 ml šťávy přidejte 30 gramů třtinového cukru. Dobře promíchejte, nalijte do formiček a zamrazte.
Jak udělat křupavou polevu na nanuky
Pokud si nanuk bez čokoládové polevy ani nedokážete představit, vyzkoušejte tuhle polevu. Rychle tuhne a krásně křupe, na nanuky jako stvořená.
Mléčná: 70 g mléčné čokolády, 40 g kokosového oleje
Hořká: 60 g hořké čokolády, 40 g kokosového oleje
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni společně s kokosovým olejem.
Jak nanuky v polevě obalit
První možnost je nanuk podržet nad miskou a polít připravenou polevou. Další možností je připravit polevy více a nalít jí do hrnku. Nanuky potom jen jednoduše ponořte do polevy a hned vytáhněte.
Chvilku ještě nanuky podržte, dokud poleva neztuhne. Potom je dejte na tác a vraťte do mrazáku. Asi tak po hodině už můžete nanuky zabalit do fólie nebo dát do dózy.
Nanuky po polití ještě můžete ozdobit – nadrceným mrazem sušeným ovocem, pocákat bílou čokoládou, posypat oříšky či cukrovým zdobením. A dílo je dokonáno.
Tipy, jak vytáhnout nanuky z formiček
Formičku na chvíli ohřejte v teplé vodě, stačí pár minut a nanuk půjde lehce ven. V létě ale postačí formičku nechat pár minut postát mimo lednice (a mlsných členů domácnosti), dokud nepovolí.
Máte jen jednu formu, ale chcete udělat více nanuků?
Nakupte si dřívka na nanuky, které během výroby vložíte do připravené směsi ve formičkách.
Až nanuky zmrznou, stačí je vytáhnout z formiček a přeložit do dózy (nanuky prokládejte pečicím papírem) anebo je zabalte do potravinové fólie.
Takto budete formu moci použít znovu a udělat si spoustu nanuků do zásoby.
Pokud nemáte formu na nanuky, účel splní i kelímky od jogurtu nebo silikonové formy na muffiny. Ať už využijete cokoliv, důležité je, aby se dal nanuk bez problémů vyndat z dané formy, a nezapomeňte na dřívka!
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: Zijemehomemade.cz, Receptydetem.cz