Kromě jedinečné chuti je tu ještě další věc a tou je fakt, že oleje plné bylinek a jiných surovin vypadají nádherně. V kuchyni na poličce nebo na prostřeném stole budou sloužit nejen jako dochucovadlo, ale i jako krásná dekorace.
Než se pustíte do přípravy
- Základem je kvalitní olej – ideální je extra panenský olivový olej.
- Bylinky musí být sušené, čerstvé by mohly způsobit plíseň.
- Na uskladnění jsou vhodné skleněné nádoby, které jdou dobře uzavřít.
- Používejte pouze čisté, suché nádoby.
- Olej uložte na místo, kde je pokojová teplota.
- Skladujte ho mimo dosah slunečních paprsků.
- Ideální doba macerování je asi 3 týdny.
- Při jakékoliv známce plísně olej bez milosti vylijte.
- Do oleje se nesmí dostat voda.
Bylinkový olej na vaření
Olej vhodný do teplé i studené kuchyně, k dochucení zeleninových i těstovinových salátů anebo ho lze přidat k dušenému masu. Do oleje můžete použít jeden druh anebo bylinky různě kombinovat.
Budete potřebovat:
- nasušené bylinky (například kombinace šalvěj, dobromysl a tymián)
- olivový olej extra panenský
Nasušené bylinky vložte do sklenice a zalijte olivovým olejem. Uzavřete a nechte v temnu odležet.
Tip: Přidejte pár nasušených chilli papriček anebo kuličky celého pepře.
Olej s citronem, tymiánem a lískovým oříškem
Tohle se může jevit jako hodně odvážná kombinace, ale doporučujeme nebát se a vyzkoušet ji.
Budete potřebovat:
- 375 ml olivového oleje
- 4 snítky sušeného rozmarýnu
- kůru z jednoho citronu
- 10 lískových oříšků
Vše dejte do hrnce, zahřejte na 60 stupňů. Nechte vychladnout a vše včetně kůry, rozmarýnu a oříšků přelijte do lahve.
Chilli olej
Tento olej používám do salátů a při přípravě asijské kuchyně.
Budete potřebovat:
- 120 ml olivového oleje
- 10 g sušených chilli papriček
Sušené papričky zbavte semínek a stopek. Nadrťte je na kousky. Dejte je do lahvičky a zalijte olejem.
Jednou týdně olej promíchejte. Po několika týdnech změní olej svou barvu na načervenalou. Za 2 měsíce je připravený k použití.
Záleží na vás, jaký druh chilli papriček použijete. Každý je jinak pálivý. Olejů můžete připravit více lahviček – každý z jiných papriček, alespoň budete mít z čeho vybírat.
Trvanlivost: 8–10 měsíců.
Olej s rozmarýnem a pomerančem
Budete potřebovat:
- 375 ml olivového oleje
- 4 snítky sušeného rozmarýnu
- kůru z jednoho bio pomeranče
Z pomeranče budete potřebovat pouze oranžovou část kůry, opatrně ho tedy oloupejte. Olej spolu s kůrou a rozmarýnem zahřejte na cca 60 stupňů, sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Přelijte do lahve a uzavřete (rozmarýn a kůru nevyhazujte, dejte je do lahvičky k oleji).
Citronový olej
Budete potřebovat:
- 250 ml olivového oleje
- kůru ze 2 citronů
Citron dobře omyjte. Opatrně odřízněte žlutou část kůry.
Vše dejte do lahve a nechte 3 týdny macerovat. Pro výraznější chuť nejdříve olej a kůru zahřejte na nízkou teplotu po dobu 10 minut, nechte vychladit a teprve poté přelijte do lahve.
Česnekový a česnek s chilli
Budete potřebovat:
- 250 ml olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 1 a ½ lžičky chilli vloček (pro chilli verzi)
Olej a česnek zahřívejte na nízkou teplotu asi 10 minut, dokud česnek nezačne hnědnout. Po vychladnutí vše přelijte do lahve.
Pro olej s chilli přidejte do vychladlého oleje ještě chilli vločky (jaké chilli použijete, je pouze na vás).
Rozmarýnový olej
Budete potřebovat:
- 250 ml olivového oleje
- 4 snítky nasušeného rozmarýnu (asi 5 cm dlouhé)
Rozmarýn dejte do lahve a zalijte olejem.
Italský bylinkový mix
Budete potřebovat:
- 250 ml olivového oleje
- 1 lžičku sušené bazalky
- ½ lžičky sušeného česnekového prášku
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- ¼ lžičky mleté červené papriky
Vše dejte do malého hrnce a zahřívejte na nízkou teplotu po dobu 20 minut. Přeceďte a přelijte do lahve.
Hned po vychladnutí je olej připravený k použití.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: bylinkovo.cz, domacikuchyne.cz,