Chorizo dodává polévce pikantní nádech, zatímco čočka zajišťuje dostatek bílkovin a vlákniny. Ať už hledáte rychlý oběd nebo pohodlnou večeři, čočková polévka s chorizem je skvělou volbou pro každou příležitost. Připravte se na to, že se stane vaším novým oblíbeným jídlem!
Ingredience na čočkovou polévku s chorizem
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 čerstvá paprička chilli
- 2 až 3 prolisované stroužky česneku
- 300 g chorizo klobásy
- půl lžičky uzené mleté papriky
- 400 g krájených rajčat (1 plechovka)
- 1 litr kuřecího vývaru
- 800 g předvařené nebo sterilizované čočky (2 plechovky)
- kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru)
- sůl, čerstvě mletý pepř, nasekanou čerstvou petrželku
Postup na čočkovou polévku s chorizem
- V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nakrájenou papričku chilli a na kolečka nakrájenou chorizo klobásku.
- Přidáme mletou papriku, rajčta, chvíli povaříme.
- Potom zalijeme studeným vývarem, vsypeme čočku a vaříme 15 minut.
- Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a prolisovaný česnek a ještě 10 minut povaříme.
- Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Tipy, triky, nápady
Polévku se snažte dochucovat a dosolit vždy až ke konci vaření. Odpařující se tekutina chutě zvýrazňuje, o to víc, pokud se v polévce vyvařuje i nějaká ochucená uzenina či pikantní klobása.
Tip: Směs pikantní klobásky choriza, uzené mleté papriky a rajčta vytvoří úžasnou chuť.
Pokud se vám nechtěně podařilo polévku přesolit, pokuste se ji zředit, nebo v ní vyvařte syrové brambory, které můžete použít na přípravu jiných jídel nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Namísto brambor můžete v polévce povařit i kousky jablka, které přebytečnou sůl navážou do své dužiny.
Text: Monika Šestinová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů