Vaření

Čtyři letní pochoutky z třešní a višní, které mají šťávu!

Léto, to jsou i šťavnaté třešně s višněmi! A receptům s tímto sladko-kyselým ovocem jen stěží odoláte.

Višňové brownies, třešňový cheesecake, višňový chlebíček a třešňová limonáda
Zdroj: iStock

Višňové brownies

Višňové brownies
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 250 g másla
  • 5 vajíček
  • 100 g kakaa
  • 60 g hladké mouky
  • 220 g hnědého cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 150–200 g vypeckovaných višní
  • tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Ve vodní lázni rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou. Když čokoláda mírně vychladne, po jednom přimícháme vajíčka, aby se v horké směsi neuvařila předčasně. Vymícháme dohladka. Všechny sypké suroviny smícháme a nakonec zapracujeme do čokoládové hmoty. Na závěr přimícháme višně. Přelejeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 25 až 35 minut. Koláč má být zvenku propečený a uvnitř stále mokrý. Čas pečení záleží na výšce použité formy.

Třešňový cheesecake

Třešňový cheesecake
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 200 g krémového sýru (mascarpone, Lučina…)
  • 250 g jemného tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 120 g krystalového cukru
  • 60 g dětské krupice
  • 30 g hrubé mouky
  • 60 ml kyselého mléka
  • třešně nebo višně

Elektrickým šlehačem vymícháme sýr s tvarohem a oběma druhy cukru. Postupně zapracováváme vajíčka, krupici, mouku a kyselé mléko. Husté těsto přendáme do velké keramické zapékací mísy nebo menších misek jako samostatné porce. Povrch uhladíme a položíme na něj vypeckované třešně nebo višně. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 25 až 35 minut. Servírujeme až po úplném vychladnutí.

K dezertu můžete připravit šlehačku nebo polevu z ochucené kyselé smetany.

Lahodný višňový chlebíček

Chlebíček s višněmi
Zdroj: iStock

Na jednu formu budete potřebovat

  • 250 g změklého másla
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 špetka soli
  • nastrouhaná kůra z ½ bio citronu
  • 4 celé vejce
  • 100 g maizeny
  • 200 g polohrubé špaldové mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 75 ml kokosového mléka
  • strouhaný kokos na posypání
  • máslo na vymazání formy
  • ¾ kg čerstvých nebo zavařených višní

Višně vypeckujeme, zavařené necháme okapat v sítku a promícháme se 2 lžícemi mouky. Máslo vyšleháme s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou, až zpění, zašleháme vejce a 3–4 lžíce maizeny. Zbytek mouky i maizeny, strouhaný kokos a prášek do pečiva promícháme se 75 ml kokosového mléka, zapracujeme do těsta, vmícháme višně. Těsto nalejeme do vymazané formy dlouhé asi 30 cm. Pečeme asi hodinu při teplotě 160 °C. Vyklopíme, posypeme práškovým cukrem nebo strouhaným kokosem.

Třešňová limonáda

Třešňová limonáda
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 4 šálky vody nebo minerálky
  • 2 šálky třešňového džusu
  • ½ šálku citronové nebo limetkové šťávy
  • 1–2 PL medu
  • kousek čerstvého zázvoru
  • třešně
  • led

Zázvor nastrouháme do sklenice nebo misky a zalejeme ho trochou vařící vody, aby se vylouhoval. Ve velké nádobě smícháme třešňový džus, vodu nebo minerálku, šťávu z citronů nebo limetek. Do polovychlazeného zázvorového výluhu vmícháme med tak, aby se důkladně rozpustil. Směs přecedíme přes husté sítko a vmícháme do nápoje. Servírujeme ozdobené čerstvými třešněmi a kostkami ledu.

Pokud máte vlastní bohatou úrodu třešní nebo višní, odšťavněte je v odšťavňovači nebo je krátce povařte a propasírujte. Šťávu použijte na přípravu nápoje namísto koupeného džusu, nápoj však nebude na pohled úplně čirý, což mu však neubere na skvělé chuti. Namísto čisté vody a sody můžete použít perlivé víno nebo kokosovou vodu.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů