Višňové brownies
Budete potřebovat
- 100 g hořké čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 250 g másla
- 5 vajíček
- 100 g kakaa
- 60 g hladké mouky
- 220 g hnědého cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 150–200 g vypeckovaných višní
- tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Ve vodní lázni rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou. Když čokoláda mírně vychladne, po jednom přimícháme vajíčka, aby se v horké směsi neuvařila předčasně. Vymícháme dohladka. Všechny sypké suroviny smícháme a nakonec zapracujeme do čokoládové hmoty. Na závěr přimícháme višně. Přelejeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 25 až 35 minut. Koláč má být zvenku propečený a uvnitř stále mokrý. Čas pečení záleží na výšce použité formy.
Třešňový cheesecake
Budete potřebovat
- 200 g krémového sýru (mascarpone, Lučina…)
- 250 g jemného tvarohu
- 2 vajíčka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 120 g krystalového cukru
- 60 g dětské krupice
- 30 g hrubé mouky
- 60 ml kyselého mléka
- třešně nebo višně
Elektrickým šlehačem vymícháme sýr s tvarohem a oběma druhy cukru. Postupně zapracováváme vajíčka, krupici, mouku a kyselé mléko. Husté těsto přendáme do velké keramické zapékací mísy nebo menších misek jako samostatné porce. Povrch uhladíme a položíme na něj vypeckované třešně nebo višně. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 25 až 35 minut. Servírujeme až po úplném vychladnutí.
K dezertu můžete připravit šlehačku nebo polevu z ochucené kyselé smetany.
Lahodný višňový chlebíček
Na jednu formu budete potřebovat
- 250 g změklého másla
- 1 balení vanilkového cukru
- 200 g krystalového cukru
- 1 špetka soli
- nastrouhaná kůra z ½ bio citronu
- 4 celé vejce
- 100 g maizeny
- 200 g polohrubé špaldové mouky
- 100 g strouhaného kokosu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 75 ml kokosového mléka
- strouhaný kokos na posypání
- máslo na vymazání formy
- ¾ kg čerstvých nebo zavařených višní
Višně vypeckujeme, zavařené necháme okapat v sítku a promícháme se 2 lžícemi mouky. Máslo vyšleháme s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou, až zpění, zašleháme vejce a 3–4 lžíce maizeny. Zbytek mouky i maizeny, strouhaný kokos a prášek do pečiva promícháme se 75 ml kokosového mléka, zapracujeme do těsta, vmícháme višně. Těsto nalejeme do vymazané formy dlouhé asi 30 cm. Pečeme asi hodinu při teplotě 160 °C. Vyklopíme, posypeme práškovým cukrem nebo strouhaným kokosem.
Třešňová limonáda
Budete potřebovat
- 4 šálky vody nebo minerálky
- 2 šálky třešňového džusu
- ½ šálku citronové nebo limetkové šťávy
- 1–2 PL medu
- kousek čerstvého zázvoru
- třešně
- led
Zázvor nastrouháme do sklenice nebo misky a zalejeme ho trochou vařící vody, aby se vylouhoval. Ve velké nádobě smícháme třešňový džus, vodu nebo minerálku, šťávu z citronů nebo limetek. Do polovychlazeného zázvorového výluhu vmícháme med tak, aby se důkladně rozpustil. Směs přecedíme přes husté sítko a vmícháme do nápoje. Servírujeme ozdobené čerstvými třešněmi a kostkami ledu.
Pokud máte vlastní bohatou úrodu třešní nebo višní, odšťavněte je v odšťavňovači nebo je krátce povařte a propasírujte. Šťávu použijte na přípravu nápoje namísto koupeného džusu, nápoj však nebude na pohled úplně čirý, což mu však neubere na skvělé chuti. Namísto čisté vody a sody můžete použít perlivé víno nebo kokosovou vodu.
Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů