Vaření

Dnes se slaví Den svatého Patrika. Oslavte ho zelenými dobrotami!

Pojďte i vy letos slavit v zeleném stylu a připravte si doma nějakou chutnou dobrůtku, kterou uctíte patrona Irska.

Zdroj: Shutterstock

Den svatého Patrika připadá každoročně na 17. března. Je to den, kdy si lidé, kteří tento svátek slaví, obléknou zelené oblečení a dají si tradiční zelené pochoutky – především pivo, které je pro tento den typické. V obchodech jsou pak k vidění čtyřlístky, skřítci, kteří drží hrnec zlata a další veselé věci, jež k tomuto dni zkrátka neodmyslitelně patří.

Sušenky pro Den svatého Patrika

Existuje nějaký roztomilejší způsob, jak oslavit Den svatého Patrika, než pomocí sušenek ve tvaru skřítka?

sušenky skřítek Den svatého Patrika
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

Na sušenky

  • 700 g hladké mouky + nějaká navíc na později
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g změklého másla
  • 250 g cukru krystal
  • 1 velké vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Na polevu

  • 600 g moučkového cukru
  • 113 g kukuřičného sirupu light
  • 1/4 lžíce mléka + na zředění
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu (nebo vanilkového)
  • zelené potravinářské barvivo + jiné barvy podle tvaru sušenek

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. V jiné velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé barvy. Přidejte vejce, mléko, vanilku a šlehejte, dokud se nespojí. Poté postupně přimíchejte moučnou směs.
  3. Vytvarujte placku a zabalte ji do fólie. Dejte na 1 hodinu do chladničky. Když je těsto připraveno k válení, předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pergamenovým papírem. Čistou pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na tloušťku 0,3 cm.
  4. Pomocí vykrajovátek ve tvaru skřítka (můžete použít i čtyřlístek nebo podkovu) vykrajujte tvary a přeneste je na připravené plechy. Dejte na 10 minut zmrazit.
  5. Pak pečte sušenky, dokud okraje lehce nezezlátnou, 8 až 10 minut. Po upečení je nechte zcela vychladnout.
  6. Mezitím připravte polevu. Ve velké míse smíchejte moučkový cukr, kukuřičný sirup, mléko a extrakt.
  7. V případě potřeby přidejte po lžičkách mléko, abyste polevu zředili. Poleva by měla být dostatečně hustá, aby při zdobení sušenek držela tvar. Polevu rozdělte na několik částí a zabarvěte je vybranými potravinářskými barvivy, dokud nedosáhnete požadované odstíny. Použijete je na kontury.

Zdobení:

  1. Polevy přelijte do sáčků na pipety opatřené malou kulatou špičkou.
  2. Ozdobte s nimi okraje sušenek, abyste vytvořili ohraničení.
  3. Do zbývajících polev přidejte mléko tak, aby vznikla řidší konzistence pro polití sušenek. V případě potřeby přidávejte další mléko po lžičkách, aby se poleva ještě více zředila.
  4. Polevy nalijte do zdobicích sáčků opatřených malou kulatou špičkou a vyplňte nimi celý vnitřek sušenek.
  5. Případné vzduchové bubliny vypíchněte pomocí párátka.
  6. Polevu nechte zatuhnout (zaschnout) při pokojové teplotě.

Inspirujte se také postupem ve videu, jak sušenky vyzdobit

Pálivé zelené špagety

Pálivá paprička Poblano a koriandr dodají těmto těstovinám dokonalou zelenou barvu! Pokud nejste příznivci pálivého jídla, můžete množství papriček snížit na 2 nebo 3 nebo místo nich použít pečenou zelenou papriku.

Pálivé zelené špagety
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 4 velké papriky Poblano
  • čerstvé lístky koriandru a další na ozdobu
  • 1 malou žlutou cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 lžíce zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku nebo vody
  • 450 g špaget
  • 110 g smetanového sýra nakrájeného na kostičky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup: 

  1. Zapněte hořák na troubě (pokud máte plynový) na nejvyšší stupeň, papriky uchopte do grilovacích kleští a opékejte je, dokud ze všech stran nezčernají (tohoto kroku se nebojte, tradičně se takto do pokrmů opékají rajčata v Itálii).
  2. Přeneste je do žáruvzdorné mísy a přikryjte fólií. Papriky nechte 10 minut napařovat, poté odstraňte fólii a sloupněte z nich slupku. Odstraňte stopky a semínka, papriky nahrubo nakrájejte.
  3. Papriky, koriandr, cibuli a česnek rozmixujte dohladka.
  4. Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte směs paprik a poté vmíchejte zeleninový vývar (může být i voda). Za občasného míchání vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, 3 až 4 minuty.
  5. Do omáčky z paprik přidejte smetanový sýr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu. Ponechte si 1 šálek vody z těstovin a zbytek slijte.
  7. Uvařené těstoviny promíchejte s omáčkou a v případě potřeby je zřeďte vodou z těstovin, kterou jste si uložili bokem.
  8. Těstoviny rozdělte na talíře a ozdobte koriandrem.

K oslavám svatého Patrika neodmyslitelně patří také zelené pivo. Doma si jej připravíte jednoduše: do sklenice přidejte kapku zeleného barviva a nalijete své oblíbené pivo.

Keto avokádové nanuky

Tyto avokádové nanuky jsou zkrátka vynikající, a i když nejste na keto dietě, tak si je určitě zamilujete!

Keto avokádové nanuky
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 3 zralá avokáda
  • šťávu ze 2 limetek
  • 3 lžíce Swerve sladidla nebo jiné alternativy cukru
  • 180 ml kokosového mléka
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 30 g čokolády vhodné pro keto

Postup: 

  1. V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte avokádo s limetkovou šťávou, Swerve a kokosovým mlékem. Rozmixujte dohladka a nalijte do formy na nanuky.
  2. Zmrazte po dobu 6 hodin nebo přes noc.
  3. Ve středně velké míse smíchejte čokoládu (nejlepší je, pokud se vám podaří sehnat čokoládové lupínky) a kokosový olej. Nechte je rozpustit v mikrovlnné troubě nebo na sporáku a poté je nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Zmrazené nanuky namočte do čokolády a podávejte.

Tradiční irský Colcannon

Colcannon je tradiční irský pokrm z krémové bramborové kaše a zelené zeleniny.

Tradiční irský Colcannon
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 5 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na středně velké kousky
  • 180 ml mléka
  • 120 ml husté smetany
  • 1 velký svazek kapusty, zbavený stonků a nakrájený na 1,5 cm pruhy
  • 6 lžic másla, rozděleno
  • 4 jarní cibulky, bílé části nakrájené na tenké plátky, zelené části nakrájené na 2,5 cm velké kousky
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené a nasekané
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup: 

  1. Ve velkém hrnci zalijte brambory vodou a vydatně je osolte. Přiveďte je k varu a vařte 10 až 15 minut, dokud úplně nezměknou. Slijte vodu a brambory vraťte do hrnce.
  2. Mezitím ve velkém hrnci rozpusťte 4 lžíce másla. Přidejte cibulku a česnek a vařte, dokud nezačnou měknout a vonět (asi 2 minuty).
  3. Přidejte kapustu, mléko a smetanu. Za častého míchání nechte 4 minuty vařit, dokud mléko nezačne vřít a kapusta nezvadne.
  4. Pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte kapustovou směs do brambor dohladka. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte se zbývajícími 2 lžícemi másla a trochou pepře navrch.

„Jetelový“ shake

Jetelový shake je známý především v zahraničí, kde se prodává v řetězcích známého rychlého občerstvení pokaždé, když nadejde Den svatého Patrika. My vám tuto lahůdku přinášíme ve formě receptu.

Jetelový shake
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 3 velké kopečky vanilkové zmrzliny
  • 60 ml husté smetany
  • 1/2 lžičky mátového extraktu
  • 6 kapek zeleného potravinářského barviva
  • šlehačku na ozdobu
  • třešně maraschino na ozdobu

Postup:

V mixéru dohladka rozmixujte vanilkovou zmrzlinu, hustou smetanu, mátový extrakt a potravinářské barvivo a nalijte do sklenice. Před podáváním ozdobte šlehačkou a třešní.

Text: Claudie Kornelová
Foto: isifa/Shutterstock
Video: youtube Cookielicious NZ
Zdroj: 31 Green Food Recipes for St. Patricks Day (delish.com)