Den svatého Patrika připadá každoročně na 17. března. Je to den, kdy si lidé, kteří tento svátek slaví, obléknou zelené oblečení a dají si tradiční zelené pochoutky – především pivo, které je pro tento den typické. V obchodech jsou pak k vidění čtyřlístky, skřítci, kteří drží hrnec zlata a další veselé věci, jež k tomuto dni zkrátka neodmyslitelně patří.
Sušenky pro Den svatého Patrika
Existuje nějaký roztomilejší způsob, jak oslavit Den svatého Patrika, než pomocí sušenek ve tvaru skřítka?
Co budete potřebovat:
Na sušenky
- 700 g hladké mouky + nějaká navíc na později
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 250 g změklého másla
- 250 g cukru krystal
- 1 velké vejce
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Na polevu
- 600 g moučkového cukru
- 113 g kukuřičného sirupu light
- 1/4 lžíce mléka + na zředění
- 1/4 lžičky mandlového extraktu (nebo vanilkového)
- zelené potravinářské barvivo + jiné barvy podle tvaru sušenek
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé barvy. Přidejte vejce, mléko, vanilku a šlehejte, dokud se nespojí. Poté postupně přimíchejte moučnou směs.
- Vytvarujte placku a zabalte ji do fólie. Dejte na 1 hodinu do chladničky. Když je těsto připraveno k válení, předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pergamenovým papírem. Čistou pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na tloušťku 0,3 cm.
- Pomocí vykrajovátek ve tvaru skřítka (můžete použít i čtyřlístek nebo podkovu) vykrajujte tvary a přeneste je na připravené plechy. Dejte na 10 minut zmrazit.
- Pak pečte sušenky, dokud okraje lehce nezezlátnou, 8 až 10 minut. Po upečení je nechte zcela vychladnout.
- Mezitím připravte polevu. Ve velké míse smíchejte moučkový cukr, kukuřičný sirup, mléko a extrakt.
- V případě potřeby přidejte po lžičkách mléko, abyste polevu zředili. Poleva by měla být dostatečně hustá, aby při zdobení sušenek držela tvar. Polevu rozdělte na několik částí a zabarvěte je vybranými potravinářskými barvivy, dokud nedosáhnete požadované odstíny. Použijete je na kontury.
Zdobení:
- Polevy přelijte do sáčků na pipety opatřené malou kulatou špičkou.
- Ozdobte s nimi okraje sušenek, abyste vytvořili ohraničení.
- Do zbývajících polev přidejte mléko tak, aby vznikla řidší konzistence pro polití sušenek. V případě potřeby přidávejte další mléko po lžičkách, aby se poleva ještě více zředila.
- Polevy nalijte do zdobicích sáčků opatřených malou kulatou špičkou a vyplňte nimi celý vnitřek sušenek.
- Případné vzduchové bubliny vypíchněte pomocí párátka.
- Polevu nechte zatuhnout (zaschnout) při pokojové teplotě.
Inspirujte se také postupem ve videu, jak sušenky vyzdobit
Pálivé zelené špagety
Pálivá paprička Poblano a koriandr dodají těmto těstovinám dokonalou zelenou barvu! Pokud nejste příznivci pálivého jídla, můžete množství papriček snížit na 2 nebo 3 nebo místo nich použít pečenou zelenou papriku.
Co budete potřebovat:
- 4 velké papriky Poblano
- čerstvé lístky koriandru a další na ozdobu
- 1 malou žlutou cibuli, nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce másla
- 1/4 lžíce zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku nebo vody
- 450 g špaget
- 110 g smetanového sýra nakrájeného na kostičky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Zapněte hořák na troubě (pokud máte plynový) na nejvyšší stupeň, papriky uchopte do grilovacích kleští a opékejte je, dokud ze všech stran nezčernají (tohoto kroku se nebojte, tradičně se takto do pokrmů opékají rajčata v Itálii).
- Přeneste je do žáruvzdorné mísy a přikryjte fólií. Papriky nechte 10 minut napařovat, poté odstraňte fólii a sloupněte z nich slupku. Odstraňte stopky a semínka, papriky nahrubo nakrájejte.
- Papriky, koriandr, cibuli a česnek rozmixujte dohladka.
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte směs paprik a poté vmíchejte zeleninový vývar (může být i voda). Za občasného míchání vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, 3 až 4 minuty.
- Do omáčky z paprik přidejte smetanový sýr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu. Ponechte si 1 šálek vody z těstovin a zbytek slijte.
- Uvařené těstoviny promíchejte s omáčkou a v případě potřeby je zřeďte vodou z těstovin, kterou jste si uložili bokem.
- Těstoviny rozdělte na talíře a ozdobte koriandrem.
K oslavám svatého Patrika neodmyslitelně patří také zelené pivo. Doma si jej připravíte jednoduše: do sklenice přidejte kapku zeleného barviva a nalijete své oblíbené pivo.
Keto avokádové nanuky
Tyto avokádové nanuky jsou zkrátka vynikající, a i když nejste na keto dietě, tak si je určitě zamilujete!
Co budete potřebovat:
- 3 zralá avokáda
- šťávu ze 2 limetek
- 3 lžíce Swerve sladidla nebo jiné alternativy cukru
- 180 ml kokosového mléka
- 1 lžíci kokosového oleje
- 30 g čokolády vhodné pro keto
Postup:
- V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte avokádo s limetkovou šťávou, Swerve a kokosovým mlékem. Rozmixujte dohladka a nalijte do formy na nanuky.
- Zmrazte po dobu 6 hodin nebo přes noc.
- Ve středně velké míse smíchejte čokoládu (nejlepší je, pokud se vám podaří sehnat čokoládové lupínky) a kokosový olej. Nechte je rozpustit v mikrovlnné troubě nebo na sporáku a poté je nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zmrazené nanuky namočte do čokolády a podávejte.
Tradiční irský Colcannon
Colcannon je tradiční irský pokrm z krémové bramborové kaše a zelené zeleniny.
Co budete potřebovat:
- 5 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na středně velké kousky
- 180 ml mléka
- 120 ml husté smetany
- 1 velký svazek kapusty, zbavený stonků a nakrájený na 1,5 cm pruhy
- 6 lžic másla, rozděleno
- 4 jarní cibulky, bílé části nakrájené na tenké plátky, zelené části nakrájené na 2,5 cm velké kousky
- 3 stroužky česneku, rozdrcené a nasekané
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Ve velkém hrnci zalijte brambory vodou a vydatně je osolte. Přiveďte je k varu a vařte 10 až 15 minut, dokud úplně nezměknou. Slijte vodu a brambory vraťte do hrnce.
- Mezitím ve velkém hrnci rozpusťte 4 lžíce másla. Přidejte cibulku a česnek a vařte, dokud nezačnou měknout a vonět (asi 2 minuty).
- Přidejte kapustu, mléko a smetanu. Za častého míchání nechte 4 minuty vařit, dokud mléko nezačne vřít a kapusta nezvadne.
- Pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte kapustovou směs do brambor dohladka. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte se zbývajícími 2 lžícemi másla a trochou pepře navrch.
„Jetelový“ shake
Jetelový shake je známý především v zahraničí, kde se prodává v řetězcích známého rychlého občerstvení pokaždé, když nadejde Den svatého Patrika. My vám tuto lahůdku přinášíme ve formě receptu.
Co budete potřebovat:
- 3 velké kopečky vanilkové zmrzliny
- 60 ml husté smetany
- 1/2 lžičky mátového extraktu
- 6 kapek zeleného potravinářského barviva
- šlehačku na ozdobu
- třešně maraschino na ozdobu
Postup:
V mixéru dohladka rozmixujte vanilkovou zmrzlinu, hustou smetanu, mátový extrakt a potravinářské barvivo a nalijte do sklenice. Před podáváním ozdobte šlehačkou a třešní.
Text: Claudie Kornelová
Foto: isifa/Shutterstock
Video: youtube Cookielicious NZ
Zdroj: 31 Green Food Recipes for St. Patricks Day (delish.com)