Například vanilkový cukr obsahuje pravý vanilkový lusk, nepřidáte si tam ani nic navíc a máte díky tomu naprostý přehled o složení. Mnohdy je to také levnější. Výroba domácích pomocníků na pečení je také skvělým relaxem. Do výroby se mohou zapojit i děti.
Vanilkový cukr
Cukr vyrobený z pravé vanilky má zcela odlišnou chuť a vůni. Vyzkoušejte ho a už se k tomu vanilinovému nebudete chtít vrátit.
Ingredience
- 1 vanilkový lusk
- 100 g bílého nebo třtinového cukru krupice
Postup
- Lusk nakrájejte na 6 kousků.
- Společně s cukrem rozmixujte na prášek. Bude to trvat asi 2 minuty.
- Cukr ještě pro jistotu můžete prosít.
Vanilkový cukr můžete použít hned. Když ho ale necháte ještě uležet, bude aroma výraznější.
Extrakty
Extrakty mají široké využití, a proto se vám v kuchyni budou jistě hodit. Většinou jsou vyráběné z různých aromat, ale tyhle ne. Najdete v nich samotné suroviny, které mají daný extrakt ochutit jako je pravá vanilka, kokos, máta nebo citronová kůra.
Na vanilkový extrakt bude potřeba:
- 3 vanilkové lusky
- Vodka
Vanilkové lusky podélně rozkrojte a vložte do lahvičky o obsahu 100 ml. Zalijte vodkou.
Na kokosový extrakt bude potřeba:
- 2 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
- Vodka
Kokos dejte do lahvičky (obsah 100 ml) a zalijte vodkou.
Na mátový extrakt bude potřeba:
- 6 snítek máty
- Vodka
Mátu dejte do lahvičky, také dolijte do 100 ml.
Na citrónový extrakt bude potřeba:
- Kůra z 1 citronu, chemicky neošetřeného
- Vodka
Stejně jako u ostatních receptů dejte kůru do lahvičky a dolijte do 100 ml.
Extrakty nechte 4-6 týdnů ve spíži. Občas protřepejte.
Použití: na pečení do různých moučníků, zákusků. K ochucení polev, krémů i nápojů.
Moučkový cukr
Došel vám moučkový cukr a nutně ho potřebujete? Stačí mít doma cukr krupicový či krystal a chvilku času. Použít můžete i cukr třtinový anebo hnědý.
Ingredience
- 1 hrnek/ 200 gramů cukru krupice nebo krystal
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Obě suroviny dejte do mixéru a rozmixujte na jemný prášek. Trvá to asi 1-2 minuty.
- Aby byl cukr opravdu jemný, je ještě lepší ho prosít. Zbavíte se tak hrudek, které by v moučkovém cukru neměly být.
- Uložte do uzavřené nádoby a skladujte mimo dosah vlhkosti.
Perníkové koření
Při míchání tohoto koření si užijte tu vůni. Všechno koření dohromady vytváří nádherné aroma.
Ingredience
- 1 lžička kardamomu
- mletý badyán
- 1 a ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- lžička mletého hřebíčku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- lžička muškátového oříšku
Vše dobře promíchejte a koření je hotové.
Skořicový cukr
Cukr na pečení, zdobení anebo na posypání mléčné pěny na kávě.
Ingredience
- 90 g krupicového cukru
- 10 g mleté skořice
Promíchejte a uložte do dózy. 20 gramů skořicového cukru odpovídá jednomu sáčku z obchodu.
Kypřicí prášek
Kypřicího prášku existují dva druhy. Pro naše tělo je zdravější ten s vinným kamenem a právě ten si můžete doma vyrobit.
Ingredience
- 30 g vinného kamene
- 20 g jedlé sody
- 9 g kukuřičného škrobu
Anebo bez váhy: 8 lžiček vinného kamene, 4 lžičky kukuřičného škrobu a 4 lžičky jedlé sody.
Všechny suroviny promíchejte v misce metličkou. Skladujte mimo dosah vlhkosti v uzavřené nádobě
Dávkování: 3 lžičky kypřicího prášku/ 17 gramů vychází 500 gramů sypkých surovin. Klasický kypřicí prášek v sáčku má 12 gramů, toho s vinným kamenem se ale musí dávat více a to 17 gramů.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.kitchenette.cz, www.vseokoreni.cz, www.jimezdrave.cz, www.zijemehomemade.cz