Uzení dává každému sýru silné, uzené aroma, díky kterému je kyselý a má intenzivnější chuť. Uzený sýr je obzvláště vhodný jako občerstvení na sýrovém talíři, o který se můžete podělit večer s přáteli. Chutná zejména k vínu, hroznům a například k domácímu ořechovému chlebu.
Jelikož sýr je velmi citlivý a při vyšších teplotách rychle měkne, nejlepší je, když ho udíte zastudena. To znamená, že teplota uzení se obvykle drží kolem 20 stupňů. Víte však, co všechno k uzení sýra potřebujete a jak jej správně udit?
Co je nutné při uzení sýra
Drť nebo piliny pro uzení
K uzení potřebujete takzvanou udicí štěpku. Jde o velmi jemné piliny nebo drť, které mají sýru dodat aroma. Klasické uzené aroma sýr získává z uzené drtě vyrobené z bukového dřeva, ale pro speciální chuť je vhodné i dřevo z jabloně, sladké třešně, mandlovníku a jiných dalších.
Správný druh sýra
Většina začátečníků začíná své uzenářské dobrodružství s tvrdými sýry, jako jsou gouda či ementál. K uzení jsou však vhodné i měkké sýry. Například mozzarella, feta, kozí sýr nebo hermelín. Nejlepší je vybrat si druh sýra, který už stejně patří mezi vaše oblíbené.
Koření
Aby měl sýr při uzení ještě intenzivnější chuť, můžete jej také okořenit. Kreativitě se zde meze nekladou. Ať už paprikou, pepřem, tymiánem, česnekem, bazalkou, rozmarýnem – uzený sýr chutná s jakýmkoli kořením. Tymián a rozmarýn se hodí zejména ke kozímu sýru. Mletá paprika a česnek zase k tvrdému sýru.
Vcelku nebo sýr krájet?
Před uzením sýra byste se měli nejprve rozhodnout, jestli ho chcete nakrájet na menší kousky nebo ne, protože při krájení na malé kousky sýr absorbuje více kouřového aroma. Samozřejmě můžete udit i větší kus sýra. Bude mít pak celkově poněkud jemnější chuť.
Vlastní uzení a skladování sýru
Sýry uďte asi 2 až 4 hodiny, podle toho, jakou intenzivní chuť chcete mít. Pro ještě intenzivnější uzené aroma můžete sýr udit ještě další dvě až čtyři hodiny. Je třeba ho však mezi dvěma uzeními nechat asi čtyři hodiny odpočívat.
Před krájením a podáváním nechte sýr odpočívat ve vzduchotěsné nádobě na tmavém místě 10 až 12 hodin, aby se aroma kouře v sýru zcela rozvinulo. Nezapomeňte také vzduchotěsně uzavřít sýr před dalším skladováním.
Fotogalerie
Text: Redakce
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů