Muškátový oříšek
Toto voňavé koření máme doma snad všichni. Možná nevíte, že nevinně se tvářící muškátový oříšek je jako ďábelská postava z filmů, která žije několik životů najednou. V kuchyni vám okoření maso, bramborovou kaši nebo omáčky a dokonce má pro tělo prospěšné účinky – stimuluje produkci trávicích šťáv a působí proti křečím v břiše a nadýmání.
Ale má i další účinky. Někteří lidé tvrdí, že je to výborné afrodiziakum. Jiní jej používají jako drogu, která může způsobit halucinace. Muškátový oříšek však dokáže také zabíjet. Jako smrtící se uvádí množství 20-25 gramů, což odpovídá 5 čajovým lžičkám. Dostaví se nevolnost, zvracení a halucinace.
Fatální otrava je ale vzácná. 5 čajových lžiček se nezdá být moc, ale abyste je pozřeli, to už musíte mít silnou vůli. Muškátový oříšek vás varuje silně kořenitou hořkou chutí.
Šafrán
Je to jedno z nejdražších koření na světě. A není divu – abyste získali 1 g koření, musíte vytrhat pestíky ze 150 květů. Toxická dávka se pohybuje kolem 5 gramů, smrtelná dávka odpovídá 20 gramů. Tolik šafránu ale má doma málokdo. Obvykle se totiž prodává v balení 0,5 gramů nebo 1 gram. Aby vám z šafránu bylo nevolno, museli byste sníst takové množství, které běžně stojí až 1000 Kč.
Rebarbora
Rebarbora alias reveň lékařská je zdravá a můžete z ní upéct třeba vynikající koláč. Ovšem měli byste ji sbírat jen v sezóně – to u této rostliny znamená v květnu nebo v červnu. To v rebarboře převažuje obsah kyseliny jablečné. Po letním slunovratu se prudce zvyšuje obsah jiné kyseliny, šťavelové. Ta vyvolává nevolnost. Může teoreticky i zabíjet, ale to byste rebarbory museli spořádat skoro 5 kg.
Syrové fazole
Většinu lidí asi nenapadne jíst syrové fazole. Ale mohly by se o to pokusit děti, zaměňujíc je za bonbony. Raději tedy fazole uchovávejte mimo jejich dosah. Obsahují totiž fasin, bílkovinnou látku patřící mezi lektin, která se váže na střevní epitel a usnadňuje průnik bakterie E. colli ze střeva do organismu. Jsou známy případy dětí, které se takto intoxikovaly. Ve Velké Británii dokonce v 80. letech probíhala informační kampaň v médiích varující před tímto efektem syrových fazolí.
Mandle
Hořké mandle obsahují amygdalin, který když se rozloží, stává se z něj kyanovodík. Látka dobře známá čtenářům detektivek. Mandle jsou jinak skvělé, dodávají tělu vlákninu, vitamín B, vitamín E a kyselinu listovou. Už 50gramová porce ale může být toxická. Ovšem můžete být klidní – v obchodech se většinou setkáte se sladkými mandlemi. Ty hořké se používají pro výrobu oleje.
GALERIE
Text: Lukáš Karas
Foto: iStock
Zdroj: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2021/05/01.pdf, https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-toxic-foods, https://mojespanelsko.wordpress.com/2014/10/27/je-ho-jako-safranu/