Kypřicí prášek do perníku
- 60 gramů prášku do pečiva (5 sáčků po 12 gramech)
- 25 gramů perníkového koření
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Všechny suroviny přesypte do misky. Promíchejte metličkou a přesypte do uzavíratelné dózy. Skladujte na suchém místě.
Použití
Dávkování je stejné jako u jiných kypřicích prášků do perníku – na 1 kilogram mouky v receptu použijte 40 gramů prášku do perníku. Na 500 gramů mouky tedy použijete 20 gramů atd. Vždy je lepší nejdříve smíchat prášek s moukou a pak teprve přidat ke zbytku těsta.
Perníkové koření
S kořením je to jako s kávou, čerstvě vyrobené má v sobě mnohem více chuti i vůně. Kupované koření do perníku je namleté už dávno, a proto není tak výrazné. Pokud si jednou dáte tu námahu a spravíte si domácí, jiné už nebudete chtít.
- 4 díly mleté skořice
- 1 díl nového koření
- 1 díl badyánu
- 1 díl hřebíčku
- 1 díl anýzu
- 1 díl muškátového ořechu
- 1 díl fenyklu
Rozmyslete si, kolik budete vyrábět koření. Podle toho si zaznačte, kolik gramů čeho budete potřebovat. Na 1 dávku jsou to 4 gramy skořice a 1 gram od ostatního koření. Většinou si vyrábím 10x tolik – 40 gramů skořice a 10 gramů od ostatních druhů koření.
Všechny suroviny dejte do elektrického mlýnku a rozmixujte na prášek. Použít se dá i hmoždíř.
Dávkování
Na 500 gramů mouky přidejte 1–2 lžičky koření. Nebo postupujte podle receptu.
Koření si připravte vždy tak, abyste ho co nejdřív spotřebovali, čím budete mít jistotu, že si uchová svou aromu.
Sušená citronová kůra
Citronovou kůru budete na pečení jistě potřebovat. Doporučuji si ji nasušit, pak se vám nikdy nestane, že na poslední chvíli zjistíte, že vám doma chybí citrony.
Kůra z chemicky neošetřeného citronu
- Kůru (pouze žlutou část) nastrouhejte na struhadle najemno. Rozsypte na pečicí papír a nechte uschnout. Občas promíchejte. Po usušení ještě rozdrolte, ať se kousky kůry oddělí a nejsou v ní hrudky.
- Prášek: Z citronu oloupejte pouze žlutou část kůry. Ta bílá je hořká, proto se jí snažte vyhnout. Kůru nechte zcela uschnout – v sušičce, na topení nebo v troubě. Při ohnutí musí prasknout, pak je správně usušená. Dejte ji do robota/elektrického mlýnku na kávu nebo jiného podobného přístroje a rozmixujte na prášek.
Dávkování a skladování
1/4 lžičky citronového prášku odpovídá 1 lžičce čerstvé citronové kůry. Nasušenou kůru i prášek skladujte v suchu v uzavřené nádobě.
Čokoládové pecky
Tyto pecky používám na pečení namísto nakrájené čokolády. Vypadá to lépe, a navíc si je můžete připravit do zásoby a pak už je jen vmícháte do těsta. Také se dají použít jako dekorace na dorty, zákusky a jiné sladké dobroty.
Mléčná/hořká/bílá čokoláda
Čokoládu (mléčnou, bílou nebo hořkou) dejte rozpustit do vodní lázně. U bílé čokolády by voda, ve které ji rozpouštíte, měla mít nižší teplotu, ideálně 50–60 stupňů.
Když je čokoláda skoro rozpuštěná, sundejte misku ze sporáku a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Čím kratší dobu ji budete zahřívat, tím lépe.
Pečicí papír položte na rovnou, pevnou podložku. Čokoládu nalijte do cukrářského sáčku a tvořte malá kolečka na papír. Končete uprostřed kolečka a pomalu sáček zdvihněte, tím vytvoříte špičku typickou pro čokoládové čočky.
Celý papír pokryjte malými kolečky. Sílu i velikost si můžete upravit podle toho, do čeho budete pecky používat.
Podložku s papírem opatrně přeneste do lednice a nechte ztuhnout. Pecičky přesypte do sklenice a uložte do lednice nebo mrazáku.
Pecky z kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa se dají většinou skladovat i při pokojové teplotě. U ostatních čokolád je lepší skladování v lednici, aby se vám neroztekly.
Ovesná mouka
Zdravější recepty na cukroví často obsahují ovesnou mouku. Jelikož je snadné si tuto mouku vyrobit, není nutné ji kupovat. Vyrobíte si jí jen tolik, kolik jí opravdu spotřebujete.
Ovesné vločky nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek. Pak ho prosijte, aby vám zůstala jen jemná mouka, a je to.
Extrakty na pečení
Vanilkový
- 60ml vodky
- 1 vanilkový lusk
Lusk rozřízněte napůl nebo na menší kousky podle velikosti lahvičky. Zalijte vodkou a nechte měsíc někde na temném místě. Občas protřepejte. Extrakt jde opakovaně doplňovat. Stačí ho opět dolít vodkou do původního množství.
Citronový
- 100ml vodky
- kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů
Kůru citronu oloupejte. Budete potřebovat pouze žlutou část kůry, nikoliv bílou. Dejte ji do sklenice, zalijte vodkou a nechte 1 měsíc při pokojové teplotě.
Kávový
- 100ml vodky
- 10 g celých kávových zrn
Kávová zrna trochu podrťte. Nasypte je do sklenice, zalijte vodkou a nechte louhovat 1 měsíc. Poté extrakt přeceďte a přelijte do čisté sklenice.
Skořicový
- 5 kusů celé skořice
- 250ml vodky
Skořici dejte do lahvičky a zalijte vodkou. Nechte alespoň měsíc stát. Občas protřepejte.
Vanilkový cukr
- 500g krupicového nebo třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a pomocí špičky nože seškrábněte semínka. Přidejte je k cukru a metličkou dobře promíchejte. Cukr přesypte do sklenice a přidejte k němu i lusk nakrájený na menší kousky.
Nechte 2 týdny stát, občas protřepejte.
Práškový vanilkový cukr
Na obalování vanilkových rohlíčků používám jedině tento cukr, žádný jiný. Stejně tak i na posypání bábovky.
- 250–500g třtinového cukru (pro intenzivnější chuť použijte 250 g)
- 1 vanilkový lusk
Vše dejte do mixeru a rozmixujte na prášek.
Tip na obalování vanilkových rohlíčků – většina lidí rohlíčky vloží do mísy s cukrem a obalí ze všech stran. Rohlíčky při tom často popraskají, a navíc jsou samý cukr. Já místo toho nasypu cukr do síta a plech s rohlíčky pocukruji. Ani jeden rohlíček nepraskne.
Skořicový cukr
- 90g krupicového bílého cukru
- 10g mleté skořice
Dejte do misky, promíchejte a přesypte do sklenice.
Moučkový cukr
- 1kg bílého cukru
- *1 lžíce kukuřičného škrobu
* Pokud budete moučkový cukr používat okamžitě, pak můžete škrob vynechat. Přidává se do cukru kvůli tomu, aby neztvrdl (pohlcuje vlhkost).
Cukr a škrob promíchejte metličkou. Nasypte do silného mixéru nebo robota a mixujte 3–5 minut, dokud se z cukru nestane jemný prášek. Cukr ještě několikrát prosijte, aby byl opravdu jemný.
Uložte do sklenice a skladujte na suchém místě.
Ze třtinového cukru
Zdravější verze moučkového cukru vyrobeného z bílého cukru. Postup je stejný.
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 lžička tapioka škrobu nebo škrobu kukuřičného
Hnědý cukr
Rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem je v obsahu melasy. Hnědý cukr melasu obsahuje, a proto je také zdravější. Melasa má v sobě mnoho prospěšných látek, a navíc dodá cukru příjemnou karamelovou chuť.
- 1 kg bílého cukru
- 60–120g melasy
Cukr a melasu dejte do mísy. Metličkou dobře promíchejte. Pro světlejší cukr použijte 60 gramů melasy, pro tmavý 120 gramů. Poté ho rozsypte na pečicí papír nebo nějaký tác a nechte přes noc doschnout. Druhý den cukr rozdrobte, ať v něm nejsou hrudky, a přesypte do sklenice.
Hnědý cukr může časem ztvrdnout. Kdyby se to stalo, dejte do dózy čtvrtku jablka, zavřete a nechte přes noc. Cukr promíchejte a je to.
Přírodní barviva do polev
Na obarvení bílkové polevy, kterou používám na perníčky i jiné sušenky, ráda používám přírodní barviva. Výsledek je o něco světlejší než při použití umělých barviv, ale zase je to zdravější.
Co se dá jako barvivo použít?
Ibišek
Pro odstíny červené a růžové barvy. Sušený ibiškový květ rozmixujte na prášek (používám na to elektrický mlýnek na kávu), prosijte a máte přírodní barvivo. Prášek si rozmíchám v trošce citronové šťávy nebo vody a pak teprve přidám do polevy. Silnější barvu docílíte zalitím prášku malým množstvím vroucí vody a poté nechte pár minut odstát.
Mletá kurkuma
Dodá polevě žlutou barvu. Kurkuma je velice silné barvivo, má ale docela výraznou chuť, a proto ji dávkujte velice opatrně.
Modrá spirulina
Seženete ji ve formě prášku. Jestli něco dodá výraznou barvu, tak je to právě modrá spirulina. Je zcela bez chuti, přidat ji tedy můžete kolik chcete.
Aktivní uhlí
Dá se koupit ve formě prášku nebo tablet.
Maqui
Jedná se o tzv. superfood, opět ve formě prášku. Barví dost silně, jeden sáček vám tedy vydrží na dlouho.
Prášek z pitayi
Pro růžovou barvu, také patří mezi superfoods.
Matcha
Pokud chcete zelenou polevu.
Káva, kakao
Polevu zabarvíte na hnědo.
Borůvky, řepa, ostružiny
Stačí pár kapek a získáte odstíny fialové nebo bordové barvy.
Aby byl odstín výraznější, zalijte „práškové barvy“ troškou vroucí vody. Nechte pár minut postát a teprve poté přidejte do polevy. Nebo rozmíchejte prášek v citronové šťávě či trošce vody.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů