Jahodová bublanina
Suroviny
- 500–750 g jahod
- 160 g krupicového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- špetka soli
Formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
Jahody očistěte, omyjte a nechte okapat.
Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Začněte tím, že z bílků ušleháte tuhý sníh. Pomalu do něj zašlehejte cukr, poté žloutky a nakonec i mouku. Těsto nalijte do formy.
Přidejte jahody. Než je vložíte do těsta, poprašte je trochu moukou a jemně protřeste. Obalí se moukou a nebudou padat ke dnu.
Pečte na 150–160° cca 40 minut. Pocukrujte a můžete podávat.
Jahodové lassí
Lassí je indický nápoj. Dá se připravit prakticky z kteréhokoliv ovoce. Nápoj je velice osvěžující, ideální do horkých letních dnů.
Suroviny
- 300 g jahod
- 200 g bílého jogurtu
- 100 ml mléka
- pár kostek ledu
- cukr podle chuti
Vše dejte do mixeru a rozmixujte.
Anebo rozmixujte:
- 200 g jahod
- 125 ml studené vody
- 125 g bílého jogurtu
- 30 g cukru
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
Vyzkoušejte i tyto recepty na lassí
Ovocná limonáda
Suroviny
- 1 l studené vody nebo minerálky
- 200 g jahod
- 10 lístků máty
- 1 citron
Jahody nakrájejte na silnější plátky, citron nakrájejte na kolečka. Zalijte vodou, nechte 4–8 hodin louhovat v lednici. Po dopití lze ovoce ještě 1–2-krát dolít a nechat znovu vylouhovat.
Jahodový pohár s tvarohem
Suroviny
- cukrářské dlouhé piškoty
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 1 vanilkový cukr
Jahodová omáčka
- 250 g jahod
- 50 g cukru
- 50 ml vody
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- citronová šťáva (volitelně)
Nejdříve si připravte jahodovou omáčku. Jahody nakrájejte na čtvrtky a dejte do hrnce. Škrob rozmíchejte ve studené vodě a společně s cukrem dejte do hrnce k jahodám. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Omáčku nechte vychladnout.
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem.
Připravte si 3–4 skleničky, na dno dejte piškoty nalámané napůl (do každé skleničky cca 2 kusy). Na ně nalijte tvaroh a nakonec jahodovou omáčku.
Nechte odležet v lednici. Podávejte ozdobené mátou.
Horké jahody se smetanou
Suroviny
- 250 g jahod nakrájených na čtvrtky
- 50 ml vody
- 25–35 g třtinového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu a voda na rozmíchání
- citronová šťáva podle chuti
Na podávání: smetana
Jahody nakrájené na čtvrtky vařte 5 minut s vodou a cukreme. Kukuřičný škrob rozmíchejte ve 2 lžících studeného vody a vmíchejte k jahodám. Ještě 2 minuty povařte. Pokud nechcete omáčku řidší, stačí ubrat lžičku škrobu. Dochuťte citronem, když nemají jahody výraznou chuť, citron jejich chuť pěkně zvýrazní.
Jahody nalijte do hlubokého talíře a podávejte se smetanou či teplým nebo studeným mlékem.
Tip: Místo smetany lze také použít vanilkovou zmrzlinu.
Jahodový koktejl
Suroviny
- 150 ml mléka (nejlépe plnotučného)
- 140 g jahod
- 50 g ledu
Vše dejte do mixéru a rozmixujte. Podávejte ozdobené šlehačkou.
Tip: Pokud použijete mražené jahody, získáte velice hustý koktejl podobný ledové tříšti.
Bramborové knedlíky plněné jahodami
Suroviny
- 450 g vařených brambor
- 200–300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- mouka na podsypání
- 400 g čerstvých nebo mražených jahod
Na ozdobu:
- moučkový cukr
- opečená strouhanka
- rozpuštěné máslo
Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a poté nastrouhejte najemno. Přidejte mouku a vajíčko. Každé brambory jsou trochu jiné, začněte 200 g mouky a postupně přidávejte tolik, aby těsto moc nelepilo. Já dávám někde mezi 250 až 300 g mouky.
Těsto vyválejte, nakrájejte na čtverečky. Z jedné dávky vyjde cca 20 knedlíků.
Doprostřed každého čtverečku vložte jahodu, zabalte a ještě poválejte, aby v těstu nebyly praskliny.
Vařte v osolené vroucí vodě 7–10 minut.
Podávejte posypané smaženou strouhankou s cukrem a prolité s rozpuštěným máslem.
Tipy a recepty, jak uchovat jahody do zásoby
Mražení
Asi nejjednodušší je jahody zamrazit. Dají se pak použít do smoothie, ovocných knedlíků, koláčků a spousty dalších receptů.
Celé jahody dejte na plech anebo prkénko tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Přeneste do mrazáku. Po zmrznutí je teprve přendejte do sáčku. Takto zamražené jahody půjdou snadno odebírat jedna po druhé. Když by se zmrazily rovnou, mohly by přimrznout k sobě.
Zamrazit můžete nejen celé jahody, ale i půlky nebo čtvrtky. Jen je třeba dodržet výše uvedený postup.
Jak dlouho vydrží?
Mražené jahody vydrží klidně rok, tedy až do další úrody.
Tipy na mražení:
- Nikdy nemrazte plesnivé nebo nějak poškozené jahody.
- Mražení neodkládejte. Čím dříve jahody zamrazíte, tím lépe.
- Jahody by se neměly mrazit mokré. Po umytí je nechte oschnout na utěrce.
Jahodová dřeň
Suroviny
- 400 g jahod
- 40 g třtinového cukru
- 30 g vody
- citronová šťáva (volitelné)
Jahody očistěte a rozmixujte společně s vodou a cukrem, podle chuti případně doslaďte. Mají-li jahody nevýraznou chuť, přidejte citronovou šťávu.
Dřeň rozlijte do vhodných uzavíratelných nádob a dejte zmrznout.
Proslazené jahody
Jahody nakrájejte na kousky, prosypejte cukrem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přendejte do dózy, uzavřete a dejte zamrazit.
Trvanlivost: 6 měsíců
Sušené jahodové kůže
Zdravá svačinka pro děti i dospělé
Suroviny
- 250 g čerstvých jahod
- 40 g cukru (používám třtinový)
- 1 lžíce citronové šťávy
Jahody rozmixujte. Přepasírujte je, abyste se zbavily zrníček.
Vezměte nízký plech a vyložte ho pečícím papírem. Nalijte naň rozmixované jahody a dejte do trouby. Sušte 3–4 hodiny na 90°.
Na dotek má být pyré suché, ale zase ho nesmíte přesušit. Kůže mají být pružné, nikoliv tvrdé.
Po vychladnutí nakrájejte na pláty a ty společně s pečicím papírem srolujte.
Skladujte v uzavřené dóze.
Jahodový džem bez želírovacího cukru
Suroviny
- 1 kg jahod
- 500 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z půlky citronu
- snítka máty
Jahody umyjte. Zasypte je polovinou cukru a rozmačkejte nebo krátce rozmixujte tak, aby zůstaly viditelné kousky jahod. Pak je dejte vařit. Po 15 minutách přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Během vaření sbírejte pěnu, pokud se vytvoří.
Přibližně po 15 minutách by džem měl začít houstnout. Můžete si udělat i test a to tak, že dáte lžíci džemu na talířek a zkontrolujete, jestli drží tvar. Pokud ano, můžete džem plnit do čistých sklenic. Plníme vždy 0,5–1cm pod okraj. Ihned zašroubujte a otočte dnem vzhůru.
Nechte stát 24 hodin.
Expresní džem
Suroviny
- 350 g jahod
- 20 g chia semínek
- čekankový sirup nebo jiné sladidlo podle chuti
Ovoce umyjte, nakrájejte a dejte vařit. Za občasného míchání vařte pár minut, dokud se nezačne rozpadat. Pokud je to nutné, přidejte trochu vody, aby se džem nepřipálil.
Odstavte z plotny a ovoce rozmačkejte, pokud chcete ponechat viditelné kousky ovoce. Pro hladkou marmeládu použijte mixér.
Přidejte chia semínka, promíchejte a nechte nabobtnat. Pak už jen podle chuti doslaďte.
Trvanlivost: 1–2 týdny v lednici
Jahodový sirup
Suroviny
- 3 kg očištěných jahod
- 2,5 l převařené vody
- 1 kg cukru
- 40 g kyseliny citronové
- 2 citrony
- 4 snítky máty
Jahody rozmačkejte, přidejte nakrájené citrony, mátu a kyselinu citronovou. Vše promíchejte, zalijte vychladlou převařenou vodou. Zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin stát v nějaké chladnější místnosti.
Poté přeceďte, prolisujte, přidejte cukr a dejte vařit. Zahřívejte jen do rozpuštění cukru. Případnou pěnu sbírejte.
Když je sirup hotový, přelijte ho do čistých sklenic a uzavřete.
Kompot
Suroviny
- jahody
- 1 l vody
- 400 g cukru krystal
Cukr svařte s vodou. Očištěné jahody rozdělte do sklenic. Dobře setřeste, aby se jich tam vešlo co nejvíce. Zalijte připraveným nálevem a zavíčkujte.
Sterilujte na 85° 25 minut.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.receptydetem.cz, www.bajolafit.cz, www.testovanonadetech.cz, www.staroceskerecepty.cz, www.kreativnitechniky.cz