Pálenec alias Pučálka
Pučálka je postní jídlo, které je jako stvořené k mlsání u televize nebo při čtení knížky. Její příprava je velmi snadná a uvidíte, že si na ní vypěstujete malou závislost.
Co budete potřebovat:
- celý zelený nepůlený hrách
- máslo, ghí nebo rostlinný olej
- sůl, pepř
- případně vaše oblíbené bylinky (dobře jde k Pučálce například majoránka)
Jak na to:
- Tři až čtyři dny před Štědrým dnem přeberte hrách, vyberte z něj kamínky, nečistoty a špatné kousky.
- Hrách propláchněte a dejte ho do zavařovací sklenice s vlažnou vodou (tak aby nad hrachem byly cca 2 cm vody) a nechejte ho 24 hodin odstát a bobtnat.
- Další den vodu slijte, hrách opět propláchněte vlažnou vodou a vraťte do sklenice, ve které ho necháte klíčit. Do víčka udělejte dírky nožem, pro přístup vzduchu. Případně se také doporučuje nechat hrách klíčit jen tak v sítku nad miskou. V obou případech musí být v pokojové teplotě a mimo přímé světlo.
- Každé ráno a večer hrách vždy propláchněte a nechejte klíčit. Celý proces by měl trvat zmíněné tři až čtyři dny, po kterých bude mít hrášek přibližně 1 cm dlouhé klíčky.
- Nejlépe na Štědrý den, abyste měli Pučálku hezky čerstvou, opražte hrách na tuku na pánvi, kde si ho také osolíte, opepříte a případně okořeníte podle chuti. Připravit si můžete Pučálku i v troubě, kdy hrách dáte rovnoměrně na plech, přidáte tuk, sůl pepř, koření a necháte péct při 160 stupních asi 25 minut dokud nezačne zlátnout. Jen ho sem tam nezapomeňte promíchat.
Sladká hrušková bryja
Sladká bryja je lahodná ovocná omáčka, kterou si nejlépe vychutnáte k plackám z brambor (tzn. přesňákům nebo lokším), ale klidně ji vyzkoušejte i k palačinkám nebo lívancům.
Co budete potřebovat:
- hladkou mouku
- cukr krystal, třtinový nebo kokosový cukr
- skořici, hřebíček, badyán
- 6 hrušek (nebo hruškový kompot)
- 2 jablka (nebo jablečný kompot)
- 33% smetanu
- pro ozvláštnění můžete přidat i vlašské ořechy, rozinky, mandle nebo trochu rumu.
Jak na to:
- Pokud budete chtít přidat rozinky, přes noc je namočte a nechejte odležet.
- Oloupejte jablka a hrušky, nakrájejte je na kostičky, zalijte vodou a vařte v hrnci spolu s kořením přibližně 20 až 25 minut (případně i s rozinkami a strouhanými ořechy a mandlemi). Pokud budete pracovat s kompoty, dejte je do hrnce, podle potřeby přidejte koření a další ingredience a přiveďte k varu.
- Rozmíchejte mouku ve smetaně tak, aby se vám nevytvořily hrudky, přidejte k ovoci, pořádně zamíchejte a vařte asi čtvrt hodiny.
- Na závěr přidejte dle chuti rum a máte hotovo.
Peciválky alias Bobaľky
Tyhle malé buchtičky, které bývaly a někde ještě jsou součástí štědrovečerní tabule nesou celou řadu názvů a pojmenování. Nejčastěji se sypaly mákem, ale také strouhaným perníkem, polévaly sirupem nebo máslem a připravit se dají i na slano.
Co budete potřebovat:
- ½ kg hladké mouky
- 20 g droždí nebo odpovídající množství toho sušeného
- 2 lžíce cukru
- 3 dcl mléka
- špetku soli
- na závěrečné ochucení – máslo, mák, cukr, med, perník na strouhání nebo kysané zelí.
Jak na to:
- Vypracujte si těsto, které necháte alespoň jednu hodinu kynout.
- Poté z těsta vyválejte válečky na sílu prstu, které nakrájíte na kousky dlouhé 1 až 2 cm.
- Kousky poté rozložte nakrájenou stranou dolů, na vymazaný plech, nechejte je ještě 10 až 15 minut kynout a potom je pečte 10 až 15 minut v troubě při teplotě 180 stupňů přibližně 20 minut.
- Pro sladké peciválky je po upečení dejte do mísy, zalijte horkým mlékem (pozor, aby se peciválky nerozmočily!), přiklopte, protřepejte a nechejte 2 minuty pracovat. Mléko poté slijte a peciválky posypejte některým ze sladkých dochucovadel.
- Pro slané peciválky je po upečení spařte v horké vodě, zalijte rozpuštěným máslem a přidejte k nim kysané zelí.
Kapr na černo
Jedná se asi o jeden z nejstarších, tradičních českých receptů, který je známý už od středověku, který byl typický míchání sladkých a slaných chutí. Abyste si ho vychutnali o to více, připravte si ho raději den předem.
Co budete potřebovat:
- porce osoleného kapra
- 700 ml rybího vývaru nebo vody
- nastrouhanou mrkev a petržel
- kousek nastrouhaného celeru
- nadrobno nakrájenou cibuli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 4 lžíce povidel
- 25 ml octa
- 100 g sušených švestek
- sekané mandle a vlašské ořechy
- rozinky
- perník na strouhání
- kolečka citronu i s kůrou
- hřebíček, tymián, celý pepř, nové koření, bobkový list
Jak na to:
- Vezměte hrnec, nechejte v něm rozpustit asi 2 lžíce másla a osmahněte na něm nastrouhanou zeleninu a nakrájenou cibuli.
- Přisypejte cukr, který za stálého míchání necháte zkaramelizovat.
- Přidejte kolečka citronu koření a chvíli vše opékejte.
- Přilijte ocet a nechejte ho odpařit.
- Základ omáčky zalijte vodou nebo rybím vývarem a 5 až 10 minut pozvolna vařte.
- Poté přidejte porce kapra a čtvrt hodiny duste (sem tam ho v omáčce otočte).
- Vyndejte porce kapra a přidejte do omáčky povidla. Vše promíchejte a hezky propojte.
- Sušené švestky, ořechy, mandle a rozinky mezitím nechejte 5 až 10 minut společně povařit ve vodě.
- Sundejte omáčku z plamene, propasírujte ji a přidejte povařené švestky, rozinky a oříšky i s vodou. Vše zahustěte perníkem.
- Než budete podávat, zahřejte porce kapra na páře a přelijte ho teplou omáčkou.
- Podávejte s šiškami, noky nebo s houskovým knedlíkem.
Staročeský houbový kuba
O tomhle receptu jste už nejspíš někdy slyšeli a protože se jedná o opravdu skvělou staročeskou pochoutku, dovolíme si ho zařadit na závěr našeho výběru. Proč? Je totiž krásnou ukázkou naší tradiční kuchyně, kdy stačí pouze pár základních kvalitních ingrediencí a gurmánský zážitek je na světě.
Co budete potřebovat:
- 350 g krup (použít můžete také kuskus, ječné lámanky, rýži arborio)
- 60 g sušených hub
- 2 větší cibule
- 3 lžíce sádla, nejlépe husího
- 4 stroužky česneku
- kuřecí vývar
- máslo
- sůl, pepř
- majoránka
- kmín
Jak na to:
- Dvě hodiny před vařením namočte kroupy do vody. Sušené houby namočte do vody nebo mléka.
- V hlubší pánvi dejte rozehřát polovinu sádla a osmahněte na něm dozlatova cibuli, poté přidejte ⅓ hub. Propojte.
- Přidejte polovinu kmínu, majoránku, utřený česnek, sůl a zasypejte kroupami. Nechejte je ve směsi asi 5 až 7 minut opražit.
- Postupně do pánve přilévejte vývar, ve kterém se kroupy postupně uvaří. Pozor, aby se vám nepřipálily!
- Na druhé pánvi rozpusťte zbytek sádla, na kterém osmahnete zbytek hub, které osolíte, přidáte zbytek kmínu a trochu pepře.
- Vezměte pekáček, který vymastíte sádlem a budete do něj klást vrstvu hub a vrstvu kroupové směsi – ta musí být také úplně nahoře.
- Na poslední vrstvu dejte tenké plátky másla a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 25 až 30 minut.
Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock, Pixabay
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů