Jak levanduli nasušit?
Stačí jí ustřihnout, svázat provázkem a nechat zavěšenou dokud neuschne.
Do receptů budete nejčastěji potřebovat samotné květy. Usušenou levanduli vezměte do ruky a prsty stáhněte květy levandule. Uložte je do sáčku, dózy nebo jiného obalu.
Levandulový čaj
Suroviny
- 250 ml vroucí vody
- 1-2 lžičky sušených levandulových květů
- 1 lžička medu
Postup: Levanduli dejte do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte pod pokličkou louhovat 5-10 minut. Přeceďte a oslaďte medem podle chuti.
Tip: Abyste nemuseli čaj cedit, použijte čajové síto.
Levandulový olej
Suroviny
- 4 gramy sušené levandule (bez stonků)
- 8 polévkových lžic mandlového oleje*
Postup: Levandulové květy dejte do hmoždíře a podrťte. Nasypte je do čisté suché sklenice a zalijte olejem. Není nutné olej nijak odměřovat. Dejte ho tolik, aby byla levandule ponořená, a ještě nad ní byl asi centimetr oleje.
Nechte několik dní stát na přímém sluníčku anebo pak při běžné pokojové teplotě 1-2 měsíce. Každý den protřepejte. Delší louhování= více účinných látek v oleji.
Když je olej hotový, stačí ho scedit přes plátýnko a přelít do čisté lahvičky.
*olej lze použít i jiný, například olivový.
Jak olej používat?
Při kousnutí hmyzem: potřete postižené místo. Levandulový olej je přírodní antiseptikum, pomáhá při hojení štípanců od hmyzu, ale i popálenin a drobných ranek.
Masážní olej: používejte pro masáž celého těla. Uleví vám také při namožených svalech.
Na vlasy: pár kapek oleje rozetřete v dlaních a poté vmasírujte do pokožky. Pokud se chystáte mýt vlasy, dejte klidně více, a to nejen na pokožku, ale i do vlasů. Nechte působit jako masku a smyjte šamponem (tím vlasy umyjte 2x, aby se olej zcela vymyl).
Do domácí kosmetiky: při výrobě různé kosmetiky jako jsou deodoranty, krémy, tělová másla apod. nahraďte tekutý olej tímto levandulovým.
Koupel: nakapejte ho do vany a udělejte si relaxační koupel.
Do aromalampy: krásně vám provoní celý byt.
Levandulový moučkový cukr
Suroviny
- 1 kg bílého cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (zabraňuje ztvrdnutí a hrudkování cukru)
- 4 lžičky sušené levandule
Postup: Cukr a sušenou levanduli nasypte do dózy, promíchejte a uzavřete. Nechte týden stát, aby se vůně levandule nasákla do cukru. Občas protřepejte.
Po týdnu nasypte ještě společně s kukuřičným škrobem do mixeru a rozmixujte.
Prosejte přes jemné síto a uložte do uzavíratelné nádoby.
Levandulová limonáda
Suroviny
- 1 litr vody
- 1 hrst levandule
- 3 lžíce medu nebo cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- Volitelné: pár lístků máty
- led
Postup: Levanduli zalijte vroucí vodou a nechte několik hodin louhovat. Po vychladnutí přidejte citrónovou šťávu, med nebo cukr a případně i mátu.
Podávejte s ledem.
Levandulové latte
Suroviny
- 120 ml vroucí vody
- 120 ml studeného mléka
- 1 sáček černého čaje
- ½ lžičky sušené levandule
- Cukr podle chuti
Postup: Levanduli a černý čaj zalijte vroucí vodou. Zakryjte a nechte 3 minuty louhovat. Sceďte.
Mléko našlehejte pomocí parní trysky. Anebo ho ohřejte a poté našlehejte elektrickým šlehačem.
Čaj nalijte do šálku, oslaďte, a nakonec zalijte našlehaným mlékem.
Místo sušené levandule použijte levandulový sirup z následujícího receptu (6-8 lžiček).
Levandulový sirup do kávy a čaje
Suroviny
- 250 ml vody
- 200 g bílého třtinové cukru
- 1 lžíce levandulových květů (sušených nebo čerstvých)
Postup: Levanduli ustřihněte a pomocí prstů stáhněte pouze fialové květy. Odměřte 1 polévkovou lžíci.
Do hrnce dejte vodu, cukr a sušenou levanduli. Přiveďte k varu a vařte za občasného míchání 15 minut. Teplotu nastavte tak, aby sirup jen lehce probublával.
Odstavte ze sporáku a nechte vychladnout, poté přeceďte.
Sirup přelijte do čisté a suché lahve.
Použití: k oslazení kávy, čaje, levandulového latte, limonád. Také jak topping na lívance, palačinky a zmrzlinové poháry.
Pro delší trvanlivost sirup nalijte do vyvařených lahví, zavíčkujte a dejte sterilizovat na 85 stupňů po dobu 15 minut. Takto zavařený sirup vám vydrží minimálně 1 rok.
Levandulové sušenky
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 210 g změklého másla
- 120 g moučkového cukru
- 3 lžíce bramborového škrobu
- 1 žloutek
- 1 lžíce levandulového květu
- 1 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
Postup: Vše dejte do mísy a propracujte. Těsto rozdělte na 2 díly a z nich vyválejte válečky o průměru asi 3 cm.
Těsta zabalte do folie a dejte na hodinu ztuhnout do lednice.
Vychlazené válečky těsta nakrájejte na 5 mm silné plátky. Rozložte je na plech, ale nechte mezi nimi větší rozestup.
Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 12-14 minut.
Levandulové mléko
Suroviny
- 250 ml mléka
- 20 lesních borůvek
- ½ lžičky sušené levandule
- cukr podle chuti
Postup: Vše dejte do mixéru a rozmixujte.
Studený nápoj: Nalijte do sklenice s ledem. Ozdobte šlehačkou.
Horký nápoj: Po rozmixování mléko ještě zahřejte a podávejte teplé.
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.kitchenstory.cz
Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock