Kořenící směsi si vyrábím už pár let, a proto vím, jak velký je to rozdíl. Nejen v ceně, ale hlavně v chuti. Vysoký podíl soli u kupovaných směsí sice pokrm osolí, ale často neochutí. Také bych upozornila, že směs může být namíchaná již dlouhou dobu, a proto je aroma slabé. Naopak, když si přivoníte k tomu domácímu, hned poznáte rozdíl. Vyzkoušejte některý z našich tipů.
Grilovací koření
Chystáte se na grilovačku? Připravte si marinádu z tohoto koření a oleje a budete nadmíru spokojeni. Grilovací koření můžete použít také na pečené maso. Koření lze smíchat s olejem i používat samotné.
Ingredience
- 1 lžička celého římského nebo klasického kmínu
- 1 lžička semínek koriandru
- 2 lžičky sladké nebo uzené papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička celého barevného pepře
- chilli vločky podle chuti
- 1 lžička soli
Postup
- Kmín, koriandr, pepř, a chilli vločky rozdrťte najemno v hmoždíři anebo umelte v mlýnku na kávu.
- Namletou směs promíchejte se zbytkem ingrediencí.
- Přesypte do uzavíratelné skleničky a uložte mimo dosah světla.
Tip: Před použitím směs dejte krátce prohřát na suchou pánvičku. Z koření se uvolní vonné silice a krásně se rozvoní.
Italské koření
Směs ideální na pizzu, špagety a jiné těstoviny, ale také do dresingů, omáček a různých salátů. Také ji můžete použít k přípravě marinád na grilování, na grilovanou zeleninu apod.
Ingredience
- 2 lžíce sušené majoránky
- 2 lžíce sušené bazalky
- 2 lžíce sušeného dobromyslu
- 2 lžíce sušeného tymiánu
- 2 lžíce sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce sušené saturejky
- 2 lžíce sušeného koriandru
- 1 lžička sušených lupínků z pálivé papričky (vynechte, pokud nemáte rádi ostrou chuť)
Postup
- Všechno koření pomelte dohromady.
- Smíchejte a uložte do zavírací skleničky.
Koření na kuře
Na pečené kuře, do vývaru anebo se bude hodit při přípravě kuřete na pánvi.
Ingredience
- 2 lžičky sušené šalvěje
- 1 a ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžičky sušené majoránky
- ¾ lžičky sušeného rozmarýnu
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky černého pepře
Postup
Koření jednoduše smíchejte a používejte dle libosti.
Pumpkin spice
Hodí se hlavně na přípravu pumpkin spice latte, ale také do koláčů, muffinů a dalších sladkých receptů.
Ingredience
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mleté vanilky
Postup
Koření dejte do hmoždíře a smíchejte.
Tzatziki mix
Tzatziki s pita chlebem, to je lahůdka původem z Řecka. Servírují se jako předkrm, ale také jako příloha k masovým pokrmům (například gyrosu anebo souvlaki).
Ingredience
- ¼ hrnku okurkového prášku
- 1 lžíce sušeného kopru
- 2 lžičky cibulového prášku
- 1 a ½ lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky mleté citronové kůry
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička máty (spearmint)
Postup
- Okurku omyjte a nakrájejte na stejné plátky.
- Rozložte do sušičky a sušte na 50 stupňů 6 až 10 hodin (záleží na tloušťce plátků). Když při ohnutí okurka praskne, je nasušená správně.
- Po vychladnutí rozmixujte na jemný prášek.
- Smíchejte vše dohromady a uložte do sklenice.
Při přípravě výsledné omáčky smíchejte ½ hrnku mixu na Tzatziki s 650 gramy řeckého jogurtu. Řádně promíchejte a dejte na 2 hodiny odležet do lednice. Pak už si jen užívejtě skvělou chuť.
Tip: Pokud se vám nechce sušit okurka, udělejte mix bez ní. Směs pak podle chuti přidejte do jogurtu s nastrouhanou okurkou, ze které jste vymačkaly přebytečnou tekutinu.
Houbové koření
Nasbírali jste plný košík hub? Z části můžete vytvořit houbové koření. Domácí houbové koření skvěle ochutí omáčky i polévky po celý rok, stačí přidat jen pár minut před ukončením varu.
Ingredience
- 2 hrnky sušených hub
- ¼ hrnku sušené cibule
- ½ lžičky drceného kmínu
- ½ lžičky koriandru
- ¼ lžičky směsi pepřů
- 2 lžičky sušeného libečku (nebo bazalky, saturejky, tymiánu či celerové nati)
- 1 lžička mořské soli
- špetka muškátového oříšku
Postup
- Všechny ingredience rozmixujte na jemnou směs.
- Skladujte v uzavřené nádobě v chladu a suchu.
Tip: Nemáte dostatek hub? Hříbky lze nastavit žampiony z obchodu, které nasušíte společně s ostatními houbami.
Tipy na závěr
- Kořenící směsi nevystavujte přímému světlu.
- Skladujte vždy v uzavřené nádobě (například ve sklenici s klipem).
- Dbejte na uchovávání mimo dosah vlhkosti.
- Do mixů je vždy je lepší použít celé koření než to namleté, protože po namletí bude aroma výraznější.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.paleosnadno.cz, www.carujeme.cz, www.bohynekuchyne.cz, www.blog.decodoma.cz, www.labuznik.cz