Brownie z tmavé čokolády
Budete potřebovat
- 300 g kvalitní tmavé čokolády + 250 g čokolády nalámané na malé kousky
- 225 g másla, plus na vymazání
- 25 g holandského kakaa
- 1 polévkovou lžíci pomerančové marmelády
- 4 vajíčka
- 300 g hnědého cukru
- kůru z jednoho pomeranče
- 150 g polohrubé mouky
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- špetku soli
Troubu rozehřejeme na 170 °C. Hlubší menší pekáč (například 30 × 20 × 4 cm) vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení. Čokoládu, máslo a kakao roztopíme ve vodní lázni. Do roztopené čokolády zamícháme pomerančovou marmeládu a odstavíme. Necháme mírně vychladnout.
Mezitím vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Přidáme roztopenou čokoládu, prosetou mouku, kůru z pomeranče, jedlou sodu a sůl. Opatrně zamícháme tak, aby se neztratil vyšlehaný objem. Nakonec přidáme čokoládu nasekanou na malé kousky. Pečeme 30 až 35 minut. Před podáváním necháme vychladnout.
Batáto-kukuřičné placky
Budete potřebovat
- 500 g očištěných a nakrájených batátů
- 50 g strouhanky
- 160 g odkapané kukuřice z konzervy
- 40 g najemno nakrájeného choriza
- 5 najemno nakrájených jarních cibulek
- 2 kávové lžičky garam masaly
- 1 limetku
- 8 lžic kukuřičného škrobu
- 8 lžic oleje
Batáty uvaříme doměkka v osolené vodě. Potom je slejeme a rozmělníme na kaši. Vmícháme strouhanku a necháme pět minut odstát. Přidáme kukuřici, chorizo, cibulku, koření garam masala a kukuřičný škrob. Ochutíme solí, černým pepřem a kůrou z limetky.
Rozdělíme asi na dvacet kuliček, každou zmáčkneme na silnější placičku (jako karbanátek) a opečeme dozlatova na oleji. Podáváme s jogurtovým nebo bylinkovým dipem, nebo jako přílohu místo pečiva.
Kyš bez těsta
Budete potřebovat
- 8 plátků méně tučné slaniny nakrájené na jemné proužky
- 1 najemno nakrájenou cibuli
- 6 větších vajíček
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 2 lžíce nasekaného estragonu
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 100 g nakrájených cherry rajčátek
- směs salátů na podávání
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Kulatou formu na kyš s průměrem asi 20 cm vymažeme. Slaninu a cibuli osmažíme dozlatova na troše oleje. Ve větší míse rozšleháme vajíčka. Zamícháme polovinu slaniny s cibulí, polovinu sýru a polovinu bylinek. Ochutíme solí a pepřem.
Směs nalejeme do připravené formy a rovnoměrně posypeme druhou polovinou ingrediencí. Pečeme 30 až 35 minut dozlatova, dokud neztuhnou vajíčka. Podáváme teplé nebo studené, nejlépe s čerstvým salátem.
Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů