Vaření

Nevíte, co uvařit? Tady jsou čtyři pokrmy inspirované podzimem

Jak může vypadat podzim na talíři? Uvařte si mrkvovou polévku s čočkou, tart s řepou a sýrem, dýňové noky nebo dýni s cizrnou a zjistěte to.

Mrkvová polévka, tart s červenou řepou, dýňové noky a dýně s cizrnou
Zdroj: iStock

Mrkvová polévka s červenou čočkou

Mrkvová polévka s červenou čočkou
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 2 nakrájené cibule
  • 2 nakrájené kousky řapíkatého celeru
  • 2 větší nakrájené mrkve
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • 30 g najemno nakrájeného zázvoru
  • 15 g čerstvé koriandrové natě
  • 200 g červené čočky
  • 1 lžička kurkumy, kmínu a mletého kardamomu

V hlubším hrnci rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek a zázvor. Osolíme a smažíme asi 15 minut, dokud nebude zelenina sklovitá. Přidáme všechno koření a zahříváme asi 1 minutu. Potom přidáme i červenou čočku, zalejeme asi 1,5 l vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 10 minut, čočka by měla být měkká. Dochutíme solí, kořením a šťávou z limetky nebo citronu.

Tart s řepou a sýrem

Tart s řepou a sýrem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g studeného másla
  • lžičku sušeného tymiánu
  • špetku soli

Na náplň:

  • 400 g uvařené červené řepy
  • 2 červené cibule
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 60 ml balzamikového octa
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 150 g kozího sýra
  • 2 vajíčka
  • 150 ml sladké smetany
  • tymián, muškátový oříšek, sůl

Ingredience na těsto smícháme a postupně přidáme cca 60 ml vody. Těsto by mělo jen sotva držet pohromadě. Zabalíme ho a odložíme do chladu na 30 minut. Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu. Necháme ho odpočinout 15 minut a potom opatrně přeneseme na plech nebo do formy vystlané papírem na pečení. Druhý papír na pečení položíme na těsto, zatížime ho napr. suchými ­fazolemi a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak odstraníme závaží a dopečeme 5 minut.

Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem. Přidáme nakrájenou cibuli a opékame do změknutí. Řepu nahrubo ­nastrouháme (pár koleček si odložíme na ­ozdobu), přidáme do pánve spolu s balzamikovým octem, tymiánem, cukrem a špetkou soli. Vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Směs nalejeme na mírně vychlazené těsto. Na ni nadrobíme sýr. Ve smetaně rozšleháme dvě vajíčka, ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nalejeme na tart, ozdobíme plátky řepy a pečeme 35 minut na 180 °C.

Podzimní noky s bylinkami

Dýňové noky s bylinkami
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 menší máslovou dýni
  • 1/2 hrnku parmezánu
  • 2 vejce
  • 1 lžičku skořice
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky (šalvěj, máta, petržel)
  • máslo
  • sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni rozřízneme, vyndáme semínka, pokapeme olivovým olejem, uložíme na papírem na pečení vystlaný plech a pečeme přibližně 30 minut. Potom dýně oloupeme (hokkaido loupat nemusíme) a rozmixujeme na pyré. Přidáme postupně všechny ingredience na noky a vypracujeme vláčné, poměrně husté těsto (abychom později měli co nejméně lepivé noky). Vál vysypeme moukou, těsto rozdělíme na 6 částí, ze kterých uválíme dlouhé válečky, jež nakrájíme na delší kousky. Ve velkém hrnci necháme uvařit vodu. Noky v ní postupně vaříme, dokud nevyplavou – asi 5 minut.

Po vyndání je promícháme s kouskem másla, aby se nelepily. Mezitím nakrájíme slaninu na plátky, česnek nadrobno. Když jsou všechny noky uvařené, rozehřejeme pánev a opečeme na ní slaninu, ke které přidáme česnek. Po chvíli přidáme noky a dohromady opékáme asi 5 minut. Podáváme s bohatým množstvím čerstvých nasekaných bylinek.

Dýně s cizrnou a dresinkem

Dýně s cizrnou a dresinkem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 dýně hokkaido
  • 400 g uvařené cizrny
  • 4–5 sušených rajčat
  • 200 g měkkého sýra (například kozí sýr nebo feta)
  • olivový olej, citronová šťáva
  • sušené oregano, sůl
  • několik lístků rukoly

Na dresink

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z 1/2 citronu

Dýni nakrájíme na plátky, uložíme na plech, osolíme a polijeme olivovým olejem. Pečeme je asi 30 minut při 200 °C. Podobně i cizrnu dochutíme olivovým olejem, solí a na posledních 10 minut přidáme k dýni.

Upečenou dýni a cizrnu smícháme s nakrájenými sušenými rajčaty a měkkým sýrem. Polejeme je dresinkem, posypeme lístky máty a podáváme. Salát chutná teplý i za studena.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů